«На чотири гектари перевиконали план»: У Миколаївському лісовому господарстві завершили весняну висадку сосен

Працівники філії «Миколаївське лісове господарство» завершили весняну висадку сосни кримської, яка найкраще пристосована до умов півдня України.

Про це кореспондентам Суспільного розповів лісничий філії Леонід Шульга.

Як відомом, площа угідь філії становить 21 тисяча гектарів. Унаслідок російського вторгнення у 2022 році лісові пожежі охопили понад дві тисячі гектарів території. Здебільшого – на Кінбурнській косі.

Зважаючи на це лісове господарство вирішило висадити нові ліси. Останньою стала ділянка Мішково-Погорілівського лісу поруч із селом Святомиколаївка.

Зі слів лісничого Леоніда Шульги, дерева висаджували за допомогою інструмента під назвою «меч Колесова».

— Коренева система глибока та інструмент спеціально пристосований під неї. Вони спочатку роблять яму – заглиблення, кидають саджанець, а потім другий раз – притискають саджанець «мечем» для того, щоб витиснути повітря, щоб коренева система, там унизу не висохла, – говорить Леонід Шульга.

Лісничий наголосив, що протягом березня висадили 4,7 гектара лісу.

— І зараз така добра пора, і дощ допоміг нам – що ґрунт мокрий. І ми вирішили на 4 гектари ще перевиконати план, і сьогодні (12 квітня, – прим.) ми закінчуємо висаджувати 4 гектари. Тобто у нас загальна площа вийде 8,7 гектара, – говорить Леонід Шульга.

За словами пожежної бійчині Ольги Поліховської, саджанцям близько двох років.

— Робимо посадку кримської сосни. Відстань між саджанцями 70 сантиметрів, – розповіла Ольга Поліховська.

Майстер лісу Олександр Красовський додає, що норма висадки становить 750 саджанців.

— 750 саджанців на одну пару працівників в день. Робимо дві-три норми в день, – підкреслює він.

Нагадаємо, у Баштанському районі 29 березня висадили понад 14 тисяч сіянців «Сосни кримської» та «Дуба звичайного». Загалом заліснили три гектари Березнегуватської громади.

View full version