• середа

    18 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 18 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

На висадку кущів вздовж проспекту Центрального цьогоріч витратять ₴1 млн, для цього демонтують чавунний паркан

Чавунний паркан вздовж проспекту Центрального, серпень 2024 року, фото «НикВести»Чавунний паркан вздовж проспекту Центрального, серпень 2024 року, фото «НикВести»

Комунальне підприємство «Миколаївські парки» планує висадити цьогоріч бирючину вздовж частини проспекту Центрального: від Генерала Карпенка до Малої Морської. На це з міського бюджету планують витратити 1 мільйон гривень.

Про це у коментарі «НикВести» повідомив директор комунального підприємства Дмитро Чучмай. 

Ідея посадити «живий» паркан вздовж проспекту Центрального, демонтувавши встановлений там чавунний паркан, належить директору «Миколаївських парків», повідомив він. 

— Це моя ідея. Знаєте, ми позиціонуємо себе, як зелене підприємство. Починаючи з себе. Тобто спецодяг у нас зелений, у дворі у нас зелено. Так я хочу, щоб було і у місті. Ці паркани, які були встановлені ще десь в далекі радянські часи, вже втратили свою красу. Десь вони були зламані після ДТП, десь ще щось. Тому їх потрібно демонтувати і зробити зелену огорожу. У нас є така огорожа, наприклад, по бульварній частині проспекту Центрального, від вулиці Генерала Карпенко до вулиці Бузника. Ми доглядаємо, підстригаємо і вона доволі таки класно виглядає, — сказав Дмитро Чучмай

Висаджувати бирючину планують частинами, пояснив він. Цьогоріч від вулиці Генерала Олекси Алмазова (колишня Генерала Карпенка, — прим.) до вулиці Малої Морської.

— Реалізувати ми плануємо частинами. Тому що потрібен догляд, потрібно їх поливати. А якість води у Миколаєві зараз недостатньо високого рівня, тому ми обережно підходимо до цього питання. Ті зелене насадження, які ми там висаджували і плануємо висаджувати, ми поливаємо очищеною водою. У цьому році, вже восени, ми плануємо висадити зелене насадження — бирючину — від Генерала Карпенка до Малої Морської. Далі, у 2025 році, плануємо висаджувати далі, і так до Херсонського кола. Це буде міський бюджет і десь близько 1 мільйона гривень, — розповів Дмитро Чучмай.  

На питання, скільки коштуватиме догляд за «живим» парканом директор «Миколаївських парків» відповів: «Догляд — це тільки полив і все».

Обрізка дерев у Миколаєві

На початку лютого екологи просили міську владу розробити програму правил догляду за зеленими насадженнями у Миколаєві.  Зазначимо, що наразі у Миколаєві не розроблена концепція розвитку зелених зон, а інвентаризацію насаджень востаннє проводили у 2018 році

Як відомо, наразі для висадки дерев у Миколаєві оголошують різноманітні акції. До прикладу, таким чином у парку Перемоги у жовтні 2023 року висадили молоді сосни, а у грудні — липи вздовж проспекту Центрального. 

Перед цим, у березні 2022 року міський голова Олександр Сєнкевич заявив, що у Миколаєві вирубуватимуть тополі, щоб облаштувати бліндажі та обігрівати людей на блокпостах. Пізніше директор департаменту ЖКГ міської ради Дмитро Бездольний уточнив, що зрубані тополі, використовували не тільки для укріплень, а й для опалення соціальних установ і лікарень.

Вже у травні 2023 року комунальне підприємство «Миколаївські парки» замовило на 5 мільйонів гривень послуги з видалення дерев, санітарної та омолоджувальної обрізки дерев, корчування пнів та висаджування дерев на території міста. Мова йшла про висадку 50 молодих кленів. Тоді мер Миколаєва Олександр Сєнкевич поцікавився у містян, чи варто закуповувати саджанці дерев та кущів.

Пізніше в КП «Парки» пояснили необхідність обрізки платанів на Соборній, яку миколаївці назвали «вандалізмом». 

Читайте також матеріал «НикВести» «Рубати не можна залишити. Частина 1: як Миколаїв втрачає тисячі дерев щороку».  

Та статтю «НикВести» «Рубати не можна залишити. Частина 2: чому у Миколаєві забули про стратегію озеленення та кліматичні зміни».

Читайте також: