Війна, 202-й день: На півдні окупанти намагаються підтягнути резерви, Сили оборони відбивають їхні спроби покращити положення

Фото: Le Monde

13 вересня триває 202-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», російські війська намагаються підтягнути резерви та покращити тактичне положення, але Сили оборони України продовжують відтискати ворога вздовж всієї лінії фронту.

Наразі війська РФ продовжують намагання підтягнути запаси боєприпасів та резерви живої сили, вишукують альтернативні шляхи доставки озброєння та техніки.

Протягом бойового дня росіяни намагалися силами від двох взводів до роти за підтримки танків покращити тактичне положення у напрямках з Тернових Под на Любомирівку та із Чкалового на Безіменне. В обох випадках вони не мали успіху: зазнали втрат та відступили.

Протягом бойового дня окупанти продовжували ракетно-артилерійські та мінометні обстріли наших позицій, ворожа авіація завдала 15 ударів.

Попри це, підрозділи українських військових утримують займані рубежі, відповідають вогневим ураженням та відбивають спроби противника покращити тактичне положення.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:55 Військово-повітряні сили РФ не зуміли зупинити український контрнаступ на Харківщині, тоді як підрозділи ППО ЗСУ майстерно відпрацювали по ворожим літакам, збивши багато з них.

Про це написав журнал Forbes.

Видання відзначає, що головна причина невдач російської авіації — «старомодна доктрина повітряної війни».

— А українська армія та авіація, незважаючи ні на що, досі тримають жорстку оборону повітряного простору над лінією фронту. Збентежені хаосом на землі та змучені українськими ракетами та гарматами, російські льотчики здебільшого відсиджують поточну кампанію <...> Російська авіація, як і авіація російського флоту, мали можливості вразити українців у найкритичніші моменти: у перші години кожного контрнаступу, коли бригади та батальйони зосереджували свої машини. Але вони цього не зробили. Сумна правда для російської армії полягає в тому, що доктрина російських ВПС не дозволяє їм тісно підтримувати наземні війська, коли ворог рухається. Це тому, що російські військово-повітряні сили не є «повітряними силами» в тому сенсі, як багато західних оглядачів розуміють цей термін. Скоріше російська авіація – це повітряна артилерія. Пілоти бомбардують — невидимі — координати, які їм надають наземні командири, часто на основі старої розвідки. Повітряні сили не відстежують наземні війська противника в реальному часі, — сказано в огляді.

Мілітарі-журналіст Девід Акс також підкреслив блискучу роботу української протиповітряної оборони на початку вересня.

—  У тих кількох випадках за останні 10 днів, коли росіяни здійснювали вильоти, пілоти стикалися з жорсткою українською протиповітряною обороною. Уряд у Києві заявив, що його сили збили дев’ять російських військових літаків у період з 29 серпня по 12 вересня. Незалежні аналітики, шукаючи фотографії та відео в соціальних мережах, підтвердили щонайменше п’ять втрат, у тому числі два Су-25, два Су-34 і один Су-30. Незрозуміло, як саме українці збивали російські літаки, але The Economist посилався на українські джерела, виділивши німецькі зенітні танки Gepard, — пояснив він.

21:40 Найближчий до України підрозділ НАТО посилено готується до можливих боїв з російською армією.

Про це повідомляє Euronews.

Розташовані в Румунії поблизу південного кордону України військові провели генеральну репетицію по відсічі наступу ЗС РФ.

Бойова група НАТО, яка складається з французьких і нідерландських солдатів, була розгорнута після вторгнення РФ в Україну.

Вони готуються зустрічати росіян, якщо Москва спробує напасти на інші країни.

— Ми є найближчим підрозділом, який розгорнутий біля України, тому виконуємо специфічні завдання, — пояснив командир бойової групи полковник Крістоф Деганд.

21:20 Російська армія зриває злість від своїх провалів у Херсонській області на місцевому населенні, посилюючи репресії проти місцевих.

Про це розповіла керівниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає CT24.

За словами спікерки ЗСУ, російські зли не здатні відповісти на успіхи ЗСУ військовим чином, а тому тероризують місцевих.

— По мірі того, як ми рухаємося вперед, посилюються репресії, жінок викрадають, чоловіків вивозять у невідомому напрямку, — повідомила вона.

Зокрема, відомо, що російські військові викрадають у цивільних автомобілі.

21:00 Росіяни знущалися і катували херсонського священника ПЦУ Сергія Чудиновича, який завозив в окуповане місто ліки з Миколаєва.

Про це він розповів в інтерв'ю Українському центру.

Отець Сергій намагався доставати для херсонців медикаменти з території, яку контролювали українські військові

— Я їздив у Миколаїв за ліками. Прикривався рясою. Сподівався, попа не чіпатимуть. Дурив окупантів як міг. Та коли вони мене затримали, то сказали: «Не думай, что такой умный, мы все про тебя знаем». Тепер дізнатися про будь-кого – не важко. Прізвище напиши в Google – і все побачиш, — пригадав чоловік.

За гуманітарну діяльність його затримали, після чого застосували до нього фізичне насильство.

— Тримали, здається, у приміщенні поліції. Точно не скажу, бо очі були зав’язані. Били, катували. Пити не давали. Просиш води – дають горілку. Уміють ламати людей. Хотіли, щоб погодився співпрацювати. Я реально приготувався до смерті. Думав, вб’ють. Врятував Бог. Знущання тривали добу, і я не витримав — сказав, що пристаю на їхні умови. Мене звільнили. Потім вибрався на підконтрольну Україні територію. Звернувся в правоохоронний орган, мене перевірили, у тому числі на поліграфі. Держава не має до мене претензій. Тоді ж я зробив публічну заяву, вибачився перед народом. Треба було розповісти, що відбувається з нашими людьми, які опиняються в полоні. Багато хто, побувавши в підвалі у росіян, кажуть,  що нічого страшного не сталося. Це не так, — розповів Сергій Чудинович.

20:30 Успішні наступальні дії в Харківській і Херсонський областях доводять, що Україна скасувала асиметрію сил із Росією.

Про це пише французька газета Le Monde.

Видання доводить, що українські солдаті під Ізюмом і Балаклією «продемонстрували приголомшливу тактичну ефективність».

— Це справді друга невдача, яку зазнала теоретично російська армія на тому ж театрі військових дій. Після провалу початкового наступу на Київ, на самому початку бойових дій російські війська цього разу не змогли передбачити наступ, який, тим не менш, заблокував їх солідні сили. Ці дві невдачі за трохи більше ніж шість місяців залишать незабутні сліди, — приходять до висновку журналісти.

Як прогнозують у Le Monde, блискуча перемога Україні на харківському напрямку стане кінцем етапу «спеціальної військової операції», коли російська пропаганда ховала від своєї аудиторії болючі поразки на війні.

20:10 Чіткою ознакою наближення української перемоги у війні стане вигнання російської армії з Херсонської області, але відхід окупантів з Харківщини — перший сигнал наближення цієї перемоги.

Таку думку висловив генерал оборони резерву Війська Польського Мирослав Ружанський.

Він підкреслив, що ЗСУ поступово виборюють перемогу на різних фронтових напрямках проти дуже сильного ворога.

— Якщо ми будемо усвідомлювати, що Росія однозначно відступатиме в обох напрямках – північно-східному, тобто харківському і південному, – тоді ми з повною відповідальністю зможемо сказати, що у цій війні є перелом. І Україна виграє, — акцентував офіцер.

Звільнення Ізюму і Балаклії Ружанський назвав «відкриттям нової сторінки війни».

— Зимовий період буде несприятливим для росіян, тому що їм доведеться поповнювати і забезпечувати постачання, тому Україна повинна послідовно продовжувати ці операції зі знищення російської логістики, — відзначив генерал-лейтенант.

Польський військовий також наголосив, що неможливо довіряти росіянам на полі дипломатії, а Лавров — «брехун», тому переговори з Москвою потрібно починати, коли її армія піде з усієї української землі.

19:50 Датські журналісти були одними з перших представників преси, які дісталися до нещодавно звільненого села Високопілля на Херсонщині, аби отримати свідчення про російську окупацію від місцевих.

Розповіді мешканців Високопілля записав канал TV2.

Після повернення української армії жителі села вперше за багато місяців змогли вільно ходити рідними вулицями. З 4 тисяч людей, які проживали тут до вторгнення, залишилося не більше трьох сотень. Під російським контролем вони не могли додзвонитися до рідних, і люди рідко виходили на вулиці, боячись російської розправи.

— Мій сусід одного разу порушив комендантську годину і через це його ледь не розстріляли, — розповіла одна з місцевих.

Мешканці Високопілля підтвердили, що російська армія полишила після себе лише тотальне мародерство, у більшості громадян росіяни забрали телефони, і лише небагатьом вдалося їх вчасно заховати.

Незважаючи на те, що люди знову можуть вийти на вулиці, село далеко не безпечне, і російські війська продовжують бомбити звільнену територію.

Ще один чоловік з Високопілля розповів журналістам, що українських військових вітали тут зі сльозами на очах. А перед їх наступом росіяни збігли з населенного пункту, знищивши усю техніку, яку вони не могли забрати із собою.

— Я запитав у солдатів: «Можна вас доторкнутися?» Я не міг повірити своїм очам, і ми просто плакали від радості, — розповів пенсіонер про зустріч із ЗСУ.

19:30 Влітку Мак Хьюз із канадського міста Калгері допомогав українським військовим на півдні України, зібравши гроші на декілька дронів та акумулятор для танка, який потім брав участь у наступальних діях.

Про це пишуть регіональні ЗМІ.

Як каже волонтер, він пройшов бойове хрещення, коли пережив ракетний обстріл у Миколаєві.

— Це показало мені, чого очікувати, — визнав громадянин Канади.

За останні тижні він побачив, що характер війни поступово змінюється на користь українців, а контратаки ЗСУ змушують російські формування хититися і бігти, полишаючи укріплені позиції.

— Насправді можна сказати, що там вищий моральний дух — українці відтіснили росіян назад до їх власного кордону, і вони раді цьому, — сказав Мак Хьюз.

Більше всього волонтеру сподобалося забезпечувати українську армію за пожертви канадців через групу Helping Ukraine Grassroots Support (HUGS). Зокрема, близько 5 тисяч доларів були витрачені на два дрони і батарею живлення для бойового танка, який, можливо, використовувався при звільненні території України.

— Тепер цей танк на полі бою. Хто знає, що зробив цей танк? Я закохався в країну; Я хочу переїхати сюди, — підкреслив іноземець, додавши, що заради України він готовий витримати холод і надавати допомогу стільки, скільки це буде потрібно.

19:10 Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав контрнаступ українських військ, зокрема на Харківщині, «методично спланованим». Але що буде далі — прогнозувати рано.

Про це він повідомив на брифінгу в Мехіко, передає «Громадське».

Крім наступу на Херсонщині, ЗСУ розпочали контрнаступ на Харківщині. 

— Те, що вони зробили, було добре методично сплановано, — сказав Ентоні Блінкен.

За його словами, контрнаступ став можливий завдяки підтримці США та інших країн. Оскільки наступ ще «на початковій стадії», Блінкен не прогнозує, до чого він призведе.

— Ми побачили значний прогрес українців, особливо на північному сході. Він є результатом нашої підтримки, але насамперед це результат надзвичайної відваги та стійкості ЗСУ та українського народу, — наголосив держсекретар.

Попри успіхи ЗСУ, Росія продовжує тримати в Україні значну кількість живої сили, а також техніки та озброєння, окупанти продовжують невибіркові обстріли.

18:45 У зв'язку з продовженням ремонту атомної електростанції Ringhals 4 на півдні Швеції, в регіоні взимку зростуть ціни на електрику і можуть ввести віялові відключення світла.

Про це повідомляє Reuters.

Шведська енергокомпанія Vattenfall заявила, що відклала перезапуск ядерного реактора Ringhals 4 на два місяці, до 31 Січня.

— Це погіршує і без того складну ситуацію з електроенергією на півдні Швеції, — заявив аналітик ринку електроенергії Тор Рейєр Ліллехольт.

Vattenfall вже продовжила поточне технічне обслуговування на АЕС Ringhals 4, встановлена потужність якої становить 1130 МВт, на три місяці наприкінці серпня, пославшись на пошкодження ключового компонента під час випробувань.

Понтус де Маре, керівник відділу експлуатації енергосистем національного мережевого оператора Svenska Kraftnat, зазначив, що з поточним продовженням АЕС ризик нестачі електроенергії і ймовірність віялових відключень електроенергії на півдні Швеції збільшаться. Він також підкреслив, що відключення Ringhals 4 також може чинити тиск на ціни в сусідніх країнах.

— Якщо у нас буде холодна зима, це може призвести до екстремальних наслідків на ринку, оскільки замінити ці потужності буде вкрай складно, — сказав Понтус де Маре.

18:20 У Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій заявляють, що на деокупованих територіях якнайшвидше відновлюватимуть зв’язок та інтернет. 

Про це йдеться в телеграмі Мінреінтеграції.

«В населені пункти, які зараз ЗСУ активно звільняють від ворога, має повернутися зв’язок із зовнішнім світом. Це відновить комунікацію людей між собою та з владою. І саме таким має бути один із першочергових кроків Координаційного штабу з питань деокупованих територій», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у звільнених населених пунктах насамперед розмінують місцевість, відновлять електроживлення, запустять інтернет-провайдерів та налагодять зв'язок.

«Ці роботи вже розпочинаються на Харківщині. Наразі відновлено мобільний зв’язок одного з операторів у місті Балаклія. Також на цих територіях планується якнайшвидше запустити систему супутникового зв’язку Starlink», - заявляють у відомстві. 


17:50 З ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської зібрано $6,4 млн на автомобілі швидкої медичної допомоги класу С. Перші 18 швидких уже передані в Сумську, Харківську, Миколаївську, Чернігівську та Рівненську області.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

 

Зазначається, що збір на реанімобілі було оголошено напередодні другого Саміту перших леді та джентльменів, який був присвячений повоєнному відновленню людського капіталу в Україні.

— Реанімобілі класу С обладнані всім необхідним, щоб навіть в умовах бездоріжжя швидко й безпечно доправити важкопоранених до лікарні: кисневими балонами, кардіомоніторами та дефібриляторами, електрокардіографами та апаратами штучної вентиляції легень, — йдеться у повідомленні.

Збір коштів відбувався через фандрейзингову платформу United24. Пожертви надійшли з 55 країн світу.

Станом на 12 вересня на частину зібраних коштів ДП «Медичні закупівлі України» придбало 82 реанімобілі.

17:30 Український архітектор Микола Зайцев представив проєкт відновлення зруйнованого аеропорту в Миколаєві, показує проєкт Re:Create UA.

Будівлю пропонують облаштувати у формі крил птаха, основна частина фасаду – скляна. 

Автор проєкту пояснює, що це дозволить зобразити летовище як «повітряні ворота» Миколаївської області.

 
 

Миколаївський міжнародний аеропорт розташований за 13 кілометри від межі міста. У перші дні повномасштабного вторгнення, 27 лютого, російські окупанти обстріляли летовище ракетами і спробували захопити його за допомогою піхоти. 

Чергову спробу захоплення аеропорту ЗСУ відбили й 9 березня 2022 року.

Миколаївський аеродром звели в 1944 році. Тривалий час його використовували як військовий, а в 1960 році переформатували на аеропорт цивільної авіації.

Зазначимо, що влітку 2020 року аеровокзал вперше за 13 років прийняв перший регулярний рейс із Києва. Щоб це могло статися, на ремонт терміналу та злітно-посадкової смуги гроші збирали з усієї області — виділили з обласного, районних міських та сільських бюджетів.

Протягом кількох років миколаївці літали звідси до Туреччини, Єгипту, Києва. Буквально за місяць до початку повномасштабної війни, 23 січня, компанія «Мотор Січ» запустила регулярний рейс до Києва, а напередодні «Миколаївському міжнародному аеропорту» заздалегідь погодили включення до державної програми розвитку аеропортів на 2022 рік.

17:02 Напередодні зими в Миколаївській області готують пункти видачі води в теплих приміщеннях.

Про це «Бабелю» розповів голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

— Ми додатково робимо свердловини та джерела води, ми її розвозимо, ремонтуємо інфраструктуру питної води та каналізації, оскільки збільшилася кількість аварій через якість води, — сказав Віталій Кім.

16:51 В окупованому Маріуполі підірвали трьох поліцейських-колаборантів, які намагалися стерти зі стіни символ спротиву міста – українську літеру "Ї".

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко та Маріупольска міська рада.

— Спротив. Маємо підтвердження підриву патрулю окупантів по вул. Карпинського Кальміусього району, які намагались стерти «Ї» та наздогнати наших художників», — написав Петро Андрющенко.

16:41 Незважаючи на критичні висловлювання росіян у соцмережах про війну РФ в Україні, Кремль заявляє, що громадяни підтримують Володимира Путіна та його дії.

Про це заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, якого цитує Інтерфакс.

— Громадська думка настільки чутлива до того, що відбувається в рамках спеціальної військової операції (як у РФ називають війну в Україні – прим.), зрозуміло, що громадська думка реагує дуже і дуже емоційно, - сказав Дмитро Пєсков.

16:27 Обстріли РФ енергетичної інфраструктури України можуть вплинути і на інші атомні об'єкти — російський диктатор Володимир Путін хоче занурити в темну холодну зиму Україну і всю Європу.

Про це заявив речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

— Останні удари по енергетичній системі та критичній інфраструктурі України – це планомірні дії агресора, і цілком можливо уявити й інші сценарії. Україна, зі свого боку, до цього готується. Але це також виклик усьому світові, наскільки активно треба допомагати Україні у питаннях забезпечення протиповітряної оборони, протиракетної оборони і наскільки активно треба тиснути на режим Путіна і блокувати всі можливості подібного терору. Це однозначне порушення правил і норм ведення війни, це порушення гуманітарного права. путін хоче занурити в темну холодну зиму Україну і всю Європу, — сказав Андрій Юсов.

16:20 Кім: За пів року у Миколаєві було тихо лише 29 днів, у регіоні зруйновано 10 тисяч об’єктів

За 6,5 місяців повномасштабної війни Росії проти України у Миколаєві було тихо лише 29 днів. За пів року понад 10 тисяч об’єктів було зруйновано або пошкоджено. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації (ОВА) Віталій Кім.  

— Так, справді, 29 днів було тихих. Шість із них були за останні два тижні — через те, що у росіян погіршилася ситуація. Понад 10 тис. об’єктів було зруйновано або пошкоджено за цей період. Близько 7 тис. з них — це багатоповерхові та приватні будинки. Інфраструктуру ми відновили на понад 90%. На жаль, все не можемо, — розповів очільник ОВА.

Він зауважив, що ремонтувати вдається з надходженням матеріалів та за можливості.

— Матеріали є з запасом, а можливості обмежені. Часто роздаємо людям, щоб вони самі собі теж допомагали. Руйнувань багато, але головне, що в нас, дякувати богу, невеликі втрати серед людей, — наголосив Кім.

Він переконаний, що основна мета ракетного обстрілу Миколаєва росіянами — це на 100% терор мирного населення.

— Вони це роблять для того, щоб звітувати, що мають хоч якісь успіхи. Але ми бачимо на прикладі Харкова, що ця стратегія хибна та безглузда. Щойно ЗСУ почнуть активні дії, вони тікатимуть так само, як із Харкова. Єдина проблема: вони ще мають значну водну перешкоду. Тож, найімовірніше, здаватимуться більше, — зазначив голова Миколаївської ОВА.

15:54 На завтра, 14 вересня, Миколаївська обласна станція переливання крові чекає донорів з групами крові I(-), II(-), III(-) та IV(-).

Станція приймає донорів щодня з 8:00 до 13:00, за адресою: Миколаїв, вулиця Радіо, 2. З собою мати паспорт.

Ваша допомога може врятувати чиєсь життя!

Раніше повідомлялося, що мешканці Миколаєва із завзяттям підійшли до питання забезпечення кров'ю поранених українських захисників.

15:41 Російські війська готують чергові провокаційні обстріли Запорізької АЕС, загроза терору залишається і для інших атомних електростанцій України.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов сказав в ефірі телемарафону.

— Справді є інформація про певну підготовну чергових провокацій, обстрілів Запорізької станції. Також про те, що особовий склад агресора має план щодо перебування в укритті під час своїх сигналів. Є переміщення техніки, є систематичне пошкодження ліній електропередач, яких зараз, які поєднують АЕС з українською енергосистемою, наразі є лише декілька. Тут йдеться про системний ядерний тероризм, терор місцевого населення, терор персоналу станції і фактично держава-терорист захопила ядерний об’єкт. Побачивши, скажімо, певну безкарність з боку міжнародної спільноти вони тепер масштабують цю історію на всю енергетичну систему України  готуючи таким чином відверту гуманітарну катастрофу напередодні зими, — сказав Андрій Юсов.

15:12 Поточна оперативна обстановка на півдні України: станом на 12:00.

Селище Березнегувате на Миколаївщині вночі 13 вересня потерпало від артилерійських обстрілів.

Про це йдеться у повідомленні Оперативного командування «Південь» станом на 12:00.

«Селище Березнегувате, що у безпосередній близькості до лінії фронту, вночі також потерпало від артилерійських обстрілів. Пошкоджено складські будівлі професійного ліцею. Постраждалих нема», - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що вздовж лінії зіткнення противник надає перевагу контрбатарейній боротьбі, авіаційним ударам та активно проводить повітряну розвідку. Через великі втрати в ході бойових дій значно знизився рівень морально-психологічного стану в підрозділах окупаційних військ.

«Противник продовжує тактику терору та залякування цивільного населення. Шість разів за ніч атаковано Нікопольський район. Гатили з реактивних систем залпового вогню і важкої артилерії. По Нікополю було випущено щонайменш 20 реактивних снарядів та 10 152-ох мм, по Червоногригорівській та Марганецькій громадах також ворог випустив понад два десятки реактивних і ще два десятки крупнокаліберних снарядів. Понівечені півтора десятки багатоповерхових та приватних будинків, стадіон, господарські споруди та газогони. Масштаби пошкоджень уточнюються. Людських втрат нема», - йдеться у повідомленні.

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії відпрацювали на півдні 110 вогневих завдань по районах зосередження живої сили та бойової техніки, по підрозділах протиповітряної оборони й радіоелектронної боротьби ворога, а також тримаючи вогневий контроль над переправами і логістичними центрами на окупованій території.

Наразі підтверджено втрати ворога у кількості 15 російських військових. Знищено  танк,  БТР-82А,  гаубицю 122-го калібру, міномет 120-го та безпілотний ворожий розвідник.

У Чорному морі вороже корабельне угруповання без суттєвих змін в складі та задачах продовжує тримати напоготові 4 надводних носії крилатих ракет, споряджені понад 30-ма «Калібрами».

15:05 Одеські комунальники швидко забили ОСБ-плитами усі вікна в поліклініці та гімназії Миколаєва, що постраждали від обстрілу

Буквально за один день одеські комунальники забили вікна в одній з поліклінік Миколаєва, яку обстріляли російські терористи 4 вересня. В гімназії, яка постраждала від обстрілів у цей день, теж оперативно закрили пошкоджені вікна ОСБ-плитами.

— Роботи виконала бригада з Одеси. Щиро дякую мерії Одеси та особисто міському голові Геннадію Труханову, який відгукнувся на моє звернення і відправив до Миколаєва ремонтну бригаду разом із технікою. Одеські комунальники працюватимуть у нас стільки, скільки буде потрібно, — розповів міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

14:32 СБУ затримала двох миколаївців, які «полювали» на HIMARS  та корегували удари по Варварівському мосту

Співробітники СБУ затримали ще двох агентів російських спецслужб у Миколаївській області. Один  них збирав і передавав росіянам інформацію про розташування та переміщення підрозділів ЗСУ по регіону.  Окремо він «полював» на установки високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, які є пріоритетною ціллю для ворога, повідомляє пресслужба СБУ.

Крім того, цей агент передавав окупантам координати об’єктів критичної інфраструктури та коригував удари по Варварівському мосту у Миколаєві. 

Інший затриманий – також мешканець Миколаєва Він «працював» на інформаційному фронті, де відповідав за маскування користувачів і прихильників проросійських Телеграм-чатів. Окрім цього, зловмисник поширював матеріали, в яких виправдовується чи заперечується збройна агресія РФ проти України.


14:13 Україна просить у США та їхніх союзників додаткові постачання озброєння, зокрема ракетні системи великої дальності.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на документ, який український уряд направив американським конгресменам.

У списку перераховано 29 видів систем озброєнь і боєприпасів, які, за словами Києва, знадобляться для «продовження наступу в 2023 році». Серед них – танки, безпілотники, протикорабельні ракети Harpoon, ракети для реактивної системи залпового вогню HIMARS, а також балістичні ракети класу земля-земля ATACMS, здатні вражати цілі на відстані до 300 кілометрів.

13:55 Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, що контрнаступ у Херсонській області просувається повільніше, ніж у Харківській, бо це – сільськогосподарський регіон.

Про це він повідомив у коментарі Financial Times.

За словами міністра, на Харківщині контрнаступ був схожим на «снігову кулю» і пройшов значно «краще, ніж очікувалося».

Олексій Резніков сказав, що майже одночасний контрнаступ навколо Херсона просувається повільніше, оскільки це сільськогосподарський регіон «з іригаційними каналами», які росіяни можуть використовувати як оборонні траншеї. 

13:41 У місті Балаклія, яке офіційно звільнили лише п'ять днів тому,  запрацювало перше відділення «Нової пошти», також відновлює роботу і «Укрпошта».

Про це повідомили в компанії.

Відділення «Нової пошти»поки буде мобільним, автомобілі компанії стоятимуть на вулиці Жовтневій, 18 щодня з 11 до 16 години. З 12 вересня також запрацювало стаціонарне відділення Нової пошти №1 у Чугуєві.

13:25 В тимчасово окупованій Херсонській області колаборанти продовжують красти у фермерів, які відмовилася з ними співпрацювати.

Про це повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський у своєму Телеграм-каналі.

— Деякі колаборанти на Херсонщині все ще продовжують активно нарощувати свій «земельний банк», віджимаючи землю та матеріальні цінності у фермерів. У тих фермерів, які відмовилися співпрацювати з окупаційною владою. Ділки розставляють свою охорону на захоплених підприємствах. В окремих випадках працює формат «сімейного підряду, — повідомив він.

13:10 Росіяни повністю залишили Кремінну, але ЗСУ ще не зайшли в місто.

Про це  повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, масштабна деокупація Луганщини розпочнеться з Кремінної та Сватового, росіяни вже почали стягувати техніку ближче до цих міст. Основний удар буде саме там.

— На сьогодні Кремінна повністю пуста – російська армія місто покинула. Там майорить український прапор, який підняли партизани, — зазначив він

12:47 Представники розвідувальних кіл США вважають, що після успішного контрнаступу України на окупованій Харківщині російські війська, можливо, будуть змушені віддати й інші захоплені ними території.

Про це повідомляє The Washington Post.

— У Росії проблеми. Тепер питання полягає в тому, як росіяни відреагують, та їхня слабкість була викрита, і вони не мають значних резервів живої сили або техніки, – сказав виданню один із американських чиновників на умовах анонімності.

12:38 Україна уважно стежить за розвитком ситуації на кордоні Азербайджану та Вірменії. Міністерство закордонних справ закликало українців утриматися від відвідування Нагірного Карабаху, а в разі перебування в регіоні – уникати місць військової активності.

Про це повідомив речник міністерства Олег Ніколенко. 

— Закликаємо сторони до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту з дотриманням норм міжнародного права, зокрема поваги до суверенітету та територіальної цілісності держав в межах їхніх міжнародно визнаних кордонів. При цьому відзначаємо нікчемність будь-яких посередницьких зусиль та зусиль з підтримання миру з боку Російської Федерації, яка вчергове демонструє нездатність виконувати взяті зобов’язання, — наголосив він.

12:23 Збройні сили України, вірогідно, знищили іранський ударний безпілотний літальний апарат поблизу Куп'янська.

Про це Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомляє у Телеграмі.

Йдеться про далекобійне БПЛА-камікадзе Shahed-136. Раніше повідомлялося, що РФ підписала контракт із Іраном на купівлю таких безпілотників.

— З великою долею вірогідності, можна стверджувати, що Збройні сили України вперше знищили іранський ударний безпілотний літальний апарат поблизу Куп'янська. Аналіз зовнішнього вигляду елементів крила безпілотника дозволяє певно стверджувати, що ЗСУ вперше знищили іранський БПЛА. Мова йде про далекобійний БПЛА-камікадзе Shahed-136, — ідеться в повідомленні.

12:10 У Миколаївській області протягом доби 12 вересня піротехніки вилучили та знешкодили 45 боєприпасів.

Про це повідомили в Головному управлінні ДСНС у Миколаївській області.

Повідомляється, що боєприпаси знищують у спеціально відведеному місці шляхом контрольованого підриву.

Загалом від початку повномасштабної війни, з 24 лютого, піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили 3 495 вибухонебезпечних предметів. Усі ці боєприпаси залишились після обстрілів російськими військами.

12:09 Російські війська залишили Киселівку на Херсонщині, що є оперативно важливим пунктом, — ISW

Як зазначається, Киселівка є оперативно важливим місцем для російських військ, оскільки це останній великий населений пункт уздовж шосе E58 і залізничної лінії між нинішніми українськими позиціями та Чорнобаївкою, крайньою частиною Херсонщини.

Очевидне відведення російських військ із цієї позиції може поставити під загрозу здатність росіян захистити північно-західну околицю міста Херсона та свідчить про те, що російські війська в цьому районі відчувають безпосередню загрозу своїм позиціям.

11:21 Українські військові увійшли у Вовчанськ, що на кордоні з РФ, повідомляє Державна прикордонна служба України.

Прикордонники показали, як прибирають зі звільненого міста російську символіку.

10:53 Збройні сили України, вірогідно, знищили іранський ударний безпілотний літальний апарат поблизу Куп'янська.

Про це Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомляє у Телеграмі.

Йдеться про далекобійне БПЛА-камікадзе Shahed-136. Раніше повідомлялося, що РФ підписала контракт із Іраном на купівлю таких безпілотників.

— З великою долею вірогідності, можна стверджувати, що Збройні сили України вперше знищили іранський ударний безпілотний літальний апарат поблизу Куп'янська. Аналіз зовнішнього вигляду елементів крила безпілотника дозволяє певно стверджувати, що ЗСУ вперше знищили іранський БПЛА. Мова йде про далекобійний БПЛА-камікадзе Shahed-136, ідеться в повідомленні.

10:36 У муніципалітеті Рокбрюн-Кап-Мартен (Франція) росіяни побили двох українських дівчат за те, що вони слухали українську музику, повідомив віцепрезидент Союзу українців Франції Володимир Когутяк.

МЗС України вже відреагувало на це повідомлення й доручило українському посольству в Парижі взяти на особливий контроль справу побиття українок.

— Дипломати взаємодіють із французькими правоохоронцями задля оперативного розслідування нападу, підтримують зв‘язок із потерпілими, яким було надано необхідну медичну допомогу. Нападники мають бути покарані, – повідомив речник українського дипломатичного відомства Олег Ніколенко.

09:34 ЗСУ ліквідували за добу ще 300 окупантів, 14 танків та літак.

09:23 На Миколаївщині унаслідок бойових дій на робочих місцях загинули 26 українців, ще 69 – постраждали, повідомляє Фонд соціального страхування України.

08:33 Війська РФ також намагаються підтягнути резерви та покращити тактичне положення, але Сили оборони України продовжують відтискати ворога вздовж всієї лінії фронту, кажуть в Оперативному командуванні «Південь».

Наразі війська РФ продовжують намагання підтягнути запаси боєприпасів та резерви живої сили, вишукують альтернативні шляхи доставки озброєння та техніки.

Протягом бойового дня росіяни намагалися силами від двох взводів до роти за підтримки танків покращити тактичне положення у напрямках з Тернових Под на Любомирівку та із Чкалового на Безіменне. В обох випадках вони не мали успіху: зазнали втрат та відступили.

08:13 Під час контрнаступу ЗСУ на Харківщині росіяни втратили техніки на 673 мільйони доларів, повідомляє Forbes.

07:33 Українська авіація завдала 2 удари по силах противника в районі Новопетрівки на Херсонщині. А ракетно-артилерійські підрозділи виконали близько 300 вогневих завдань. Ураження спрямовувалися на 3 райони зосередження озброєння та техніки, 2 пункти управління, станцію радіоелектронної боротьби.

— Для розвіювання окупаційних міфів про відновлення мостів, вогневим контролем, застосованим по Антонівському мосту, вкотре було закріплено його непридатність до використання, — зазначають в ОК «Південь».

Завдяки діям українських військових, війська РФ втратили ще 59 солдатів, танк, 5 гаубиць 152-го калібру (зокрема самохідних «Мста-Б» і «Мста-С»), командно-штабну машину і машину управління, а також 12 одиниць іншої автобронетехніки.

Командування попереджає, що у Чорному морі, поблизу узбережжя Криму маневрують 12 бойових кораблів, серед яких 4 носії понад 30 крилатих «Калібрів». Враховуючи імовірну активізацію агресії окупантів щодо цивільних об'єктів та інфраструктури, громадян закликають бути пильними та дотримуватися алгоритму дій при повітряній тривозі.

View full version