• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14.2° Ясне небо

Труханов підтримав демонтаж пам’ятника Катерині ІІ після онлайн-голосування одеситів

Голосування на платформі «Соціально активний громадянин», присвячене подальшій долі пам'ятника Засновникам Одеси (Катерині II), завершено.  Більшість одеситів, що проголосували, підтримали ідею демонтажу пам'ятника з Катерининської площі.

Про це повідомив мер міста Геннадій Труханов.

Після отримання результатів голосування він сам підтримав ідею демонтажу пам’ятника та висловив сподівання, що до думки громадян дослухаються і депутати.

— Незважаючи на війну, яка йде в нашій країні, нам вдалося дотриматися законної демократичної процедури.  Попри спроби провокаторів дестабілізувати ситуацію в місті, наша громада зберегла вірність демократичним цінностям. Я вдячний кожному одеситу, який взяв участь у голосуванні. Наступний крок – винесення питання на найближчу сесію міської ради. Зі свого боку я вже звернувся до профільної комісії міськради з проханням провести засідання та підготувати відповідний проєкт рішення. Переконаний, що результати вільного голосування на платформі «Соціально активний громадянин» будуть враховані депутатами міської ради, за якими залишається ухвалення остаточного рішення, — написав він.

Геннадій Труханов додав, що хоче створити в Одесі парк Імперського та Радянського минулого, куди і перенести пам’ятник.

— Особисто я голосуватиму «За» демонтаж пам'ятника та перенесення його до парку Імперського та Радянського минулого, про ідею створення якого я розповідав кілька місяців тому. Найближчим часом у цьому питанні буде поставлено остаточну крапку — у рамках загальноприйнятих демократичних норм та чинного українського законодавства, — додав мер Одеси.

Нагадаємо, в 2019 році Верховний суд ухвалив рішення залишити в Одесі пам'ятник засновникам міста, в центрі якого розташована російська імператриця Катерина II. Тоді мер Одеси Генадій Труханов назвав це «гарною новиною», а мерія мала «принципову позицію» в цьому питанні.

У вересні 2022 року Одеська міська рада не підтримала проект рішення про демонтаж і переміщення до обласного історико-краєзнавчого музею памʼятника імператриці Катерині ІІ.

При цьому міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підтримав ідею демонтажу пам'ятника Катерині ІІ в Одесі. Він наголосив, що після того, як місцева влада прийме відповідне рішення, то мінкульт обов’язково дасть свою згоду.

Нещодавно невідомі надягли  на пам’ятник Катерині II червоний ковпак ката, а на руку повісили зашморг. Раніше пам’ятник неодноразово обливали фарбою та розписували різними гаслами.

Читайте також: