Війна, 250-й день: ЗСУ знищили два склади росіян на Миколаївщині та Херсонщині

Фото: Херсонський напрямок, Костянтин та Влада Ліберові

31 жовтня триває 250-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони близько 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

Серед них — Білогірка, Давидів Брід, Мирне, Нова Кам’янка, Правдине і Червоне Херсонської області та Киселівка і Тернові Поди на Миколаївщині.

На тимчасово зайнятій території Херсонської області окупанти продовжують демонтаж та вивезення обладнання вишок стільникового зв’язку у Донецьку область для налагодження та розширення покриття так званих національних операторів зв’язку, повідомили в Генштабі.

Триває підготовка до евакуації окремих підрозділів та військової техніки противника з правобережної частини Херсонської області. Для цього уточнюється наявність плавзасобів річкового флоту, встановлюються понтонні переправи та періодично проводиться перевірка справності та готовності барж. Дві з них, днями, успішно знищені підрозділами Сил оборони України в районі Антонівського мосту.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження живої сили та техніки противника за попередні дні. Так, в Херсонській області, знищено колону військової техніки противника, в Запорізькій — знищено склад боєприпасів, 5 одиниць озброєння та військової техніки різного типу та поранено до 120 військовослужбовців.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:00 Звернення Володимира Зеленського до учасників зустрічі, організованої Міжнародною асоціацією юристів:

«Точку у цій війні – після військових, після політиків – поставлять юристи. Саме юристи.

Ті, хто забезпечать притягнення до відповідальності всіх винних у терорі та відшкодування всіх завданих Росією збитків – за рахунок активів самої держави-агресора.

Саме така справедливість має стати фіналом того зла, яке принесла Росія».

21:31 Зенітники Повітряних сил збили 2 російські вертольоти в небі над Херсонською областю сьогодні ввечері, - Повітряне командування "Південь".

«31 жовтня, з 18:45 по 18:48, у Бериславському районі Херсонської області, підрозділом зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збиті два російські ударні вертольоти Ка-52», - йдеться у повідомленні.

20:50 Прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив переконання, що до кінця року Україна виконає рекомендації Європейської комісії щодо вступу в Європейський Союз.

За словами Шмигаля, на сьогодні Україна поінформувала Чехію та країни-партнери у Європейському Союзі про виконання семи рекомендацій Єврокомісії щодо набуття членства у Європейському Союзі.

Він також зауважив, що найближчим часом український парламент ухвалить низку євроінтеграційних законопроєктів.

20:05 Гауляйтер Сальдо оголосив депортацію мешканців лівого берега Херсонщини: «Це дозволить створити ешелоновану оборону».

Окупанти обіцяють, що населенню, що виїхало зі своїх будинків, нібито заплатять 100 тисяч рублів і вручать сертифікат на житло в Росії.

Це стосується населених пунктів Новокаховського міського округу, Голопристанського, Алешкінського, Каховського, Горностаївського, Великолепетихського та Верхньорогачицького муніципальних округів, заявив призначений окупантами «губернатор» Херсонщини.

18:04 Без світла лишаються 270 тисяч київських квартир, води немає у 40% киян, повідомив у Telegram мер Києва Віталій Кличко.

— Відновили водопостачання лівого берегу міста. Тривають роботи з відновлення водопостачання правобережної частини столиці. Світло повернули мешканцям Троєщини та частково – Подолу. Завершується підключення об’єктів Київводоканалу до електроенергії, що дозволить відновлювати водопостачання, – поінформував він.

Віталій Кличко додав, що енергетики планують стабілізувати ситуацію зі світлом приблизно о 9-10 вечора. Але ситуація складна. Тому вимкнення будуть надалі застосовуватися.

17:48 Біля Очакова окупанти вдарили по цивільним буксирам, які транспортували зерно, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Внаслідок влучання по двох буксирах виникла пожежа та було втрачено керування суднами. Два члени екіпажів загинули, одного з пораненнями врятовано, доля ще одного – не відома.

17:32 Путін використовує принаймні трьох двійників, повідомив начальник української розвідки Буданов в інтерв’ю «Daily Mail».

Керівник воєнної розвідки України розповів, що в минулому вже виявляли двійників путіна, які замінювали його в «особливих випадках», але зараз це «звичайна практика». 

— Ми знаємо про трьох осіб, які постійно з’являються, але скільки їх, ми не знаємо. Вони всі робили пластичні операції, щоб бути схожими. Єдине, що їх видає, це їхній зріст. Це видно на відео та фото. Також жестикуляція, мова тіла та мочки вух, оскільки вони унікальні для кожної людини, — зазначив начальник ГУР МО України.

16:02 Через зруйновані Росією школи та виші Миколаєва збитки екології склали ₴562 млн, — Держекоінспекція

Йдеться про ті збитки, які були завдані засміченням земельних ресурсів. Пошкодження спричинили засмічення будівельними відходами та уламками бойових частин ракет і снарядів земельних ділянок загальною площею 2,49 гектарів.

15:25 Мешканців Київської області можуть тимчасово переселити в інші регіони, якщо ситуація з електроенергією буде критичною, повідомив голова ОВА Олексій Кулеба.

— Якщо ми зрозуміємо, що інфраструктура настільки пошкоджена, що ситуацію не вдасться вирішити швидко, маємо план, як тимчасово перевезти людей у регіони, де ситуація більш стабільна, — сказав він.

15:04 Сьогодні ЗСУ збили російський вертоліт Ка-52, повідомляють Повітряні сили ЗС України. 

— Поки тривала масована ракетна атака України крилатими ракетами, інформація про збиття чергового Ка-52 у зоні відповідальності повітряного командування «Південь» пройшла непоміченою, – йдеться у повідомленні.

14:40 В Миколаєві планують розробити новий Генеральний план міста, який включатиме концепцію післявоєнного відновлення.

У зв’язку з цим миколаївців просять пройти опитування — відповісти на питання, які стосуються інфраструктури їхніх районів та бачення майбутнього розвитку й зовнішнього вигляду Миколаєва.

13:12 Зима близько: Яким буде опалювальний сезон в Миколаєві?

Російська Федерація робить усе можливе для того, щоб українці сиділи без світла, без води, без тепла, без їжі та просили їх про перемовини. І сьогодні кожен директор управляючої компанії, комунального підприємства, кожен мер міста на своєму місці протистоїть цьому плану Путіна змусити нас проявити слабість та попросити про помилування. Фактично, питання не про те, чи прорве трубу, чи ні, чи буде тепло більше градусів, чи менше. Стоїть питання про виживання країни та майбутня історія України.

Можливо, мери міст думають, що вони дійсно займаються лише господарськими справами, опалювальним сезоном та забезпеченням пуску тепла, але насправді — це також частина великої війни, боротьби з терором, який проти України веде Росія. Неможливо підготуватись на 100% до надзвичайних подій. А в умовах війни, практично неможливо підготуватись до всіх ситуацій, які можуть виникнути. Тому, кожен з нас має готуватись до найгіршого, придбати необхідні речі на випадок проблем з опаленням та електрикою, які дозволять відчувати себе енергонезалежними.

Про ситуацію в Миколаєві та області, готовність до пуску тепла, купівлю дрів, допомогу європейських країн та вірогідність найгіршого сценарію для містян - у матеріалі НикВести: 

12:55 Міноборони Молдови не зафіксувало порушення повітряного простору збитою ракетою

 «У зв’язку з інцидентом повідомляємо, що системи повітряного спостереження Національної армії не виявили ніяких незаконних польотів у повітряному просторі Молдови. Зазначимо, радіолокаційні станції не виявили фрагменти збитої ракети через їхній незначний розмір та малу відображаючу поверхню», – йдеться у поввдомленні.

12:33 Протягом листопада мають виготовити більшу частину тимчасових укриттів, які облаштують на зупинках в Миколаєві.

Про це повідомив перший заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков в інтерв’ю ТРК «НІС-ТВ».

Він також розповів, що декілька таких укриттів виявили бажання виготовити за власний кошт небайдужі містяни.

— Вже встановлена перша зупинка за кошти бюджету Миколаєва. Загалом їх має бути близько 40. Ми отримали повідомленні від небайдужих миколаївців, які готові, здається, дві зупинки зробити за власні кошти за тим проєктом, який підготувало місто. Таким чином до ініціативи йдуть і добрі справи, і добрі люди. Ми розраховуємо, що до початку зими більша частина укриттів буде виготовлена. Тут є питання й технологічне, адже бетон має вистояти певний час. Тут не можна склеїти с папірця, бо потім хтось має відповідати за те, чи захистить зупинка людей. Тому процедура, на жаль, дещо затягується, — відзначив віце-мер.

Він додав, що в Харкові також встигли встановити не так багато подібних укриттів.

11:52 На півночі Молдови впала російська ракета, яку збила українська система протиповітряної оборони, повідомляє МЗС Молдови.

