Віцепрезидент Європарламенту закликав країни ЄС схвалити початок перемовин про вступ України

Віцепрезидент Європейського парламенту Роберт Зіле закликав країни-члени ЄС ухвалити історичне рішення про початок найближчим часом перемовин щодо вступу України в Євросоюз.

Про це Зіле сказав у виступі на Другому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Віцепрезидент Європарламенту зазначив, що Україна має виклики, пов’язані з відбудовою, і ЄС запропонував їй фінансовий інструмент на суму 50 мільярдів доларів на 2024-2027 роки.

— Європейський парламент ухвалив таке рішення. Тепер я хотів би звернутися до національних парламентів і урядів, які ви представляєте, щоб Європейська рада вирішила питання вступу до ЄС. Країни-члени мають ухвалити історичне рішення про початок перемовин стосовно вступу України найближчим часом, — сказав Роберт Зіле.

Він додав, що Україна попри війну має величезний прогрес у виконанні всіх семи рекомендацій Єврокомісії.

— Аргумент, що Україна не контролює всю свою територію, ми не хочемо чути. Ми віримо, що Україна поверне свою територію, просто її треба підтримати. Пан міністр Ліпавський (глава МЗС Чехії, — прим.) говорив про відпустку в Криму. Я би хотів сказати, що не тільки побачимося в Криму, а й побачимося з Україною в Європейському Союзі, — зазначив віцепрезидент Європарламенту.

Раніше Європейський парламент підтримав майбутнє членство Молдови в ЄС та закликав почати переговори щодо вступу з Кишиневом до кінця року.

View full version