• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.8° Ясне небо

З порту на Одещині вийшло судно з українською пшеницею

З порту Чорноморськ, що в Одеській області, вийшло судно із 3 тисячами тонн пшениці. Воно зайшло до порту минулого тижня тимчасовим коридором, встановленим ВМС.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«Судно RESILIENT AFRICA з 3 тисячами тонн пшениці вийшло з порту Чорноморськ та рухається в напрямку Босфору. Це перше з двох суден, які зайшли в порт Чорноморськ на минулому тижні по встановленому ВМС ЗСУ тимчасовому коридору для цивільних суден», – написав Олександр Кубраков.

Він додав, що друге судно знаходиться у порту під завантаженням української пшениці для Єгипту.

Як відомо, що 10 серпня Україна відкрила у Чорному морі тимчасові коридори для цивільних торговельних суден. Вказані маршрути в першу чергу використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний.

Нагадаємо, що 17 липня влада РФ вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, після цього російські війська почали практично щодня обстрілювати портову інфраструктуру в Україні, яку використовували під час «зернової угоди».

Лише за 9 днів обстрілів Росія знищила 180 тисяч тонн зернових культур, 26 обʼєктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що майже щоденні російські обстріли портової інфраструктури України не можуть впливати на «зернову угоду».

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський пригрозив Росії знищенням їхнього флоту до кінця війни у разі, якщо Кремль вирішить і надалі атакувати порти в Миколаєві та Одесі.

Читайте також: