• четвер

    19 вересня, 2024

  • 15.7°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.7° Похмуро

Військовий експерт пояснив, як захистити від Росії судноплавство у Чорному морі: «Розгорнути ЗРК уздовж узбережжя від Миколаєва до Рені»

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан розповів, що для захисту від російських окупантів судноплавства у Чорному морі потрібно розгорнути зенітні ракетні комплекси уздовж узбережжя від Миколаєва до Рені.

Про це він розповів в інтерв'ю «Центру транспортних стратегій». 

По-перше, для безпечного пересування цивільних суден Чорним морем, каже Роман Світан, потрібен захист від мін та достатня кількість мінних тральщиків: «Туреччина, Болгарія та Румунія намагатимуться зараз прибрати міни вздовж своїх берегів, а берег Румунії — це вже початок українських берегів. Тобто ці три країни НАТО забезпечуватимуть захист від мін»

— Друге — захист з повітря 12-ти мильної зони. Прикрити тими ж береговими ракетними комплексами від кораблів та зенітно-ракетними комплексами — від ракет та «Шахедів». А це означає розгортання достатньої кількості ЗРК уздовж узбережжя від Миколаєва до Рені. Чим більше, тим краще. Наразі вже йдеться про те, що їх можна взяти в оренду. Плюс бригади мобільного реагування з перехоплення «Шахедів». Це можуть бути групи як на пікапах по суші, так і на катерах по морю. По суті, москітний флот, де стоятиме великокаліберний кулемет. Плюс ракети, ті самі «Ігли» чи «Стінгери», тобто це вже ПЗРК, залежно від комплектації. Таким чином зможемо захистити як море, так і узбережжя, — вважає військовий експерт. 

Нагадаємо, 17 липня у Кремлі заявили про зупинення дії «зернової угоди», укладеної за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року, яка дала змогу розблокувати три українські порти для експорту продовольства. З того часу Росія почала завдавати масованих ударів по портовій і зерновій інфраструктурі України, атакуючи Одесу, Миколаїв та інші портові міста.

Варто зазначити, що показники серпневого експорту зернових з України знаходяться на рівні довоєнних показників експорту зерна Миколаївським морським торговельним портом. До прикладу, впродовж 2021 року порт експортував близько 12 мільйонів тонн зернових.

Раніше Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту розширити «зерновий коридор» на миколаївські порти. Водночас голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що морські порти Миколаївської області на 90% готові до експорту зерна, але без згоди росіян зерновий коридор не зможе функціонувати.

Як відомо, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Росія не перешкоджатиме виходу турецьких суден з Миколаївського морпорту та «Ольвії». До виходу з миколаївських портів готуються 29 суден.

Ще у листопаді минулого року українська сторона офіційно звернулася до партнерів з ініціативи безпечного транспортування агропродукції через Чорне море із пропозицією продовжити ініціативу мінімум на 1 рік та приєднати до неї порт Миколаїв.

Читайте також: