Швейцарія надасть Україні понад €100 млн на розмінування

Швейцарський уряд виділить понад 100 мільйонів євро на гуманітарне розмінування в Україні упродовж наступних 4 років.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Зазначається, що відбулась зустріч міністерки економіки України Юлії Свириденко з Федеральним радником із закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассісом.

— Масштаби забруднення України мінами та снарядами, що не вибухнули, безпрецедентні та найбільші з часів Другої світової війни. Самотужки наша держава вирішити проблему не в змозі. І ми дуже вдячні Уряду Швейцарії за допомогу та підтримку, яку отримує Україна в цій сфері, — зазначила Юлія Свириденко.

З її слів, плануючи роботи, Україна дотримується міжнародної системи пріоритетів розмінування. У першу чергу обстежується критична інфраструктура, наприклад, газогони, лінії електропередач. Друге — це безпека громадян, обстеження домівок. Третє — землі сільськогосподарського призначення. І на завершення — ліси і надводне-підводне розмінування.

Зі свого боку Ігнаціо Кассіс запевнив, що Швейцарія й надалі налаштована тісно співпрацювати з урядом України в питаннях гуманітарного розмінування. За його словами, уряд Швейцарії планує, що Друга Міжнародна донорська конференція з гуманітарного розмінування України відбудеться наступного року в їх країні.

Раніше стало відомо, що Україна отримає від Хорватії 5 мільйонів євро та від Іспанії 1,5 мільйона на потреби гуманітарного розмінування.

Також 11 жовтня Норвегія оголосила про виділення фінансової допомоги для розмінування України. Йдеться про 18,5 мільйона доларів.

View full version