Прикидався рятувальником, щоб коригувати ракетні удари по Одесі: СБУ затримала агента РФ

Служби безпеки в Одесі затримала агента головного управління генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ).

Як повідомила Служба безпеки України, чоловік коригував російські повітряні атаки по місту та розвідував локації Сил оборони на території регіону.

Для маскування він вступив до місцевого загону рятувальників-волонтерів. Ця громадська організація допомагає підрозділам Держслужби з надзвичайних ситуацій у подоланні наслідків ракетних та дронових ударів агресора по обласному центру.

За даними слідства, під виглядом рятувальника чоловік прибував на місця «прильотів» нібито для розбору завалів, а насправді фіксував наслідки ворожих атак та «звітував» про це воєнній розвідці РФ. Одержані розвіддані окупанти використовували для підготовки нових та коригування повторних ударів по Одесі.

Крім того, російський агент виконував ще одне завдання — намагався виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем «HIMARS» та систем протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області.

СБУ затримала колаборанта, ним виявився 29-річний мешканець Одеси, який раніше входив до складу місцевого осередку так званого «ленінського комуністичного союзу молоді».

Також він був «зв’язковим» агента-спецназівця ФСБ, якого СБУ вивела з Придністровʼя і затримала на Одещині.

У травні 2014 року він брав активну участь у провокаціях масових заворушень в обласному центрі.

На початку повномасштабного вторгнення РФ чоловік підписався на ворожий Телеграм-канал, який для російської розвідки збирав інформацію про дислокацію українських військ.

Згодом на нього вийшов адміністратор цього інтернет-ресурсу, який «під прикриттям» перебуває в одній із країн Центральної Азії та передав його на «прямий» зв’язок з представником ГРУ. Після вербування одесит отримав подальші інструкції та приступив до виконання ворожих завдань.

Чоловіку повідомили про підозру за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що у Дніпрі СБУ затримала агента ФСБ, який видавав себе за військового, щоб безперешкодно шпигувати за ЗСУ.

View full version