Звільнення Кінбурнської коси дозволить розширити «зерновий коридор» на порт Миколаєва, — Кім

Деокупація Кінбурнської коси від військ РФ дозволить розширити «зерновий коридор» на миколаївські порти.

Про це в інтервʼю «Ліга.net» повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім. 

За його словами, звільнення півострову допоможе дозволить унеможливити російські обстріли суден, які потенційно проходитимуть проливом.

— Географічно Кінбурнська коса дуже близько підходить до Очаківської громади. І через цей пролив є прямий захід до морських портів Миколаївщини. Тобто це дозволить унеможливити обстріл легкою зброєю, ПТРК, мінометними та артилерійськими снарядами суден, які потенційно проходитимуть зерновим коридором.

З військового погляду, навіть маленький клаптик у морі дає нам додаткову дистанцію, як острів Зміїний чи наш Майський (штучний острів у Чорному морі, насипаний між Кінбурнською косою та Очаківським мисом, на вході у Дніпровсько-Бузький лиман, – прим.). Тому що в морі – величезні відкриті простори, там це дуже важливо, – розповів Віталій Кім

Контроль над Кінбурном також дозволить збільшити військово-морську активність та контролювати низку портів, додав Вітадій Кім. 

— Миколаївського, звісно. І у нас ще є далі по Південному Бугу порти – Новоодеський і Вознесенський, вони зможуть працювати. Та ще термінали того ж Нібулона (велика зерноторгова компанія, – прим.), розташовані вище по річці Південний Буг, – каже він. 

Він також додав, що деокупація Кінбурнської коси також необхідна для жителів Очакова, які наразі живуть під російськими обстрілами.  

— У першу чергу – для безпеки Миколаївської області та конкретно Очаківської громади, яка зараз живе не як на звільненій території, а під завжди можливими обстрілами Росії, – каже Віталій Кім

Очільник ОВА також вважає, що звільнення Кібнурну не може стати плацдармом для подальшої деокупації півдня, оскільки це «вихід, яким складно скористатися»: «Вона буде замінована і під вогнем».

Як відомо, у Миколаївській області залишаються окупованими всього три населені пункти, які знаходяться на території Кінбурнської коси.

Раніше повідомлялося, що на Кінбурнській косі Сили оборони України продовжують бойову роботу щодо звільнення цієї території, військова операція проводиться у режимі тиші.

Нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що звільнення Кінбурнської коси – це питання часу, «ще й не дуже великого».

РанішеНаталія Гуменюк повідомила, що Кінбурнська коса також буде звільнена від російських окупантів. Наразі це єдина територія Миколаївської області, яка ще перебуває під російською окупацією. 

Також повідомлялося, що Збройні сили вразили район зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян на Кінбурнській косі.

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

Дивитись повну версію