Екологи пропонують створити на Миколаївщині ще один заповідник

Природозахисники подали до управління екології та природних ресурсів Миколаївської області матеріали для створення ландшафтного заказника «Чичиклійський» площею понад 470 гектарів.

Про це розповів експерт Української природоохоронної групи UNCG Віктор Скоробогатов.

За його словами, упродовж літа екологи кілька разів виїзджали в експедицію долиною річки Чичиклія для пошуку степових оселищ та їхнього заповідання. Та досліджували рослинність між селами Покровка та Бузоварове.

«За результатами обстежень підготували й подали до обласного управління екології матеріали для створення ландшафтного заказника. Наразі відомо, що наше клопотання вже погоджено фахівцями управління й нині вони проводять роботу щодо встановлення меж заказника з землевласниками. Наступним кроком буде підготовка проєкту створення заказника», — розповів еколог.

Як відомо, Чичиклійський байрак є найбільшим на Правобережжі Південного Бугу, що не зазнав значного втручання внаслідок лісогосподарської діяльності. Байрак зберігся завдяки тому, що є географічно «ізольованим» і важкодоступним через рельєф місцевості.

За результатами обстежень екологи з’ясували, що на крутому правому схилі долини Чичиклії збереглися залишки байрачних лісів.

«У складі деревно-чагарникових та степових угруповань тут масово зростає зіновать гранітна — ендемічний та реліктовий вид Північно-Західного Причорномор’я, який занесено в Світовий червоний список і Червону книгу України», — йдеться в повідомленні.

На території проєктованого ландшафтного заказника відмічено 23 види рослин, що підлягають охороні на державному та регіональному рівні.

Як раніше повідомлялось, Українська природоохоронна група UNCG подала до Міндовкілля клопотання про створення двох нацпарків на Миколаївщині — «Громоклійський» та «Березанський».

View full version