Хроника войны, 147-й день: ВСУ нанесли массированные удары по скоплению оккупантов в Николаевской и Херсонской областях.

Баштанка, фото: Reuters/Edgar Su

20 липня триває 147-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку ворог підтримує високу інтенсивність ведення розвідки безпілотними літальними апаратами, повідомляє Генштаб.

В акваторії Чорного моря поза пунктами базування перебувають три носії крилатих ракет «Калібр». Тривають обопільні обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення.

При цьому в підрозділах противника відзначається нестача боєприпасів, продуктів харчування та води.

Водночас, крилаті штурмовики ЗСУ вдарили по складу боєкомплекту і скупченню техніки росіян в районі Снігурівки, а пара Мі-24 – авіаційний удар по скупченню особового складу й озброєння в районі Любомирівки, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також нашими гелікоптерними парами атаковано скупчення озброєння та техніки в районі Хрещенівки та Ольгиного . Як результат — частково знищена мінометна батарея.

Пара наших штурмовиків та бомбардувальник активно відпрацювали по скупченню ворога, його техніки та складу боєприпасів, а також по батареї РСЗВ «Град» в районі Давидова Брода та Тернових Под.

Ввечері наші штурмовики парно вдарили по ворожому танковому взводу в районі Лозового, а бомбардувальник спорожнив опорний пункт противника неподалік. Результати уражень дорозвідуються.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:30 «Усе під вогневим контролем ЗСУ», — Арестович каже, що Антонівським мостом в Херсоні уже не можна користуватись

Антонівський міст у Херсоні після кількох ударів з боку Збройних Сил України уже не можна експлуатувати. Про це в ефірі з Марком Фейгіним повідоми радник голови Офісу президента України Олексій Арестович.

— Важку техніку уже по ньому не запустиш. Це не пристрілювання (з боку ЗСУ, - прим.), це робота на перешкоджання руху вантажів, озброєння та військової техніки. Там, звичайно, залишився залізничний міст та Нова Каховка. Але ми уже показали, що все під вогневим контролем ЗСУ. Мост експлуатувати не можна. Ще дві - три такі ночі і ним взагалі не можна буде користуватись, - сказав Олексій Арестович.

22:15 Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що за результатам нової зустрічі у форматі Рамштайну зроблено черговий крок для зміцнення оборони України.

— За домовленістю з колегами, тримаємо інтригу щодо левової частки діючих та нових пакетів допомоги, які включають постачання озброєнь, амуніції, тренування наших воїнів та багато іншого. Спочатку їх відчує ворог на полі бою. Позитивним сигналом зустрічі є нові зобов’язання партнерів. Які стосуються і суші, і моря, і неба, — акцентував він.

21:50 Регулярні удари ЗСУ по Антонівському мосту біля Херсону свідчать, що скоро він може припинити функціонувати, що автоматично створить купу логістичних проблем для російської армії.

Такий прогноз надала газета Handelsblatt.

Журналісти, орієнтуючись на висновки військових експертів, вказують, що угрупування окупантів на правому березі Дніпра незабаром ризикує опинитися в критичній ситуації, коли українська артилерія при підтримці «Хаймарсів» відріже його від основних поставок боєприпасів.

— Україна неодноразово оголошувала про наступ, щоб відвоювати південь України. У цьому контексті як варіант не дати російським військам відступити на лівий берег Дніпра згадувалося знищення річкових переправ, — нагадують в ЗМІ.

Handelsblatt наголошує, що українська влада вже неоднарозово просила мешканців окупованої частини Херсонщини тимчасово покинути цей регіон, доки українська армія не поверне його під свій контроль в результаті спланованої наступальної операції.

21:30 Дипломатичний представник республіки Ічкерія (яку нещодавно запропонували визнати в Верховній Раді) Ахмєд Закаєв бажає дожити до української перемоги, яка наблизить чеченський народ до отримання власної свободи.

