Чи можливе відновлення Миколаєва без військового ПДФО?

Миколаїв, фото: Johnnie Zigger

До повномасштабної війни велику частину доходу бюджета Миколаєва становили податки, які сплачували місцеві підприємці, однак з початком бойових дій більша частина бізнесу або закрилась, або релокувалась у інші регіони. І відтоді основною статтею доходів бюджету обласного центру став податок на дохід фізичних осіб (ПДФО), який надходив від військовослужбовців.

Це допомогло Миколаєву не лише покривати основні статті видатків життєзабезпечення міста, а ї допомагати силам оборони та займатися благоустроєм, робити ремонти укриттів, відновлювати пошкоджене внаслідок бойових дій житло та інші будівлі. 

Зараз 64% надходжень від ПДФО військовослужбовців залишаються у місцевих бюджетах. В рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі ці надходження у державний бюджет.

Фактично, це означає, що такі міста, як Миколаїв уже не зможуть навіть покрити базові потреби міста, особливо в умовах непрацюючих підприємств, проблем з водопостачанням. Яким чинов вплине на Миколаїв рішення щодо позбавлення міського бюджету доходу від сплати «війскового ПДФО» — у матеріалі «НикВести».

Директор Асоціації міст України Олександр Слобожан та радниця голови Асоціації міст України, народна депутатка VII і VIII скликань Оксана Продан у своєму матеріалі на «Дзеркала тижня» висловили думку, що вилучення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, і при цьому не принесе жодних плюсів для Об’єднаних сил Збройних сил України.

В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін.

«Коли Мінфін пише, що військовий ПДФО збільшився після 24 лютого 2022-го, то не зазначає, що з того дня кількість воїнів зросла на 700 тисяч за рахунок цивільних. Усі, хто зараз сплачує військовий ПДФО, до мобілізації сплачували в громади ПДФО із зарплат учителів, продавців, робітників, службовців, податок на нерухомість, єдиний податок від підприємницької діяльності. Сьогодні цих податків немає, але є люди. Вони тимчасово змінили спеціальність, узявши до рук зброю для захисту України», — вказують автори. 

Втрата ПДФО буде критичною для Миколаєва

Миколаїський міський голова Олександр Сєнкевич, коментуючи плани уряду, зазначив, що бюджет Миколаєва втратить 2,7 мільярда гривень, якщо Верховна Рада України ухвалить закон про перенаправлення військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з місцевих у державний бюджет. В такому випадку влада Миколаєва змушена буде значним чином скоротити свої витрати та економити на базових потребах.

Для Миколаєва ця втрата буде критичною, адже у ситуації фактичної зупинки промиловості та значного скорочення бізнесу у місті, військовий ПДФО генерує 46% доходів бюджету.

«Якщо закон (про перенаправлення військового ПДФО у держбюджет, – Forbes) ухвалять, з першого жовтня в нас забирають 600 млн грн, у 2024-му – 2,7 мільярди гривень. Для нас це неприпустимо. Наприклад, вирішення проблеми питної води в місяць коштує 100 мільйонів гривень, весь соціально-гуманітарний блок (освіта, культура, соцзахист) – 2 мільярди гривень на рік», - сказав Олександр Сєнкевич.

Він очікує, що миколаївській владі доведеться звільняти людей або впроваджувати скорочений робочий день, переходити на погодинну подачу води та економити на освітленні вулиць. 

«Навіть якщо уряд піде на компроміс і забере, наприклад, лише 50% ПДФО, це все одно 25% нашого бюджету. Уряду потрібно дивитися на кожне місто окремо, бо зараз вони вимірюють середню температуру по палаті, а це неправильно», - вважає Олександр Сєнкевич.

Директорка департаменту фінансів Миколаївської міської ради Віра Святелик  додала, що у Миколаєві немає джерел надходження, щоб перекрити втрати від ПДФО. Наразі у місті майже не працює бізнес, тому без податку від військових місто втратить майже 50% бюджету.

Депутатка Миколаївської міської ради Олена Кісельова, коментуючи наміри централізувати доходи від податків на доходи військових, назвала це несправедливим по відношенню о Миколаєва, дохідна частина бюджету якого через війну повністю залежить від військового ПДФО.

«Це питання також до держави. Те, що сьогодні пропонується, мабуть, в цілому по відношенню центральна влада має рацію на це, але по відношенню для Миколаєва — це вкрай не справедливо. Тому що у Миколаєва є особливості фінансування, тому що в інших містах є економіка і наповнення бюджету від підприємницької діяльності, але немає військових, то в нас немає нічого, крім військових. У нас немає стандартної схеми наповнення бюджету, немає бюджету розвитку. Тоді у нас забирають єдине, що є. Тобто Миколаїв має особливий статус тільки на папері», - сказала Олена Кісельова в коментарі «НикВести».

На початку вересня Миколаївська міська рада доєдналася до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

Куди підуть гроші від військового ПДФО

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить з доходів військовослужбовців, планується у повному обсязі спрямувати на створення вітчизняної зброї. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного.

«У Миколаївській області 42% було ПДФО, у Миколаєві стояло 9 бригад. І на зараз, коли є перевищення бюджетів через ПДФО, невластиві доходи для громад, у тому числі громади іноді розміщували військові частини, та ПДФО частково повертали для збільшення обороноздатності цієї частини. Закон приведе до того, що 100% податків, які платять військові, підуть на створення вітчизняної зброї. тому я повністю підтримую це, попри те, що нам дуже важко та те, що ми прифронтовий регіон та багато втратили. Я вважаю, що всі підтримають ідею, що найскоріша перемога, а потім все інше наздоженемо», - сказав Віталій Кім під час брифінгу 18 вересня.

Він акцентував, що повністю підтримує ідею забрати з місцевих бюджетів військовий ПДФО у випадку, що всі гроші підуть на вітчизняне будівництво зброї та боєприпасів.

За його словами, в результаті доходи місцеви бюджетів повернуть до рівня 2021 року. Миколаївська область, де зменшилась кількість працюючих компаній та підприємців, отримає відповідну зворотню дотацію з державного бюджету, зазначив Віталій Кім.

«Розуміючи, наприклад, Очаків, у якому близько 90% бюджету — ПДФО. Уряд повідомив, що будуть вирівнюючі дотації, які повернуть рівень податків 2021 року плюс зростання соціальний стандартів та комуналка. Наш регіон буде отримувати частину від 32 мільярдів гривень, яку передбачив уряд на зворотню дотацію тим регіонам, яким це потрібно. Наші громади та область отримають зворотню дотацію за формулою, яку прораховують», - сказав Віталій Кім.

За його словами, в результаті доходи місцеви бюджетів повернуть до рівня 2021 року. Миколаївська область, де зменшилась кількість працюючих компаній та підприємців, отримає відповідну зворотню дотацію з державного бюджету, зазначив Віталій Кім.

«Але при цьому додам, що, розуміючи, наприклад, Очаків, у якому близько 90% бюджету — ПДФО. Уряд повідомив, що будуть вирівнюючі дотації, які повернуть рівень податків 2021 року плюс зростання соціальний стандартів та комуналка. Наш регіон буде отримувати частину від 32 мільярдів гривень, яку передбачив уряд на зворотню дотацію тим регіонам, яким це потрібно. Наші громади та область отримають зворотню дотацію за формулою, яку прораховують», - сказав Віталій Кім.

Без військового ПДФО Миколаєву буде складно знайти гроші на відновлення

За даними, які озвучили в Асоціації міст України, з початку повномасштабної ві йни збитки 754 громад по всій країні від дій агресора склали у розмірі 815,61 мільярда гривень. При цьому, держава допомогла цим громадам на загальну суму 6,83 мільярда гривень для їх відбудови.

Позбавлення місцевого самоврядування військового ПДФО не збільшить об’єми коштів, які держава може дати на відновлення пошкодженого та зруйнованого майна.

«Потрібно допомагати тим, хто працює, хто фінансує оборону й захист із першого дня війни, у кого 64% ПДФО використовуються прозоро, — робити все, щоб коштів для сил безпеки та оборони і місцевого самоврядування ставало більше», - вважають в Асоціації міст України.

Депутат Депутат Миколаївської міської ради Олександр Береза, який обіймає посаду голови адміністрації Центрального району міста, вважає, що якщо у міста заберуть ПДФО з військовослужбовців, в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста. 

«Рішення про перенаправлення ПДФО ще остаточно не ухвалено. Тим паче, дивлячись на мілітаризацію міста Миколаєва, говорити про те, що станом на сьогодні у нас є залучення інвестицій і створення підприємств, ми не можемо. Відповідно джерел для наповнення нашого міського бюджету не так вже і багато. Я вважаю, що ці ресурси (ПДФО — прим.) забираються для того, аби фінансувати фактично перемогу України, тому треба розуміти, що для нас це питання екзистенційне», – сказав він.

Депутат заявив, що наразі не може визначити які видатки бюджету міста потенційно доведеться скорочувати, адже  першочергово потрібно дізнатись показники держбюджету. 

«Звичайно, що для Миколаєва в цій ситуації буде так, що буде дуже важко планувати якісь питання для розвитку. Але з іншого боку треба буде прискіпливо подивитись всі напрями наших обов'язкових витрат. Адже на сьогодні день у нас є статті витрат, фінансування яких, ми можемо скоротити», – вважає Олександр Береза.

Прогноз бюджета Миколаєва: не вистачить навіть на базові потреби

Голова планово-бюдженої комісії Миколаївської міської ради Федір Панченко прогнозує, що без доходу від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові, бюджету Миколаєва у 2024 році не вистачить на покриття базових потреб міста. 

Федір Панченко зазначив, що не погоджується з думкою окремих активних громадян, які вважають, що урізання бюджету міста жодним чином не відзначиться на них. За словами депутата, дефіцит бюджету відчують усі мешканці Миколаєва.

«Це матиме дуже негативний вплив на стан міста та становище його жителів. Я читав коментарі про те, що це рішення жодним чином не торкнеться жителів міста.  Це не торкнеться лише тих людей, які не мають жодного стосунку до Миколаєва та не живуть у Миколаєві. В іншому це торкнеться абсолютно усіх. Це позначиться на економічному становищі міста його жителів. Не треба бути обізнаним в економіці, щоб розуміти, що якщо певна грошова маса стягується, то це впливає. На все в цілому по ланцюжку. Якщо працівники органів міської влади, комунальних підприємств отримують кошти та не витрачають ці кошти в Миколаєві, не купують в магазині продукти, то це все далі впливає. Будуть закриватися далі приватні підприємства, бо на них буде падати попит через те, що знижується загальна покупна спроможність. Це торкнеться абсолютно усіх, – сказав Федір Панченко.

Він критично ставиться до заяв, що державна влада рішенням про позбавлення міст  доходу від військового ПДФО намагається «урівняти» бюджети по всій Україні. Федір Панченко зазначив, що в Києві це втрата менше 10% доходу, а для Одеси – близько 12% у той час, як Миколаїв втратить 47% доходу бюджету.

На що не вистачить коштів у бюджеті Миколаєва 2024 року?

«Харчування дітей – нуль гривень. Медикаменти, які ми закуповуємо для пільговиків – нуль гривень. Соцвиплати (стипендії, пільговики, чорнобильці) — це близько 180 мільйонів гривень — їх немає, нуль, нікому  нжодних соцвиплат за таких умов не робимо. 116 мільйонів по мінімуму планували на рік на відновлення  пошкоджень – цього немає. Прибирання – нуль. Не те, що якусь площу не будуть прибирати, ні, жодного прибирання. На тебе падає дерево – немає, не видно через траву два поверхи – немає коштів. Не нуль, але «викрутимось», ні, зовсім нуль. Більш того, цих людей мабуть треба буде звільняти, це все безробітні, йдіть, шукайте пайки, ставайте в чергу за безкоштовними обідами. Департамент ЖКГ: тече дах, затопило підвал, горить електрощитова, немає світла – нуль гривень. Ваш дах упав вам в квартиру – вибачте, нуль гривень. Кол-центр Миколаївської міської ради також мабуть можна буде закрити та скоротити, бо все рівно ніяки дзвінки відпрацьовуватися не будуть. Тому, коли говорить: «Та мене це не торкнеться»… Миколаївпастранс, ну може трошки поїздить, замість трьох автобусів буде один, – сказав Федір Панченко.

Окрім того, місто не зможе продовжувати програму фінансової допомоги військовим підрозділам, купувати житло для містян, військових. 

Миколаївська міська рада не зможе фінансувати ремонти та будівництво укриттів, зазначає Федір Панченко.

Голова планово-бюджетної комісії Миколаївської міської ради назвав і інші статті витрат, на які у бюджеті міста не вистачить коштів, а це, зокрема: ремонти ліфтів у багатоповерхівках, допомога ОСББ, ремонт доріг, облаштування парків та інші роботи з благоустрою території міста для комфортного проживання його жителів. 

Вже не кажучи, про реалізацію масштабних проектів з відновлення, створення нових макрорайонів, сприяння розвитку бізнесу та інші, які могли б значно допомогти у післявоєнній відбудові міста.

Олена Козубовська, НикВести

View full version