Зеленський закликав Туреччину та ООН допомогти в безпеці Миколаївської області та її портів

Президент України Володимир Зеленський закликав Туреччину та ООН гарантувати безпеку Миколаївській області та її портам. За його словами, це стане ще одним кроком для гарантування глобальної продовольчої безпеки.

Про це він повідомив на міжнародному форумі TRT World Forum 2022 у Стамбулі, пишуть «НикВести».

— Зараз понад 13 мільйонів тонн агропродукції на експорт, а можемо дати ще десятки мільйонів тонн. Наші порти задіяні в експортній зерновій ініціативі працюють лише на половину потужності. І це лише тому, що Росія гальмує реалізацію експорту, тримає судна в очікуванні інспекцій. Станом на сьогодні більш як 80 суден очікують, – сказав Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що через це сотні тисяч людей у всьому світі отримують менше продовольства, переплачують за продукти харчування, «тому що одна держава шантажує усіх продовольством».

— Середній час очікування суден становить 3-5 тижнів. Через це щомісячно недоекспортовується 2-3 мільйони тонн української агропродукції, – додав Володимир Зеленський.

Він переконаний, що є потенціал для вирішення цієї проблеми, зокрема якщо ліквідувати кілька напрямків агресії Росії проти України і гарантувати безпеку Миколаївській області та її портам, що стане ще одним кроком для гарантування глобальної продовольчої безпеки. 

— А якщо вдасться ліквідувати ще кілька напрямків агресії Росії проти України й гарантувати безпеку нашій Миколаївській області, зокрема портам області, це буде ще один крок до повнішого гарантування глобальної продовольчої безпеки. Чи є в Чорноморському регіоні потенціал і для цього? Теж є. Це може бути крок Туреччини – дипломатичний крок, – сказав Володимир Зеленський

Раніше очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляв, що деокупація Кінбурнської коси від військ РФ дозволить розширити «зерновий коридор» на миколаївські порти.

Як відомо, у Миколаївській області залишаються окупованими всього три населені пункти, які знаходяться на території Кінбурнської коси.

Нагадаємо, що на Кінбурнській косі Сили оборони України продовжують бойову роботу щодо звільнення цієї території, військова операція проводиться у режимі тиші. Нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що звільнення Кінбурнської коси – це питання часу, «ще й не дуже великого».

Раніше Наталія Гуменюк повідомила, що Кінбурнська коса також буде звільнена від російських окупантів. Наразі це єдина територія Миколаївської області, яка ще перебуває під російською окупацією. 

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

View full version