• четвер

    19 вересня, 2024

  • 14.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14.1° Похмуро

«Залишити на згадку»: в Управлінні культури Миколаєва пропонують замість повної реконструкції гімназії Аркаса законсервувати наявні руйнування

Начальник управління культури Миколаївської міської ради Юрій Любаров розповів про один із варіантів реконструкції зруйнованого фасаду Першої української гімназії імені Аркаса. Зокрема, він запропонував зберегти зруйновану частину фасаду в скляному «акваріумі», зміцнюючи при цьому перекриття між поверхами, а іншу частину фасаду реставрувати класичним способом до автентичного стану. Цей підхід дозволить з одного боку зберегти історичну цінність будівлі, а з іншого — створити умови для відновлення навчального процесу в гімназії. 

Своє бачення він написав в блозі на сайті «Віртуальний музей міста Миколаєва».

За словами Любарова, бомбардування російськими військами 1 листопада 2022 року спричинило серйозні пошкодження фасаду гімназії, наразі гімназію можливо відновити з врахуванням новітньої історії. Він висловив думку, що руйнування можна зберегти як пам'ять про військовий злочин та одночасно повернути будівлі її функціональну призначеність.

— Класична реставрація полягає в поверненні вигляду, який будівля мала на момент руйнування. Це як мінімум. Можливо навіть спробувати привести до автентичного вигляду покриття даху, елементи фасаду, сходи та двері. А можна піти інших шляхом. Обрати цю будівлю як пам’ятник не тільки архітектури ХІХ сторіччя, але і новітньої історії, історії російсько-української війни, законсервувати наявні руйнування, залишити їх як згадку про жахливі моменти та нагадування про військовий злочин проти мирних людей. І одночасно повернути будівлі її головне функціональне призначення. Це можна зробити якщо умовно кажучи, взяти частину зруйнованого фасаду в скляний «акваріум», зміцнівши перекриття між поверхами. Іншу ж частину фасаду що зберігся реставрувати класичним засобом до автентичного стану, – написав він.

Він зауважив, що стан будівлі, включаючи фундаменти, перекриття між поверхами та покриття даху, буде встановлено після технічної експертизи. 

— Таким чином будемо мати з одного боку будівлю повністю придатну для шкільних занять, з іншого боку пам’ятник, який нагадуватиме про жахи війни. Це буде й чудовий педагогічний об’єкт і місце пам’яті для учнів, городян та гостей міста. Так, треба відновити місто після Перемоги, навіть зробити краще, ніж було. Але ми повинні також обрати об’єкти, які треба зберегти в тому вигляді, в який їх привела російська агресія. Щоб завжди пам’ятати та нагадувати усім кожного разу, коли хтось буде забувати що відбувалось у цю страшну війну, – додав він.

Нагадаємо, що 1 листопада 2022 року під час бомбардування російськими військами було зруйновано фасад Першої української гімназії імені Миколи Аркаса. Внаслідок обстрілу в гімназії впала частина стіни, відкрився внутрішній простір шкільних кабінетів, було пошкоджено дах над фасадом. 

Згодо в управлінні освіти Миколаївської міської ради повідомили про те, що будівлю миколаївського ліцею імені Миколи Аркаса, яка є пам'яткою архітектури, буде відновлено. За попередніми даними, на відновлення будівлі будуть виділені кошти з Данії.

Крім того, у  капітальних видатках бюджету Миколаєва на 2023 рік вартість проєкту реконструкції гімназії імені Аркаса (нині ліцей), згідно з документом, становить 300 мільйонів гривень. Строк відбудови зазначений до кінця 2030 року.

Читайте також: