• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Мінлива хмарність

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

ТЕЦ – вирішення проблеми

Можна впевнено сказати, що такого важкого початку опалювального сезону як сезон 2023-2024 років в Миколаєві ще не було. І 90% проблем із подачею тепла пов’язано з державним підприємством «Миколаївська теплоелектроцентраль». Осіннє похолодання наступило пізно, але швидко. Як наслідок – сотні будинків до яких тепло подавала ТЕЦ водночас опинилися без тепла, тисячі містян мерзли у своїх квартирах. Причина – багаточисельні пориви магістральних труб, як заявили в ТЕЦ їх зношеність сягає 80%.

В той же час, комунальне підприємство «Миколаїоблтеплоенерго» розпочало сезон практично без аварійних ситуацій. Ба більше, його ресурси залучалися та залучаються для ліквідації аварій на мережах ТЕЦ.

Чому два однакових за профілем підприємства, в однакових умовах мають такі разюче різні результати своєї діяльності? Причина, на мою думку, у формі власності. Комунальне підприємство належіть місту, від того, як воно спрацює напряму залежіть доля її керівництва. Бо містяни звинувачують у всіх негараздах міську владу, а будь якому міському голові не потрібен керівник який наражає його на критику з боку його виборців. Бо на наступних виборах ці виборці можуть і за когось іншого проголосувати. Натомість, доля керівництва державного підприємства практично не залежіть від думок миколаївців. 

І ця ситуація конче потребує змін. ТЕЦ має перейти до власності міста. Іншого вирішення проблеми просто не існує. Це з одного боку, з іншого господарство ТЕЦ насправді старе та потребує значних коштів для оновлення та модернізації. І де взяти ці кошти після передачі військового ПДФО до державного бюджету та «схуднення» міського бюджету майже в двічі – те ще питання. Але за будь яких обставин зміна власника це єдине що може припинити поневіряння половини миколаївців.