— Сьогодні вранці в північному кінці міста Наславча в Республіці Молдова, що на кордоні з Україною, впала ракета, збита українською протиповітряною системою, — сказано в ньому.

Інформації щодо жертв немає, проте вилетіли вікна кількох будинків у Наславчі.

За інформацією від української влади, сьогодні вранці була здійснена атака безпілотників на Дністровську дамбу, що знаходиться на відстані 10 км від дамби Наславча.

Російська атака не пошкодила дамбу, але пошкоджень зазнали електричні компоненти, пов’язані з нею.

11:05 В Миколаїв їдуть ще два бетонних укриття, повідомив голова ОВА Кім.

Для містян їх придбав ДТЕК ВДЕ на запит Миколаївської обласної військової адміністрації.

10:16  Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 09:00 ранку 31 жовтня

 Миколаївський район:

Як повідомляє ОК «Південь», серед дня, 30 жовтня, ворог обстрілював Куцурубську громаду з РСЗВ та важкої артилерії. Постраждалих та руйнувань немає.

З 23:27, 30 жовтня, ворог вів артилерійський обстріл по портовій акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також, 31 жовтня, орієнтовно о 7:05 удари з РСЗВ були по населеному пункті Куцурубської громади. Влучання по відкритій території. Постраждалих немає.

Баштанський район: 

Вчора, 30 жовтня, близько 12:00 були обстріли околиць населеного пункту Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Також вчора, о 19:20 та сьогодні, 31 жовтня, о 03:15 обстрілів зазнав населений пункт Широківської громади. Внаслідок чого пошкоджено один житловий будинок. Влучання теж були по відкритій території.

Тривають обстріли Березнегуватської громади. Вночі, 31 жовтня, орієнтовно о 00:54 ворог обстріляв населений пункт громади. Постраждалих немає. Інформація щодо руйнувань уточнюється.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

09:36 Ракета, яку росіяни випустили вранці 31 жовтня по території України, раптово змінила курс та розвернулася у сторону, з якої летіла.

Відео опублікував голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

«Одна (всього лише) з ракет РФ має критичне і логічне мислення. Зваживши всі аргументи і вирішивши не вчиняти воєнного злочину, ракета вирішила повернутися до «рідної гавані», — написав він.

09:02 Російські війська вранці 31 жовтня вдарили по об’єктах критичної інфраструктури у Києві, Харківській, Черкаській та Запорізькій областях.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що росіяни вдарили по критичній інфраструктурі столиці, внаслідок чого частина міста була знеструмлена, є перебої з водопостачанням.

«У результаті ударів по об’єктах критичної інфраструктури, частина столиці знеструмлена. В деяких районах немає водопостачання. Всі служби працюють. Детальніше — згодом», — написав він.

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив про два прильоти по об’єкту критичної інфраструктури у місті. 

Також російська армія атакувала об’єкт Черкащини. Частину області знеструмлено, повідомив керівник ОВА Ігор Табурець

Також у Запоріжжі зафіксовано удар по об'єкту критичної інфраструктури. У місті частково зникло світло, написав секретар міськради Анатолій Куртєв.

08:30 Вранці 31 жовтня російські війська випустили по Україні велику кількість ракет. У всіх областях оголошена повітряна тривога.

Про масований запуск повідомив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

«Є інформація про масований пуск російських ракет. Просимо всіх залишатись в укриттях або безпечному місці», — написав він.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім вказав, що частина ракет пройшла від Миколаєва на північ і північний захід.

Голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита закликав триматися подалі від цивільної інфраструктури, залізничних вокзалів, торговельних центрів, автобусних станцій та інших місць масових скупчень людей.

Повідомляють про роботу ППО у Київській, Кіровоградській, Полтавській та Дніпропетровській областях, а також про вибухи у Харкові та Запоріжжі.

08:00 Українські захисники збили російський літак на півдні та знищили два склади росіян, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Авіатори ЗСУ тричі атакували райони зосередження ворожої живої сили та техніки росіян, а воїни-зенітники влучно збили черговий Су-25.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 156 вогневих завдань

Підтверджені втрати ворога наразі складають:

  • 27 окупантів
  • танк
  • 2 міномети
  • самохідна крупнокаліберна гаубиця «Акація»
  • двадцяти трьох міліметрова зенітна установка
  • 5 одиниць авто-бронетехніки.

В Баштанському і Бериславському районах знищено 2 склади з ворожими боєприпасами.

View full version