• неділя

    29 вересня, 2024

  • 24.4°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 29 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.4° Мінлива хмарність

«Миколаїв маловодний», — директор водоканалу пояснив, чому в місто подають солону воду

Генеральний директор підприємства Борис Дуденко розповів, чому в систему водопостачання Миколаєва сьогодні подається солона вода з Дніпро-Бузького лиману.

Причини цього він озвучив 3 березня на брифінгу, передає кореспондент «НикВести».

За його словами, хоч Миколаїв знаходиться на березі двох річок, місто не має достатньої кількості прісної води для забезпечення нормального функціонування центрального водопостачання. 

— Єдиний вихід, який ми знайшли – взяти воду з Бузького лиману. Всі ми добре розуміємо, що Дніпро-Бузький лиман є морською затокою, але більш прийнятного рішення, на жаль, в місті Миколаєві нема. Не зважаючи на те, що ми знаходимося на березі двох річок: Інгул та Південний Буг, на жаль, місто являється маловодним, в плані питного водопостачання, – повідомив Борис Дуденко.

Він підкреслив, що Миколаїв став майже єдиним містом у світі, де в систему центрального водопостачання подається майже морська вода і нагадав містянам, що використовувати її можна лише для санітарно-побутових потреб.

— В 12 разів вміст хлоридів перевищує норму. В 7 разів перевищено показник так званого сухого залишку – це всі інші солі, які знаходяться в цій воді. В три рази перевищена загальна жорсткість, а також з два рази перевищені сульфати та окиснюваність. Це означає, що ця вона може використовуватися лише для санітарно-побутових потреб і її ні в якому разі не можна вживати та готувати з неї їжу, – наголосив директор підприємства.

На жаль, солона вода є причиною руйнації систем водопостачання і водовідведення Миколаєва. Заміна зруйнованого обладнання може зайняти багато часу і фінансів.

— На жаль, ця біда, неможливість користуватися якісною водою і те, що ми зараз використовуємо в системі, є викликом для нашого міста. А саме — руйнація нашої системи  інфраструктури водопостачання і водовідведення. Дуже серйозний момент з яким нам доведеться працювати протягом наступних років – це заміна існуючого обладнання та заміна мереж. Для цього буде потрібно дуже багато коштів та зусиль будівельних організацій, які будуть розв'язувати цю проблему, – підкреслив Борис Дуденко.

Нагадаємо, в Миколаєві функціонує цілодобовий пункт видачі води. Наразі в місті все частіше відкриваються подібні пункти розливу, ознайомитись з актуальним адресами роздачі води можна за посиланням.

Читайте також: