• пʼятниця

    27 вересня, 2024

  • 17.2°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 27 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 17.2° Мінлива хмарність

«Гроші списувались, а працював Микола», — Капацина розказав, як 5 років прибирав сквер біля *8 Причалу, який мала утримувати міська влада

МиколаМикола Капацина. Архівне фото: «МикВісті»

Депутат Миколаївської міської ради та почесний консул Королівства Данії Микола Капацина заявив, що він протягом п’яти років власним коштом доглядав за сквером «Данської солідарності» («Вітрильний»), що біля громадського простору *8 Причал, бо комунальні служби не виконували свої обов’язки.

Про це йшла мова 24 вересня під час засідання планово-бюджетної комісії, повідомляють «МикВісті».

За словами Миколи Капацини (партія «Слуга народу»), до 2023 року комунальні служби жодного разу не прибрали територію скверу. При цьому, він похвалив комунальне підприємство «Миколаївські парки», яке, за його словами, з 2023 року взялось обслуговувати цю територію.

— Я п’ять років утримував за власний кошт міську територію — сквер «Вітрильний», який ми нещодавно перейменували на честь Данської солідарності. Я знаю, скільки це коштувало мені особисто. Вперше у 2023 році КП «Миколаївські парки» щось почали робити. Це вперше за всю історію, що я займаюся цією локацією, і вони дійсно щось роблять. Точно не ідеально, точно не суперякісно, але роблять в тих масштабах, які можуть собі дозволити. Хоча раніше адміністрація району чи хтось інший з розпорядників коштів оголошували тендери (на прибирання скверу – прим.), я спостерігав цю історію, що гроші списуються, а працює Микола (Капацина – прим.). А жодного прибиральника з мітлою, я вже не кажу про листя і вивіз сміття, ніколи не було. Це я 5 років особисто на власному досвіді спостерігав, – сказав Микола Капацина.

Голова бюджетної комісії, депутат міськради Федір Панченко (партія «Пропозиція») під час засідання запропонував запросити на наступну комісію голову адміністрації Заводського району Віктора Дмитрука, щоб розібратися в ситуації.

— Якщо минулі 5 років він списував кошти на прибирання скверу, а прибирали ви, то це, мабуть, кримінальний злочин, — сказав Федір Панченко.

Доповнено. Вже після публікації матеріалу Микола Капацина повідомив «МикВісті», що не бачив результатів по прибиранню скверу муніципалітетом через незначну суму коштів, закладену на цю роботу: «До 2023 року прибирання проводилось, але, можливо, через брак коштів чи працівників такого прибирання було недостатньо».

Тому він власним коштом  організовував додаткове щоденне прибирання території скверу, вивезення сміття та косіння трави, щоб відкритий громадський простір *8ПРИЧАЛ мав достойний вигляд.

— Додаткова механізація для КП «Парки» дозволить виконувати роботи із утримання зелених зон міста значно краще, – вважає Микола Капацина.

Зазначимо, що, як раніше повідомляло Суспільне, сквер «Вітрильний», що зараз має назву «Данської солідарності», до 2021 року був закріплений за адміністрацією Заводського району. У 2017 році керівництво адміністрації уклало договір на утримання території з компанією «Український будівельник» родини Миколи Капацини, якій належить громадський простір «*8 Причал». За інформацією видання, з 2021 року сквер було закріплено за Департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради.

У 2018 році Адміністрація Заводського району спільно з «Укрбуд» планувала благоустрій скверу, схилів і прилеглих територій річвокзалу, навіть опублікували ескізи.

Під час місцевих виборів Микола Капацина ділився з містянами планами щодо розвитку громадського простору «*8 Причал», як родзинки Миколаєва. 

Сквер «Данської солідарності» 

Як відомо, 29 серпня депутати Миколаївської міської ради погодили зміну назви для скверу «Вітрильний» у Заводському районі на сквер «Данської солідарності». Ідею щодо перейменування скверу до Дня міста Миколаєва запропонував головний архітектор Миколаєва Євген Поляков.

Раніше цей сквер мав назву «Біля річвокзалу». У 2018 році за ініціативою Департаменту житлово-комунального господарства його перейменували у «Вітрильний». У пояснювальній записці до відповідного рішення міськради йшла мова про те, що воно «сприятиме підтримці екологічної рівноваги міста шляхом утримання деревно-чагарникових насаджень скверу у належному естетичному та санітарному стані, забезпечення належних умов відпочинку населення». 

Сквер Вітрильний біля *8 Причалу в Миколаєві, архівне фотоСквер  «Данської солідарності» («Вітрильний») біля *8 Причалу в Миколаєві, архівне фото

У січні цього року Євген Поляков анонсував, що студенти розроблятимуть «нове бачення» скверу «Вітрильний». Зазначалось, що практичні навички планування миколаївським студентам будівельного коледжу допомагатимуть освоїти французькі, естонські та українські фахівці.Студенти мали підготувати власні проєкти та отримати відгуки експертів. Головний архітектор Миколаєва Євген Поляков розповів, формат воркшопів дозволить миколаївським студентам отримати нові знання та досвід. А місто, у свою чергу, мало отримати нове бачення скверу «Вітрильний».

Варто зазначити, що у Миколаєві вже розробляли проєкт капітальної реконструкції скверу «Вітрильний». У 2021 році його підготували на замовлення Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міськради. Тоді було продемонстровано візуалізацію майбутнього проєкту скверу. Зазначалося, що орієнтовна вартість реконструкції об'єкту від 12 до 20 мільйонів гривень залежно від погодження проектного рішення.

У липні благодійники оновили територію скверу — там встановили нові лавки та висадили гібіскус.

Придбання техніки для КП «Миколаївські парки» 

Комунальне підприємство «Миколаївські парки» планує взяти кредит на суму до 43 мільйонів гривень для оновлення спецтехніки, яка буде використовуватися для зимового та літнього прибирання міста. Авансовий платіж у розмірі 40% від загальної суми буде покритий грантовими коштами від Експортно-інвестиційного фонду Данії.

Депутат Миколаївської міської ради та почесний консул Королівства Данії Микола Капацина розповів, що техніка, яку планує придбати КП буде виготовляти данська компанія

Варто зазначити, що у проєкті рішення, опублікованому на сайті міської ради 28 серпня 2024 року, спочатку вказувалося, що Данія має профінансувати 40% закупівлі техніки.

Багатофункціональна машина EGHOLM, яку планує придбати у кредит КП «Парки». Фото: egholm.comБагатофункціональна машина EGHOLM, яку планує придбати у кредит КП «Парки». Фото: egholm.com

Однак в оновленому проєкті рішення, який розглядала планово-бюджетна комісія міськради, і який було опубліковано на сайті міської ради 23 вересня 2024 року, зникла інформація про фінансування датчанами 40%. Там зазначається лише, що «частина коштів буде сплачено за рахунок грантових коштів Експортно-інвестиційного фонду Данії», однак про який саме відсоток фінансування йдеться – не вказується.

Після обговорень бюджетна комісія міської ради погодила винесення на сесію проекту рішення про надання КП «Миколаївські парки» дозволу на отримання кредиту, але за умови що в документі буде прописано, що авансовий платіж у розмірі 40% від загальної суми буде покритий грантовими коштами від Експортно-інвестиційного фонду Данії.

Читайте також: