Війна, 203-й день: Росіяни масовано обстріляли Миколаїв, ЗСУ знищили у Херсоні їхній пункт управління

Фото: Костянтин Ліберов

14 вересня триває 203-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Сьогодні після першої ночі Миколаїв масовано обстріляли. Пошкоджень зазнали в тому числі і житлові будинки.

Як повідомив мер Олександр Сєнкевич, наразі на місцях працюють аварійні бригади та комунальники. На деяких вулицях розчищають проїзд для громадського транспорту.

Також протягом минулої доби на Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали Таврійське, Мирне, Тернові Поди, Партизанське, Червона Долина, Білогірка, Новогреднєве, Безімене, Сухий Ставок, Біла Криниця, Ольгине, Високопілля, Кам’яне. Крім того, ворог постійно веде повітряну розвідку БпЛА, повідомляє Генштаб.

В свою чергу, в районі Давидова Броду на Херсонщині зенітно-ракетні підрозділи ЗСУ знищили бомбардувальник Су-24М та гелікоптер Мі-8 окупантів, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:25 Ракетний удар РФ по Кривому Рогу: на місці удару спостерігається виток води 100 м. кубічних в секунду

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

— На місці удару спостерігається виток води 100 м. кубічних в секунду. Це значний об'єм. А рівень води в річці Інгулець змінюється за годину. Ми чітко усвідомлюємо масштаби задач, які стоять перед нами для ліквідації наслідків ракетних ударів, — написав Тимошенко у Telegram.

22:00 У росіян немає сил для атак на Миколаїв, але на окремих ділянках фронту вони можуть спробувати напасти, коли отримають самовбивчий наказ.

Про це в етері 5 каналу заявив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Керівник регіону наголосив, що від ворога слід очікувати і нелогічних дій, до яких потрібно також ретельно підготуватися.

— Загроза є завжди. Можлива нелогічна команда атакувати. У них немає ні сил, ні засобів, щоб це зробити, але це можливо на певних проміжках фонту. Готуватися треба до всього. Це дійсно утопія, не може ця історія наступу на Миколаїв бути успішною, — сказав він.

Віталій Кім зауважив, що на сьогоднішній день термінова евакуація для мешканців Миколаєва не потрібна, хоча до цього сценарію влада також готується.

21:40 Українські військові будуть проходити навчання з використання західних систем на территорії Королівства Данія.

Про це повідомляє Forsvaretsforum.

 Навчання проходитиме в Данії. Я не можу вдаватися в подробиці, але вже все погоджено,  заявив міністр оборони Данії Мортен Бьодсков.

Ймовірно, навчання розпочнуться протягом року. Окрім того, Збройні сили Норвегії підтвердили, що українські солдати вже тренуються на норвезькій землі, але вони не хочуть повідомляти більше деталей про навчання, яке відбувається.

21:20 Російські солдати у селі Чкаловському неподалік Балаклії були настільки захоплені зненацька українським контрнаступом, що не встигли організованно відступити і потрапили у полон.

Про це репортерам Associated Press розповіла мешканка звільненого населеного пункту.

Місцева жінка підтвердила, що окупанти майже не намагалися чинити опір, а втікали у повній паніці.

— Вони бігли, як вітер. Вони тікали будь-якими способами, — розповіла вона.

Під час поспішного відступу росіяни кидали своїх же побратимів далеко позаду.

— Вони намагалися наздогнати, — прояснила вона долю деяких російських загарбників.

20:40 Голова МЗС Ірландії Саймон Ковені «підтвердив незмінну підтримку України та рішучу протидію незаконному вторгненню Росії» під час візиту до Одеси.

Про це повідомляє Irish Examiner.

Очільник дипломатичного відомства Ірландії здійснив одноденну робочу поїздку в Україну задля зустрічі з Дмитром Кулебою. На меті візиту обговорення експорту зерна з України в спробі полегшити світову продовольчу кризу. Разом з ним на південь України завітав литовський колега Габріеліус Ландсбергіс.

— Я скористаюся сьогоднішнім візитом, щоб ще раз запевнити, що Ірландія підтримує народ України. Це мій другий візит в Україну з початку вторгнення, і для українського народу важливо знати, що ми за вас, — запевнив він.

Саймон Ковені також має взяти участь у засіданні Ради Безпеки ООН щодо України в Нью-Йорку наступного четверга. Він пообіцяв використати можливість, аби «найбільш рішуче підкреслити, що Ірландія виступає проти дій Росії».

20:10 Досвід, набутий Збройними силами України у вересновому прориві на Харківщині, буде використаний при плануванні повного звільнення Херсонської области.

Про це CNBC заявив радник міністра оборони України Юрій Сак.

Держслужбовець підкреслив, що блискуча перемога України на харківському напрямку стала досить несподіваною навіть для тих, хто її готував.

— Ми сподіваємося, що це відправна точка, — додав він.

За словами радника Міноборони, українські захисники «збережуть імпульс» у війні , плануючи більше контрнаступальних операцій як на північному сході, так і на півдні.

— Дійсно, це була дуже успішна кампанія, українська армія змогла відновити контроль над 8 тисячами квадратних кілометрів. Це величезна частина території, яка була тимчасово окупована росіянами, і в результаті ми бачимо, що російська армія деморалізована, її військовий потенціал деградував, — підсумував Юрій Сак.

19:50 Морально-психологічний стан підрозділів окупаційної армії РФ на півдні України є надзвичайно підірваним.

Про це на брифінгу повідомила керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

За її словами, окупанти перебувають у пригніченому стані через успішний контрнаступ ЗСУ у Харківській області. Вони не бачать для себе перспектив подальшої участі у війні та хочуть скласти зброю.

— Вони усвідомлюють, що якщо і там уже так потужно пішли, то і тут у них перспективи дуже сумні, тому їм залишається хіба що скласти зброю та перейти в обмінний пункт, — сказала Наталя Гуменюк.

Вона додала, що є «певні процеси», пов’язані зі здачею у полон російських військових, але їх зараз не розкривають.

Наталя Гуменюк сказала, що в Росії відстежують ситуацію зі здачею у полон своїх військових «і дуже засмучуються, розуміючи, скільки народу їх переходить та втрачає позиції».

— Нас цей процес цілком влаштовує, ми тримаємо його під егідою інформаційної тиші, продовжуємо роботу, — наголосила Наталя Гуменюк.


19:26 Технічна частина переговорів про вступ України до ЄС може зайняти лише два роки, що буде рекордом для країн-кандидатів.

Про це під час своєї конференції заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, пише «Українська правда».

— Зазвичай такі переговори тривають 5-7-8 років. Наша амбіція – зробити це набагато швидше, за два роки, – заявив він.

Досягти цього, за словами прем’єра, має допомогти консенсус суспільства щодо європейського шляху країни.

— Яка ще країна могла відповісти на опитувальник лише за три тижні? А для якої період між подачею заявки до отримання статусу кандидата тривав лише 3 місяці? Однак, коли я кажу про можливість дуже швидких переговорів із ЄС, я не лише базуюсь на цій швидкості. Уряд вже розробив дорожню карту, яка розписує, як пройти цей шлях за два роки, фіксує наші вузькі місця та визначає, як їх пройти. Це й дає мені підстави для такого оптимізму, – пояснив він.

Разом із тим Денис Шмигаль не виключає, що політична частина переговорів може затягнутися.

— Здобуття політичного консенсусу (між країнами ЄС щодо прийняття України, – прим.) стане ще одним викликом для нас. Ми вже зараз маємо знайти всі аргументи для наших партнерів. І при цьому не забуваймо, що Росія продовжує інформаційно та гібридно впливати на ЄС і буде гальмувати наш вступ, – резюмував він.

Що стосується початку переговорів з ЄС, то Денис Шмигаль впевнений, що всі необхідні передумови будуть виконані Україною до кінця року: «Ми повністю прописали дорожню карту 107 законодавчих та нормативних актів, всі з яких вже опрацьовані урядом. Із них 60 вже внесено у Раду, а решта – буде внесена протягом місяця. Тож до кінця року ми виконаємо всі необхідні умови, щоб Україна могла перейти до перемовин з ЄС про членство».

Крім того, за словами Дениса Шмигаля, в уряді розраховують на підтримку Чехії, яка наразі головує у ЄС. Ці питання будуть підняті на спільному засіданні урядів України та Чехії, яке заплановано провести наприкінці жовтня.

19:10 Російське вторгнення в Україну зруйнувало 90% потужностей вітроенергетики — вони виведені з експлуатації.

Про це повідомляється в дослідженні аналітичного центру з відновлюваних джерел енергії REN21 та Європейської економічної комісії ООН, пише агентство Bloomberg.

Також росіяни вивели з ладу 30% потужностей сонячної енергетики в Україні.

До 24 лютого Україна досягла найбільшого приросту сонячної та вітрової енергетики серед 17 країн Центральної Азії та Південно-Східної Європи, додавши 8,3 ГВт потужностей у період з 2017 до 2021 року.

Виконавчий директор REN21 Рана Адіб наголосив, що росія та її діяльність підривають виробництво відновлюваної енергії.

— Водночас це проливає світло на переваги швидкого переходу до енергетики та може спричинити сплеск установок відновлюваних джерел енергії в регіоні, — зазначив він.

18:50 Комітет захисту журналістів (CPJ) закликавпарламент України відмовитися від законопроекту про медіа, який Верховна Рада наприкінці серпня ухвалила в першому читанні.

— Український законопроект про засоби масової інформації серйозно загрожує свободі преси в країні, посилюючи державний контроль над інформацією в той час, коли громадяни потребують її найбільше. Українські законодавці повинні відмовитися від законопроекту або принаймні призупинити його розгляд у парламенті, доки Європейський союз не зможе висловити свої рекомендації, – каже координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

У CPJ нагадують, що Україна, кандидат на вступ до ЄС, повинна реформувати своє законодавство про засоби масової інформації, щоб почати переговори про членство. Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив 23 серпня, що згаданий законопроєкт зараз перебуває на розгляді в ЄС і Раді Європи, які можуть дати свої рекомендації до кінця вересня.

18:30 Офіційний сайт Організації договору про колективну безпеку піддався DDoS-атаці ввечері 13 вересня. 

Повідомляється, що внаслідок атаки була порушена працездатність сайту, зафіксовані несанкціоновані спроби внесення змін до деяких інформаційних повідомлень. До 7:00 14 вересня доступ до ресурсу був неможливий.

17:41 ЗСУ взяли під вогневий контроль всю територію Херсонщини — росіяни згортають підготовку до «референдуму», повідомила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

— Майже над усією територією Херсонської області тримається наш вогневий контроль, ми продовжуємо нашу бойову роботу, але про перемоги говорити поки що рано, потрібно закріпитися у звільнених населених пунктах, — заявила вона.

16:43 Сьогодні під нічний масований обстріл потрапили всі чотири райони Миколаєва. Скрізь, окрім промислових підприємств та об’єктів інфраструктури, постраждали житлові будинки, в одній багатоповерхівці під’їзд є аварійним.

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Він назвав наслідки обстрілів:

  • Загалом, пошкоджень зазнали 13 приватних будинків. У більшості, окрім вікон і дверей, побиті і дахи.
  • У понад 10 багатоквартирних будинках вибито більше 250 вікон, пошкоджені балкони.
  • У багатоповерхівці у Корабельному районі один під’їзд на 40 квартир є аварійним.
  • Пошкоджень зазнали два навчальні заклади: одному зруйнована частина будівлі, вибуховою хвилею та уламками винесло вікна і двері у решті приміщень. В іншому - вибуховою хвилею вибило вікна.
  • Під обстріл потрапила ветеринарна лікарня. Там пробита опорна стіна, пошкоджений газопровід та електромережі, зруйновані вікна, двері, покрівля та огорожа.

16:39 Вірменія звинуватила Азербайджан у завданні удару по пункту дислокації прикордонних сил ФСБ Росії на території Гегаркуникської області.

Про це пишуть Armenpress і російські провладні медіа з посиланням на заяву вірменського міністерства оборони. 

Росіяни були змушені залишити пункт дислокації. Унаслідок обстрілу, як заявляється, були пошкоджені будівля, де розташовувались російські прикордонники, та військова техніка.

16:28 Центральний районний суд Миколаєва взяв під варту 37-річного крадія-рецидивіста, який «попався» на крадіжці малярного валику, електричної пастки для мух, кількох розеток, секатору та деяких інших побутових речей в одному із приватних будинків міста.

Про це повідомляє пресслужба Центрального районного суду.

Чоловіка заарештували з можливістю внесення застави у сумі 74 430 гривень.

В повідомленні зазначається, що чоловік, починаючи з 2005 року, вісім разів притягувався до кримінальної відповідальності за майнових злочинів у різних районах м.Миколаєва. Востаннє, у грудні минулого року.

У судовому засіданні, підозрюваний та його захисник просили обрати запобіжний захід не пов'язаний з триманням під вартою, посилаючись на необґрунтованість підозри.

16:08 Нині Україна – на порядку денному Євросоюзу, серед найважливіших підсумків і перспектив - її опір російській агресії та європейська підтримка, про нашу країну говорять у Європарламенті, під час щорічної Доповіді про становище ЄС.

Про це перша леді України Олена Зеленська написала в Телеграмі після оголошення главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн щорічної доповіді про становище ЄС

— Зазвичай у Доповіді підбивають підсумки року для Європейського Союзу та окреслюють перспективи. Сьогодні серед найважливіших підсумків і перспектив – наша країна, її опір російській агресії та європейська підтримка, яка вже є і ще буде, – зауважила Олена Зеленська.

15:51 Сьогодні,14 вересня, в рамках реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 5 суден з 153 тисячами тонн продовольства.

Вони прямують до країн Азії та Європи, повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури.

15:40 Жителі всіх тимчасово окупованих територій України, зокрема й Криму, мають знати, що Україна туди обов’язково повернеться, а разом з нею повернеться повноцінне життя.

Про це заявив президент України під час поїздки до звільненого міста Ізюм, повідомляє пресслужба голови держави.

— Ми маємо надсилати сигнали нашим людям, які поки що, на жаль, перебувають в окупації. І мій сигнал людям у Криму: ми знаємо, що це наші люди, і це жахлива трагедія, що вони в окупації понад вісім років. Ми туди повернемося. Я не знаю, коли саме. Але в нас є плани, і ми повернемося туди, тому що це – наша земля і наші люди, – заявив Володимир Зеленський.

15:25 З липня близько 5 тисяч військовослужбовців ЗСУ пройшли підготовку у Великій Британії. Українські військові навчалися за стандартами НАТО.

Про це повідомляє у Facebook Генштаб ЗСУ.

Зазначається, що програма з навчання українських військових отримала назву «INTERFLEX». До неї приєдналися інструктори з Канади, Нідерландів, Нової Зеландії, Великої Британії та України.

15:10 Російські військові знову повернулися до Кремінної Луганської області, яку повністю залишили напередодні.

Про заявив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

— Вже перелякані окупанти прибігли до Кремінної, позривали всі прапори і навмисне показують, що вони повернулися, що вони є. Я думаю, що це тимчасово, — сказав Сергій Гайдай.

За словами голови регіону, люди настільки одушевилися успіхами в Харківській області, успіхами партизанського руху, підняттям прапорів у різних регіонах - і в Сватовому, і в Кремінній, у Старобільському районі, що росіяни розпочинають каральні операції.

14:50 Кремль визнав свою поразку в Харківській області, це перша поразка, яку визнала Росія у повномасштабній війні проти України. 

Про це у своєму щоденному звіті заявив американський Інститут вивчення війни (ISW).

За повідомленням, при цьому Кремль намагається відвернути критику від від російського президента Володимира Путіна і покласти провину на його військових радників.

В ISW нагадали, що Кремль не визнавав поразки, коли відводив війська від Києва чи з острова Зміїний і в нинішній ситуації наступу Збройних сил України на Харківщині намагався діяти схожим чином. Міністерство оборони Росії, визнавши відведення військ на цьому напрямку, назвало його «перегрупуванням».

14:37 У Миколаєві суд обрав запобіжний захід мешканцю Одеської області, підозрюваному в організації незаконного переправлення через державний кордон.

Про це повідомили в пресслужбі Центрального суду Миколаєва.

Відповідно до матеріалів клопотання, чоловік повідомив місцевому мешканцю, що за грошову винагороду у сумі 4 тисячі доларів США, зможе виготовити та надати необхідні документи для виїзду останнього за кордон.

14:22 Компанії з Австрії вкладуть 600 мільйонів євро в будівництво та обладнання трьох медичних закладів в Україні. Проєкти будуть профінансовані австрійськими та німецькими банками.

Про це повідомило міністерство економіки Австрії, інформує Цензор.НЕТ.

— Через війну зросла потреба в будівництві медичних закладів. На першому етапі три конкретні проєкти – будівництво та обладнання Національної дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, будівництво та обладнання сучасної університетської клініки у Києві та будівництво Національного реабілітаційного центру України у Львові – буде втілено австрійськими компаніями (такими, як, наприклад, Vamed) з проєктною вартістю понад 600 мільйонів євро. Все фінансуватимуть австрійські та німецькі банки, – йдеться у повідомленні.

14:09 На Херсонщині поліція фіксує факти співпраці місцевих жителів з окупаційними військами. За минулу добу поліція відкрила 27 кримінальних проваджень щодо злочинів російської армії та їх поплічників на території Херсонської області.

Про це повідомляє департамент комунікацій Нацполіції.

Як зазначається, у Херсоні викрито двох колаборантів, які добровільно погодились співпрацювати із ворогом та обійняли «посади» в окупаційних органах влади. Нині один із них є «заступником начальника Департаменту молодіжної політики та спорту військово-цивільної адміністрації Херсонської області», інша зрадниця очолює «управління фізичної культури та спортивних заходів Херсонської області». Обидва колаборанти агітують жителів міста підтримувати окупантів та виправдовують збройну агресію РФ.

13:46 Президент України Володимир Зеленський приїхав до деокупований Ізюм, де взяв участь у церемонії підняття прапора України.

Про це повідомляє на Facebook-сторінці 25-а окрема повітряно-десантна Січеславська бригада.

— Сьогодні у звільненому українськими десантниками Ізюмі підняли прапор України. В урочистостях взяли участь президент України Володимир Зеленський, заступник міністра оборони Ганна Маляр, представники ЗСУ та інших силових підрозділів, — йдеться в повідомленні.

13:23 «Відстань була достатньою, щоб відпрацювати», — миколаївські морпіхи розповіли, як збили російський штурмовик Су-25

Нещодавно бійці 36-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського збили російський штурмовик Су-25. Як тільки вони побачили ворожу повітряну ціль одразу відпрацювали по ній, кажуть українські захисники. 

— Він (російський штурмовик, – прим.– пішов боковим курсом, зліва-направо. Відстань була достатньою, щоб відпрацювати, я навів, захопив ціль і, у той момент, коли літак почав відвертати від нас, зробив пуск. Ракета швидко його наздогнала і знищила, – розповів «Маузер». 

13:08 У Херсоні призначені окупантами «поліцейські» масово просяться у відставку 

Таке рішення вони аргументують «нездатністю керівництва забезпечити належні умови роботи», пише Укрінформ з посиланням на джерело у правоохоронних органах.

12:11 З 12 вересня у Миколаєві видають рис для мешканців приватних будинків Центрального, Заводського, Інгульського та Корабельного районів.

Для отримання продукту необхідно звертатися за адресами:

  • Вул. Шевченка, 19-А;
  • Вул. 2-га Набережна,1;
  • Вул. Ілька Борщака, 5 (Тернівка);
  • Вул. Клубна, 83 (Варварівка);
  • Вул. 12 Поздовжня, 50-А;
  • Вул. Кузнецька, 83;
  • Пр. Богоявленський, 301.

Допомога надається з 9.00 до 14.00.

Хто може отримати:

виключно жителі Миколаєва за підтвердженою реєстрацією або громадяни з довідкою для внутрішньо переміщених осіб.

Важливо! 

Мешканці багатоквартирних будинків мають можливість отримати рис в адміністрації району за місцем реєстрації. Про надходження продукту харчування до інших районів міст буде повідомлено додатково.

11:23 Росіяни зруйнували офісний центр в Миколаєві. Мова йде про будівлю колишнього заводоуправління, яка вже багато років здається в оренду під офіси.

Відомо про одну постраждалу жінку, яка працювала охоронницею. В момент удару вона була на робочому місці, її забрали в лікарню.

Також, як повідомляють у Головному управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області, внаслідок влучання боєприпасів загорілося одне з офісних приміщень,  розташоване на сьомому поверсі.

Фоторепортаж за посиланням

10:32 Фото з місць ракетних ударів по Миколаєву.

09:53 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 14 вересня:

  • Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Так, орієнтовно об 11:30, 13 вересня, були обстріли с. Червоний Яр. Біля 20:34 обстрілів зазнала станція Березнегувате. Також о 23:50 обстріли зафіксовані на околицях смт Березнегувате. Інформація щодо наслідків уточнюється. Постраждалих немає.
  • Тривають обстріли Широківської громади. Так, 13 вересня, з 10:00 до 14:00 обстріли лунали переважно за межами населених пунктів громади, влучання були по сільськогосподарським будівлям. Також внаслідок обстрілів с. Поляна та с. Червона Долина пошкоджено сільськогосподарські будівлі. Вчора, з 18:00 до 19:30, обстрілів зазнало с. Широке. Внаслідок чого зруйновано один житловий будинок. Постраждалих немає. Вранці, 14 вересня, з 05:30 до 05:45 були обстріли за межами с. Широке.

09:17 Протягом дня по об’єктам тепло- та електрогенерації можливі обстріли в Миколаєві, повідомив голова ОВА Кім.

«Тримайтесь далі від них. Слідкуйте за сигналами тривоги», — написав він.

Також внаслідок влучання на території підприємств виникла пожежа на виробничій будівлі та займання автівки, додали в Миколаївській ОВА. 

Одне з підприємств

08:30 Внаслідок нічного обстрілу Миколаєва загинуло дві людини, троє поранено, ще одну людину шукають рятувальники, повідомив голова ОВА Віталій Кім в ефірі національного телемарафону.

«Вони влучили прямо перед одним із під’їздів. Серйозно пошкоджена дев’ятиповерхівка та п’ятиповерхівка у різних районах міста», — сказав він.

07:50 Вчора авіацією було нанесено 9 ударів по ворожих позиціях, а ракетно-артилерійськими підрозділами протягом бойового дня виконано понад 430 вогневих завдань, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Уражено три райони зосередження ворожих сил та засобів в Міловому і Дудчанах, 3 пункти управління в Урожайному та Херсоні.

Вкотре відкореговано вогнем спроби ремонтних робіт на Каховському мосту, він непроїздний. Понтонна переправа в Дар’ївці уражена, її подальше використання виключено.

07:13 Депутатів із  муніципальної ради  «Смольнінське» у Санкт-Петербурзі, що вимагають відставки Путіна, розпустив суд, пише ASTRA.

Смольнінський суд Петербурга ухвалив рішення про розпуск Ради депутатів МО «Смольнинське» нібито через його бездіяльність.

Також депутата Дмитра Палюгу оштрафували на 47 тисяч рублів за твіт з вимогою відставки Путіна. Суд розцінив це як «дискредитацію дій органів влади поза РФ» (ч.1 ст.20.3.3. КоАП).

View full version