Про це він розповів чеському виданню Denik N.

Колишній ічкерійський польовий командир Ахмєд Закаєв розповів, що його народ готовий воювати за незалежність і свободу України проти російської агресії, аби досягти власної волі від російської окупації рідної землі.

— Як тільки ми почули, що Росія почала війну проти України, ми зрозуміли, що наш обов’язок — допомогти, — сказав він, зазначивши, що чеченці мають репутацію чудових бійців, які прогнали росіян зі своїх територій на певний час.

Бригадний генерал акцентував, що успіхи українського народу нерозривно пов'язані з майбутнім вільної Ічкерії.

— Якщо Україна переможе, то й Чечня буде вільною. Я маю намір дожити до цього, — підсумував політик.

21:10 Перший заступник голови патрульної поліції України Олексій Білошицький розповів, що від початку російського вторгнення «жоден підрозділ патрульної поліції не зламався», а багато правоохоронців виявили героїзм.

Про це він розповів Kyiv Post.

У якості прикладу він назвав поліцейських у Миколаївській області, які зупинили російські танки, а також командира частини на Херсонщині Івана Базаренко, котрий зміг власними силами згуртувати людей на першому етапі повномасштабної війни.

— Наша частина під шквальним мінометним та артилерійським вогнем однією з перших увійшла в Ірпінь. За тиждень до відходу орків поліція захищала ту територію. Потім ми розширювали підрозділ і заходили з різних боків,  додав Олексій Білошицький.

Заступник начальника патрульної поліції також нагадав, що значна кількість його колег протитанковими групами полювала на російську бронітехнику, знищуючи ворожі танки.

— Нині патрульна поліція задає стандарт, оскільки поліцейський – це захисник держави, який має захищати громадян під час патрулювання та давати відсіч ворогу, — підсумував він.

20:48 Керівник рятувальної служби Червоного Хреста в німецькому районі Боркен Юрген Раве домогав у районі Миколаєва, після чого повернувся додому і почав ділитися враженнями.

Про нього написали у місцевій газеті.

Генеральний секретаріат Німецького Червоного Хреста в Берліні зв’язався з Юргеном Раве і запропонував йому поїздку на південь України для гуманітарної та волонтерської місії. Він погодився і через Одесу дістався Миколаєва, де його заселили в готель.

— Ракетна тривога була постійним станом. Хоча додаток попереджав про ракетні атаки, на жаль, неможливо попередити про артилерійські атаки. Тепер, коли я сиджу тут і чую сирену, мене нудить, — пожалівся він.

Усім парамедикам видали бронежилети та шоломи, після чого вони допомагали пораненим біля лінії фронту.

— Ми під’їхали настільки близько до лінії фронту, що ці заходи захисту були необхідні. Звідти ми забрали поранених за допомогою наших машин, — розповів Юрген Раве.

Медволонтер нагадав німцям, чого зараз вартує безпека у їх рідній країні і чому її потрібно цінити саме зараз, похваливши завзятість і професіоналізм українських комбат-медиків, які роблять дива майже у неможливих умовах.

— У полі та на фронті українські парамедики можуть робити лише те, що необхідно, — додав він.

20:24 На Волині правоохоронці викрили схему продажу військової амуніції від країн ЄС, організовану керівницецю одного з відділів благодійного фонду.

Вона намагалася продати товари за 600 тисяч гривень, повідомляє Telegram-канал МВС України.

«9 липня, оперативники УСР викрили керівницю одного з відділів благодійного фонду під час реалізації товару за майже 600 000 гривень. За цю суму жінка намагалася продати 54 бронежилети, 25 комплектів бронеплит та 50 пар військових берців і «розгрузки», - пише пресслужба МВС.

Зазначається, що фігурантам справи може загрожувати до семи років позбавлення волі.

Згідно з даними слідства, члени благодійного фонду налагодили постачання гуманітарної допомоги з країн ЄС, однак не відправляли її на фронт, а продавали.

Під час обшуків правоохоронці вилучили:

  • 4800 бронеплит;
  • 2300 плитоносок;
  • 150 пар військового взуття;
  • рулони тканини;
  • документи, які підтверджують факт отримання майна як гуманітарної допомоги;
  • «чорнові» записи.

Загальна сума вилученого військового спорядження та амуніції становить понад 28 мільйонів гривень.

Нагадаємо, на Львівщині розкрили схему ввезення з-за кордону комп'ютерної техніки, мобільних телефонів та брендового одягу під виглядом гуманітарної допомоги на загальну суму 70 мільйонів гривень.

20:02 Військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти 5 місяців поспіль знищують ворога на півдні, у тому числі завдяки їх стійкості ворожа навала на Миколаїв у березні зазнала нищівної поразки, на меті теперь звільнення Херсону.

З бійцями цього формування поспілкувалася команда «Української правди».

Командир взводу Юрій Гамага розповів, що він з побратимами фактично приймав участь в битві за Миколаїв з 26 лютого, коли почалися знищення ворожих ДРГ, які могли просочитися у місто. Потім вони обороняли позиції коло Матвіївки.

— Вони зійшли зі сторони аеропорту Баловного <...> Наші 2 танчика насипали їм. <...> Наш спостережний пункт виявив їх розгортання, навів на них танки і артилерію, — згадав він деталі першої великої сутички з ворогом.

Два військовослужбовці зранку 7 березня виявили велику колону танків та бронеспортерів, яка у бойових порядках йшла на Миколаїв. Вони вчасно попередили про це, по росіянам відпрацювали вже українські танки та бронетехніка.

— З сьомої до п'ятої лежали не вставали. З цього почалося, страх завжди присутній. Коли працює ворожий танк і наші хлопці гинуть, то думаю лише щоб зпалити його до бісової матері, — підкреслив гранотометчик.

Потім морпіхи вибудували лінію оборони біля засохлого водосховища за Миколаєвом другу лінію

— Потім почали виконувати завдання по наступу, перейшли річку, трохи штурманули, закріпилися <...> Знищили БТР, до 30 людей особого складу, — додав комвзводу Юрій Галага.

19:45 Мешканцю Первомайська повідомили про підозру у поширенні матеріалів, які містять виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії РФ проти України, а також вихвалення агресора (ч. 2 ст. 436-2 КК України).

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

За даними слідства, підозрюваний через соціальну мережу «Одноклассники»  поширював текстові повідомлення та  зображення, у яких виправдовувалась збройна агресія РФ проти України. Підозрюваний підтримував та пропагував дії країни-окупанта у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну.

Досудове розслідування здійснюється Первомайським районним відділом поліції ГУНП в Миколаївській області.  

У разі доведення вини чоловіку загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до п’яти років, з конфіскацією майна або без такої.

19:20 Проблему блокування українських портів сподіваються вирішити до осені. Першочергово йдеться про порти Одеси.

Про це під час брифінгу в «Медіацентрі Україна» заявив  радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов, пише «Суспільне».

— Станом на сьогодні ми маємо всі шанси, що українські баржі із зерном будуть виходити із чорноморських портів за конвоюванням суден ООН. Наша продукція та товари вже впливають на світову економіку і не лише в зоні, де йде конфлікт. Зараз основне завдання — відкрити порти Одеси. Можливо, до осені вдасться ситуацію вирішити, — сказав Тимофій Милованов.

19:02 Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Сполучені Штати передадуть Україні ще чотири системи HIMARS. З урахуванням нових поставок Україна загалом матиме 16 «Хаймарсів».

Джо Байден восьмого липня заявив, що в рамках нового пакета допомоги у розмірі $800 мільйонів Україна отримає додаткові «Хаймарси» від інших країн і більше боєприпасів від США.

18:32 Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що «географічні завдання війни змінилися» — тепер це не лише так звані «Л/ДНР», РФ цікавить Херсонська, Запорізька область та «інші території».

Росії не подобається, що Україна отримує від США далекобійну зброю, зокрема реактивні системи HIMARS, які регулярно нищать ворожу техніку та війська.

17:54 Миколаївська рапіристка Аліна Полозюк потрапила у ТОП-32 чемпіонату світу з фехтування, повідомляється на сайті Федерації фехтування.

З 15 до 23 липня у Каїрі, Єгипет, триває чемпіонат світу з фехтування. Аліна Полозюк показала найкращий результат для України у цьому виді. Поступившись в 1/16 майбутній медалістці Марії Больдор з Румунії (7:15), вона посіла 23-тє місце.

17:15 Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами під час виконання вогневих завдань тільки за цю ніч знищено 11 окупантів, гаубицю «Мста-Б» із тягачем, а також польовий артилерійський склад в районі Дослідного на Херсонщині.

Остаточні втрати уточнюються, додали в Оперативному командуванні «Південь».

16:50 Вночі оккупанты нанесли 5 ракетних ударів по Миколаївщині, повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Вибухи пролунали біля кількох населених пунктів Баштанського району. Відомо про пожежу пожнивних залишків на полі.

В Березнегуватому пошкоджено 8 житлових будинків. З під завалів врятовано дві людини.

Під ворожий обстріл потрапили об'єкти інфраструктури та житлові будинки в селах Калуга та Висунськ. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

16:02 Російські пропагандисти почали здогадуватися, що Міноборони РФ бреше про успіхи у війні з Україною.

Про це йдеться у ролику «НикВести» з фрагментами розмови російських пропагандистів Максима Клімова та Ігоря Гіркіна.

Виявилося, що коли в березні Росія завдала ракетного удару по заводу «Зоря Машпроект» у Миколаєві, вони знищили склад з турбінними агрегатами, які призначалися саме для російських фрегатів проекту 11356, які будує Калінінградська верф на замовлення Індії.

«Україні ці турбіни не потрібні, а ми фактично завдали удару по собі», – скаржиться відставний капітан 3 рангу ВМФ РФ Максим Климов.

«Ракет у нас багато, але куди ми б'ємо?», – відповідає йому співрозмовник, військовий злочинець і нібито колишній співробітник ФСБ РФ Ігор Гіркін.

15:10 Українське командування готується до контрнаступу на одразу кількох напрямках, повідомив секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов. 

За його словами, президент Володимир Зеленський «наказав звільнити всю нашу Україну від російської нечисті», а яким чином це зробити, вирішують військові.

— Це питання порушується на ставці верховного головнокомандувача — президента нашої країни. І сказати, що це лише Херсонська область, про яку всі зараз говорять, це не зовсім відповідає дійсності. Президент відповідає за всю Україну, – заявив Олексій Данілов.

14:32 Президент Латвії Егілс Левітс заявив про необхідність позбавляти громадянства людей, які підтримують війну Росії проти України.

За словами Егілса Левітса, в поточній ситуації бути нейтральним неможливо.

— Якщо людина нейтральна, значить, вона не зрозуміла суть справи, – заявив латвійський президент.

Він відзначив, що серед латвійських росіян є частина, яка «явно проукраїнська», проте є ще ті, «хто ще не зрозумів, що відбувається, але поступово рухаються в напрямку розуміння».

— І одна частина, яка меншість, підтримує російську позицію. І це означає, що вони знаходяться поза спектром демократії, – підкреслив Егілс Левітс.

За його словами, ті, хто підтримують російське вторгнення в Україну можуть бути внесені в список на позбавлення латвійського громадянства: мова йде про власників подвійного громадянства. Він додав, що такий проєкт уже подали до Сейму.

