«Виглядало дуже страшно», — чоловік розповів, як евакуйовував жителів окупованої Кінбурнської коси власним риболовним катером

Українець Євген Полтавчук розповів, як з товаришем евакуйовував жителів окупованої росіянами Кінбурнської коси власним риболовним катером.

Про це йдеться у сюжеті «Евакуація місцевих жителів з Кінбурнської коси» на YouTube-каналі Liberty Ukraine.

Він розповів, що інколи люди чекали з дітьми по декілька днів на косі для того, щоб евакуюватися з окупованої території. 

— Виглядало дуже страшно. Люди з дітьми брали сумки, речі першої необхідності. Бувало декілька днів буди на косі, чекали нас для того, щоб ми їх вивезли. На щастя, по нам нічого не попадало, але були випадки коли над нами літали чи то ракети, чи то літаки. Було дуже страшно. У мене спалили все, що там було. Це трапилось в перші дні, скажімо так, коли вони груднтовно окупували, – розповів Євген Полтавчук.

Його напарник Кирило згадує, що інколи охочих евакуюватися людей було настільки багато на катері, що здавалося – вони не дістануться Очакова. 

— Це був березень. Ми підходили до Кінбурнської коси. Все заледеніло. Ми ходили вперед і назад, щоб зламати цей лід, ледве дійшли. Філюга витримала. Люди дізналися, що філюга ходить на Кінбурнську косу і почався ажіотаж. Всі почали виїжджати з Херсона, Скадовська – я питав у людей. Одного разу було так багато людей. Купа дітей та людей похилого віку було, повітря було мало. Я думав ми не дійдемо вже, – поділився він. 

Однією з сімей, яких евакуювали чоловіки, була вагітна Світлана Ляшевська та її семеро дітей. Родина прожила понад п'ять місяців в окупованому селі Василівка на території Кінбурнської коси. 

Жінка розповіла, що вони застали всі жахи окупації: як росіяни грабували домівки, забирали та били людей, вимагали інформацію про тих, хто підтримує Україну, а також знущалися з підлітків, зокрема – з 14-річного сина Світлани. 

— Сину 14 років. Він якраз був у бабусі, як його змусили роздягтися до поясу, били по ногах, щоб впав. Дивилися чи є в нього татуювання, – розповідає жінка. 

Родина довгий час не наважувалася поїхати, бо страшно було пересуватися окупованою територією коси, а евакуюватися можна було тільки по морю у бік Очакова. 

— У чому були, у тому і виїхали. Попросили людину, вона нас вивезла, – згадує жінка. 

Нагадаємо, що Кінбурнський півострів станом на 1 лютого перебуває у «сірій» зоні — повного контролю над територією не мають ані українські захисники, ані російські окупанти. В українській розвідці натякнули, що звільнення Кінбурнської коси від російських окупантів можна очікувати вже влітку 2023 року.

Раніше в оперативному командуванні «Південь» повідомляли, що жодна зі сторін не має абсолютного контролю над Кінбурнською косою та островами, що поблизу Херсона. Бойова робота продовжується.

Однак пізніше стало відомо, що коса наразі більше знаходиться під контролем окупантів. Щодо херсонських островів, то постійного контролю однієї зі сторін над ними немає. Водночас відомо, що окупанти продовжують щодня обстрілювати з артилерії Очаківську громаду. 

Також військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, що на Кінбурнській косі в окупантів склалася «суїцидальна патова ситуація». Він прогнозує, що невдовзі на там може статися ще один «жест доброї волі» росіян.

Як відомо, у Миколаївській області залишаються окупованими всього три населені пункти, які знаходяться на території Кінбурнської коси. Наразі Сили оборони України продовжують бойову роботу щодо звільнення цієї території, військова операція проводиться у режимі тиші.

Нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що звільнення Кінбурнської коси – це питання часу, «ще й не дуже великого». Це також підтвердила спікер Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Наразі Збройні сили продовжують завдавати вогневого ураження по окупантам на півострові. Зокрема, українські захисники вразили район зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян на Кінбурнській косі, а також знищити там російських загарбників та ворожу техніку. 

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

Дивитись повну версію