«Найнебезпечніше місце Миколаївщини», – репортаж «Крим.Реаліі» про те, як Путін оголосив війну Очакову

На сьогоднішній день місто Очаків є найнебезпечнішим місцем Миколаївської області через постійні артилерійські обстріли російської армії. 

Журналісти проекту «Крим.Реалії» побували в закритому для приїжджих місті, щоб показати, як живуть місцеві і як після системних обстрілів окупантів виглядає сам Очаків.

Частіше всього, місто обстрілюють з реактивних систем залпового вогню з окупованої території Кінбурнської коси – Очаків в зоні досяжності будь-якої російської артилерії. РСЗВ, як кажуть військові, є головною біллю міста.

— На сьогоднішній день – це сіра зона (Кінбурнська коса, – прим.). І московити її не контролюють, і ми не можемо, враховуючи її, скажімо, розташування. Наразі РСЗВ – це головна біль всього міста, тому що приліт снаряду сюди відбувається в проміжок часу до хвилини. ЗСУ тримають руку на пульсі, цей процес контролюють, – розповідає військовослужбовець Дмитро Запорожець.

За два дні до повномасштабного вторгнення президент Росії Володимир Путін згадував у своєму зверненні про Центр морських операцій в Очакові, який, начебто, дозволяє забезпечувати дії кораблів НАТО. Саме тому, Очаків був однієї з цілей окупантів.

Як розповідає журналістам, капітан першого рангу в запасі ВМС України Андрій Риженко, цей «Центр НАТО» в Очакові був знищений ракетним ударом одним із перших 24-го лютого.

— Там будинок 10 на 30 метрів. Там може сидіти 40 осіб. А вони його так роздули, що там палац, я не знаю, як у Путіна в Сочі. Вони ж першою ракетою 24-го лютого минулого року накрили. Ну, його можна відновити. І сенс його було ламати? – стверджує Андрій Риженко.

Міноборони Росії постійно звітує про знищення штабів та складів боєприпасів Збройних Сил України. Про один з них в Очакові росіяни казали 28-го червня в черговому зведенні. Складом БК насправді ж виявився магазин господарських товарів на місцевому ринку. 

Самі жителі Очакова в спілкуванні з журналістами, як один, кажуть, що тримаються, до обстрілів звикли, а їхати з міста не планують, і продовжують жити життя та чекати перемоги.

— Ми тримаємось. Оборону ми тримаємо нашого Очакова і України. У мене діти тут. Старша донька з чоловіком, з дітьми. Всі тут. Ми тримаємо оборону нашої рідної неньки України. Онуки тут. Діти воюють. Найстарша дочка з чоловіком військові. Тому ми нікуди не виїхали. Залишились разом із дітьми захищати наше місто, – каже місцева жителька Ганна.

Сигнал «тривоги» в Очакові не лунає – влада попереджає про обстріли в месенджері. Жителі вже знають, коли летить ракета, коли працює РСЗВ.

— Тут бомбосховище, сюди бігаємо, якщо РСЗВ. Ракетка – нууу, так… А коли РСЗВ ми бігаємо. Дітей відправила, онуків, маму відправила. Усіх відправили. А тут є тварини, є господарство, яке треба доглядати і все. Ну, а що робити, всі ж не поїдуть. Комусь треба працювати», – розповідає Алла.

— А що? Весна прийшла, готуємо городи. Поприбирали від фашистів… Вибухнув тут снаряд. Вибило всі вікна, ми тут позашивали. А це зараз будемо цибульку, зелень садити. Життя продовжується. Нас не подолати!, – каже Валентин.

Нагадаємо, місто Очаків, що на Миколаївщині, понад рік потерпає від майже щоденних обстрілів військами РФ – є поранені та загиблі серед цивільного населення. 

Нагадаємо, що внаслідок ракетного удару, який російська армія завдала 9 січня, поранення отримали 15 людей, в тому числі дворічна дитина. Тоді окупанти влучили в сховище протикорабельних мін часів Другої світової війни, які були завчасно залиті бетоном. Вибух був настільки сильним, що вибухову хвилю відчули жителі Миколаєва

В Очакові внаслідок потужного вибуху пошкоджено понад 5000 будинків.

View full version