«Діватись було нікуди», — енергетик розповів, як під обстрілами повертав світло Миколаєву

Начальник служби повітряних ліній «Миколаївобленерго» Микола ЗозулинецьНачальник служби повітряних ліній «Миколаївобленерго» Микола Зозулинець

Начальник служби повітряних ліній «Миколаївобленерго» Микола Зозулинець поділився, як разом з бригадою працював під обстрілами та на замінованих територіях, щоб повернути миколаївцям світло.

Про це йдеться у матеріалі «НикВести» «Стріляли з усіх боків». Історія енергетика, який під час вибухів повертав світло в домівки миколаївців».

Першочергово на огляд пошкоджених мереж виїжджав саме Микола Зозулинець, а вже після цього для їхнього ремонту спрямовували бригаду енергетиків. Перший такий виїзд, згадує чоловік, був з новопризначеним генеральним директором «Миколаївобленерго» Вадимом Данилковим. Тоді через пошкоджені лінії без електропостачання залишилася більша частина Миколаєва, й треба було терміново виїжджати на їх огляд. Це було ризиковано, адже пошкоджені мережі знаходились у районі Гур‘ївки, що у 22 кілометрах на північ від Миколаєва, уже вже стояли російські військові. Огляд ліній був надшвидким, згадує Микола Зозулинець. Адже щойно вони дісталися локації, майже відразу почався обстріл. Проте їм все ж вдалося оцінити стан мереж та повернутися на підприємство неушкодженими.

Загалом кожен виїзд був небезпечним, каже Микола Зозулинець. Бригада часто потрапляла під ворожі обстріли, найстрашніший стався у районі Горохівки (Воскресенська громада). Це село знаходиться недалеко від Миколаєва у бік Снігурівки. 

— Ми чекали автогідропідйомник, щоб полагодити пошкоджений дріт. Техніка мала підʼїхати з Одеси. Коли ми чекали, почався обстріл. Нам було нікуди діватися, оскільки стріляли з усіх боків. Тоді було страшно, — згадує ті події Микола Зозулинець.

Але найбільше чоловік переймався не за власне життя, а за безпеку підлеглих. Найважче — відправляти людей на ремонт ліній у потенційно замінованих зонах, ділиться чоловік. Перед роботою енергетиків такі ділянки обстежують сапери Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), однак навіть це не може гарантувати безпеку. Бригади мають сумний досвід такої роботи — сім підривів на мінах за час війни, один випадок був летальним.

— Страшно не стільки за себе, скільки за людей. Практично усі пошкодження були на ділянках зони розмежування. Державна служба з надзвичайних ситуацій розміновувала лише певну смугу, а якщо повернути вліво чи вправо, то хто знає, що там може бути. Працювала бригада з Вознесенська й вони наїхали на міну. Один отримав серйозну травму й, на жаль, помер у лікарні, — каже Микола Зозулинець.

Ситуація зі світлом на Миколаївщині

У листопаді 2023 року виконуючий обов'язки директора «Миколаївобленерго» Вадим Данилків повідомив, що підприємство підготувалося до можливих російських атак, тому очікувати на тотальний блекаут жителям області — не варто. Проте дещо важче може бути ситуація в Очакові та Куцурубській громаді. 

На початку січня 2024 року в Очакові ввели графіки відключення світла — електроенергію подавали і вимикали кожних дві години за різними адресами. Така ситуація склалася через влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури артилерійського снаряду у четвер, 4 січня. Через пожежу на підстанції без електроенергії залишилося 17,4 тисяч побутових та 3 тисячі юридичних споживачів. Тоді, за добу вдалося заживити 9,7 тисяч абонентів.

Відновлення пошкоджених обстрілами електричних мереж Миколаївської області, за попередніми даними, коштуватиме 12 мільярдів гривень. Водночас в «Миколаївобленерго» розраховують отримати нову спеціалізовану техніку на заміну тій, що була знищена за час повномасштабної війни, повідомив директор «Миколаївобленерго» Вадим Данилків в інтерв'ю «НикВести».   

Читайте також статтю «НикВести» «Блекаут-2023: чи готова енергетична система Миколаївщини до можливих нових атак РФ».

View full version