• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Утримання трьох скверів та Соборної площі обійдеться бюджету Миколаєва в ₴18,4 млн

Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради має намір протягом наступного року витратити 18 мільйонів 471 тисячу 458 гривень на утримання трьох скверів міста та Соборної площі.

Про це свідчать дані системи електронних закупівель ProZorro.

Зокрема, 17 грудня було оголошено тендер на догляд за Соборною площею у Центральному районі Миколаєва з очікуваною вартістю 7 мільйонів 11 тисяч гривень. Наразі триває процес подання тендерних пропозицій від майбутніх учасників аукціону, який заплановано на 30 грудня 2022 року.

Крім цього 17 грудня також було оголошено тендер на утримання скверу «Миколаївський» в Інгульському районі Миколаєва. Очікувана вартість – 2 мільйони 211 тисяч 944 гривень. Площа скверу складає 42 923 м2. Проведення тендеру заплановано на 27 грудня цього року, наразі триває процес подання тендерних пропозицій від майбутніх учасників аукціону.

Варто зазначити, що реконструкція саме цього скверу розпочалася ще у грудні 2020 року і наразі ще не завершилася.

сквер «Миколаївський»

Ще два тендери на утримання двох скверів у Миколаєві було оголошено 17 грудня. Зокерма, на догляд за сквером «Солдата» (розташований у мікрорайоні Варварівка, – прим.) з очікуваною вартістю 2 мільйони 775 тисяч гривень та догляд за сквером «Серце міста» («Манганарівський», – прим.) з фонтаном в Центральному районі міста з очікуваною вартістю 6 мільйонів 473 тисячі гривень. Наразі триває процес подання тендерних пропозицій від майбутніх учасників аукціону, який заплановано на 27 грудня 2022 року.

Сквер «Солдата»
Сквер «Серце міста»

Відповідно до умов договору, підрядник впродовж 2023 року повинен буде: прибирати території зелених зон від сміття, листя та снігу; проводити формувальне обрізання дерев; доглядати газони та зелені насадження; утримувати фонтани та водопроводи вказаних територій, а також утримувати флагштоки та стяги на них.

Що відомо про Соборну площу та вказані сквери? 

Проект реконструкції Соборної площі вперше презентували Миколаївській міській раді у грудні 2018 року. Тоді проект реконструкції площі розкритикували фахівці.

У травні 2019 року Департамент ЖКГ уклав договір на реконструкцію Соборної площі з одеською фірмою «БВК «Пік-Буд». Сума договору складала 88,3 мільйона гривень, а роботи підрядник мав виконати до 9 вересня 2019 року. Однак реконструкція площі затягнулася на декілька років, а вартість робіт зросла до 104,9 мільйонів гривень. 

Також слідчі НАБУ вело розслідування щодо «справи про Соборну площу». Зокрема, йшлося про завищену ціну матеріалів для реконструкції Соборної площі у 2,5 рази. У суді також зачитали листування передбачуваних учасників схеми розкрадання 26,8 мільйона гривень.

Реконструкція скверу «Миколаївський» розпочалась у грудні 2020 року. Сума реконструкції становила 13 мільйонів 868 тисяч 844 гривні. Підрядник мав виконати роботи до 1 квітня 2021 року.

Проте процес затягнувся після скандалу з вирубуванням дубів у сквері — працівники підрядної фірми вирубали дерева, щоби прокласти дорогу з тротуарної плитки. Тоді директор Департаменту ЖКГ Сергій Коренєв зазначив, що для впорядкування скверу доведеться «чимось пожертвувати».

Договір на реконструкцію скверу «Серце міста» у Миколаєві Департамент ЖКГ підписав у липні 2020 року. Вартість робіт складала 43,5 мільйона гривень. Підрядник повинен був завершити реконструкцію до 1 вересня 2021 року. Однак на сьогодні роботи досі не завершено, а вартість їх виконання щороку зростає. Зокрема, у прогнозі бюджета Миколаєва до 2024 року було вказано, що на реконструкцію скверу потрібно ще 15 мільйонів гривень. Водночас фонтан у сквері «Серце міста» запустили у вересні 2020 року.

Читайте також: