• середа

    25 вересня, 2024

  • 24.5°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 25 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.5° Мінлива хмарність

Кабмін виділив ₴44 млн на потреби лікарень у Миколаївській та Херсонській областях

Медзаклад на Миколаївщині, фото: «МикВісті»Медзаклад на Миколаївщині, фото: «МикВісті»

Кабінет міністрів України виділив 44 мільйони 442 тисячі гривень для підтримки медичних закладів у Миколаївській та Херсонській областях.

Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, загальний фонд державного бюджету було перерозподілено, щоб забезпечити фінансування програми Міністерства охорони здоров’я.

«У 2024 році здійснено розподіл додаткового обсягу субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на підтримку окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я у сумі 44 мільйони 441,91 тисячі гривень між обласними бюджетами Миколаївської та Херсонської областей», — повідомив Тарас Мельничук.

Нагадаємо, депутати реорганізували 7 лікарень Миколаївської області — це має допомогти «убезпечити» їх від відсутності фінансування.

Також повідомлялося, що у Миколаєві збираються реорганізувати комунальне некомерційне підприємство Центр соціально-значущих хвороб. Його хочуть приєднати до Центру первинної медико-санітарної допомоги №2, та створити девʼяту амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

Неналежний стан лікарень

Нагадаємо, що після критики президента Володимира Зеленського щодо стану палат у Миколаївській обласній дитячій лікарні розпочали ремонт хірургічного відділення та встановили у восьми палатах кондиціонери.

Після цієї нагоди голова Миколаївської ОВА Віталій Кім звернув увагу на низьку швидкість роботи тимчасової комісії облради з питань перевірки медустанов. Він також закликав миколаївців надсилати скарги та пропозиції щодо змін у медичній системі електронною поштою, щоб ці звернення розглянула відповідна група. Після анонімних скарг Віталій Кім анонсував звільнення головних лікарів медустанов у разі, якщо він переконається у їхній некомпетентності.

Також Віталій Кім призначив першого заступника голови Миколаївської облради Антона Табунщика відповідальним за виправлення недоліків у лікарнях, на які скаржились миколаївці.

Скорочення лікарів

31 березня 2023 року редакція «МикВісті» з власних джерел отримала та опублікувала копію наказу головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем'янова про скорочення штату співробітників. За його словами, це рішення пов'язане з недофінансуванням: цього року лікарня отримала від НСЗУ всього 91 мільйон гривень, тоді як минулого — 128 мільйонів гривень.

Реагуючи на цю публікацію, посадові особи почали масово заявляти, що це рішення не вплине на лікарів, що працюють, оскільки це стосується тільки вакансій. Водночас, в управлінні охорони здоров'я запевнили, що скорочення не вплине на якість обслуговування, а військовий губернатор пояснив це реформами в медицині.

Однак «МикВісті» провели власне розслідування і з'ясували, що такі запевнення виявилися неправдою. Виявилося, що перед колективом лікарні став вибір: скорочувати лікарів чи зменшувати заробітну плату. Таким чином, медперсонал лікарні, який цілодобово лікував тяжко поранених людей у перші місяці війни, змушений був погодитись на скорочення зарплат на 25%. Таке скорочення створює низку проблем, у тому числі в нейрохірургії залишилося працювати 6 нейрохірургів з 12. При цьому не всі мають право самостійно оперувати.

Проте у квітні стало відомо, що у Миколаївській лікарні швидкої допомоги скасували накази про перехід хірургів на 0,75 ставки.

Читайте також: