Розгадуємо таємниці віскі та бренді: майстер-клас від експертів

Кожен поціновувач якісного алкоголю чув про віскі та бренді – дорогі та модні напої, що мають яскравий смак і незвичайний аромат. Початківцям гурманам важко розібратися на відмінностях цих двох розкішних алкогольних напоїв, адже вони багато в чому схожі, включаючи високу міцність та однаковий колір. Експерти фірмового інтернет-магазину алкоголю Bayadera заощадили ваш час, докладно розповівши про особливості кожного напою та ключові відмінності.

Розгадуємо основні характеристики віскі та бренді

Віскі (whisky) - це алкогольний напій міцністю 40-50%, який виробляється шляхом дистиляції бродіння зернових або солодових сировинних компонентів, а потім витримується у дубових бочках. Вперше він згадується в XV ст., причому народи Шотландії та Ірландії досі не можуть вирішити, кому належить whisky. Цікаво, що віскі спочатку використовували як чудодійний препарат, наприклад, Тоді (напій з віскі, спецій, чаю) застосовували для лікування застуди.

Бренді (brandy) – це алкогольний напій міцністю 37.5%, що створюється шляхом дистиляції бродіння виноградної чи фруктової маси, а потім витримується у дубових бочках. Він уперше згадується у XII столітті, але популярність завоював лише у XIV столітті. Спочатку для його збереження використовувалася перегонка, а перед вживанням потрібно було додавати воду, але потім бренді почали зберігати в дерев'яних бочках, що, безумовно, зробило його набагато кращим.

Ключові відмінності у виробництві віскі та бренді

Як бачите, віскі та бренді – два багаті на історію алкогольні напої високої фортеці. У виробництві обох є деякі схожі моменти, включаючи використання витриманих інгредієнтів, дистиляції у перегінних кубах та витримку дерев'яних бочок.

Однак на етапі виробництва є ряд важливих відмінностей між віскі та бренді, які безпосередньо впливають на смакові характеристики:

  • Сировина. Основою віскі є зерно (ячмінь, жито, кукурудза чи пшениця), а бренді – виноградна маса, плюс можуть використовуватись інші фрукти, наприклад, груші, яблука чи абрикоси.
  • Процес дистиляції. Щоб видалити небажані компоненти, процес дистиляції віскі проводять двічі. Бренді може проходити дистиляцію від одного до декількох разів, що допоможе поліпшити аромат і смак напою.
  • Витримка. Бренді вважають за краще продавати молодим, причому 87% усієї продукції надходить у продаж у віці 2-3 років. Віскі, навпаки, витримують довше (від 5 до 20 років), тому що при взаємодії з деревними компонентами бочки він набуває характерних ароматів та смакових нот.

Вищеописані моменти – це стандартні відмінності між віскі та бренді на етапі виробництва. Однак сьогодні обидва напої виробляються по всьому світу, причому кожна компанія використовує власні унікальні технології, що відбивається на смакових характеристиках. І це вже не кажучи про досить незвичайні сорти, наприклад, цікавий віскі на основі гречки від французьких виробників.

Різниця смакового та ароматичного профілю віскі та бренді

Смак та аромат алкогольних напоїв безпосередньо залежить від методів виробництва, використовуваної сировини, регіону. Для спрощеного вибору міцний алкоголь прийнято розділяти певні види.

Спочатку розглянемо, які є види віскі:

  • Шотландський віскі (Scotch) – напій високого класу міцністю від 40% із загальними нотками торфу, ванілі, солоду, сухофруктів. Готовий продукт може мати як димний, торф'яний смак (регіон Islay), так і солодший, фруктовий (регіон Highland);
  • ірландський віскі (Irish) – м'який алкогольний напій із нотками меду, квітів, ванілі, фруктів. Для його просушування замість торфу використовують гаряче повітря, тому у смаку відсутні яскраві тони торфу;
  • американський бурбон (Bourbon) – солодкий віскі з нотками карамелі, ванілі, спецій та дубової деревини. Незважаючи на постійну зміну рецептури, головним інгредієнтом залишається кукурудза. Бурбон також має цікавий післясмак, що складається з невеликої гостроти та терпкої гіркоти;
  • канадський віскі (Canadian) – м'який алкогольний напій, що виготовляється з ячмінних, кукурудзяних, пшеничних зерен. У ньому зазвичай присутні нотки фруктів, ванілі, карамелі та солоду.

Бренді теж поділяється на кілька видів:

  • коньяк (Cognac) – має насичений аромат з нотками стиглих фруктів, винограду, ванілі, сухофруктів та прянощів;
  • вірменський бренді (Armenian Brandy) – характерні насичений та солодкий смак, глибокі аромати стиглих фруктів, шоколаду, горіхів та ванілі;
  • фруктовий бренді (Fruit Brandy) – виробляється з різних фруктів, таких як груші, яблука чи абрикоси, тому він має яскравий фруктовий аромат та смак.

Як бачите, ключова різниця між віскі та бренді полягає в різній сировині, яка безпосередньо впливає на смак та аромат. Так віскі часто більш гіркий чи пряний, з нотками солоду, дуба та спецій, а бренді – більш солодкий та фруктовий, з нотками стиглих фруктів, винограду, квітів та прянощів.

Кожен із цих напоїв — продукт майстерності та творчості, втілення багатої історії та культурної спадщини. Саме тому, незалежно від того, якому з них ви віддасте перевагу, віскі та бренді – це подорож у світ вишуканих смаків та ароматів, яка залишить незабутні враження у справжніх цінителів.

View full version