14:11 Депутати парламенту Шрі-Ланки обрали президентом країни 73-річного Раніла Вікрамасінґхе, який раніше був призначений тимчасовим главою держави.

Він переміг свого головного суперника на цій посаді Дулла Аллахаперума, набравши 134 голоси проти 82 під час парламентського голосування.

13:58 За минулу добу, 19 липня, на Миколаївщині поранення отримали 43 людини. Дітей серед постраждалих немає, повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

Загалом, станом на ранок 19 липня, в миколаївських лікарнях перебувають 329 людей, які постраждали під час обстрілів російськими військами на Миколаївщині. Ще 86 людей отримали допомогу амбулаторно.

13:17 За Чорнобаївкою було чутно вибухи.

За поки що непідтвердженою інформацією було точкове влучання в склад.

12:33  НАК «Нафтогаз України» просить 150 мільярдів гривень прямого бюджетного фінансування на закупівлю газу для опалювального сезону. Держкомпанія направила відповідний лист до Кабінету Міністрів.Про це повідомляє РБК-Україна.

У НАК визнають, що залучення таких великих сум на зовнішніх і внутрішніх ринках зараз практично неможливо, а тому пропонують уряду почати фінансування компанії для закупівлі газу безпосередньо з бюджету. У «Нафтогазі» вважають, що це можна зробити шляхом збільшення статутного капіталу компанії.

11:54 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім вважає, що удари українських сил по мосту в Антонівці ускладнили логістику для окупантів. Наразі ЗСУ контролюють шляхи відходу військ РФ на Херсонщині. Про це він повідомив в ефірі каналу «Настоящее время».

Віталій Кім зазначив, що українська сторона має дані про переміщення сил РФ через міст. За його словами, по ньому щодня проїжджають від 100 до 120 одиниць ворожої техніки.

— Антонівський міст є ключовим, також є каховська переправа та наведений понтонний міст у російських окупантів. За моєю суб’єктивною думкою, стріляли з артилерії (по Антонівському мосту, — прим.). Це демонструє, що наші хлопці стріляти вміють, ми пристрілялись і тепер дістаємо до Антонівського мосту. Звісно, це ускладнить логістику для російських окупантів. Вони це також прекрасно розуміють. Вони розуміють, що ЗСУ зараз контролюють шляхи відходу окупантів,  — зазначив він.

11:00 В Україні створюють англомовне цифрове медіа UNITED24, що розкаже світові про події в країні, українську історію та культуру.

«Я впевнений, що ця війна — між цивілізацією і варварством, і саме тому світ — на нашому боці. Тому ми маємо висвітлювати, якою неймовірною, сильною, технологічною, і креативною країною ми є», — прокоментував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

10:23 Обласний центр закриють на кілька днів для пошуку колаборантів і коригувальників ворожих обстрілів після закінчення основної фази збору врожаю на Миколаївщині. Про це повідомив голова обласної воєнної адміністрації Віталій Кім. 

Містянам повідомлять про це завчасно.

— З учора з’явилося 18 листів щодо всіляких зрадників і колаборантів. Ми їх відпрацьовуємо. Багато питань щодо закриття міста. Це планується через тиждень-два, коли спаде збір врожаю і коли ми опрацюємо максимальну кількість даних. Планується закрити місто на день-два. Ми про повідомимо з військовими завчасно. Щоби люди могли закупити продукти, спланувати свої дії. Та будемо відпрацьовувати адреси, які проаналізуємо, — сказав він.

09:55 Британська розвідка вважає, що Антонівський міст – ключова вразливість РФ на Херсонщині. Контроль над переправами через Дніпро, ймовірно, стане ключовим фактором у результаті бойових дій у Херсонській області.

— Повідомлення у соціальних мережах показали очевидні бойові пошкодження проїжджої частини мосту. Цілком імовірно, що міст можна буде використовувати, але це ключова вразливість для російських сил,  зазначають у розвідці.

09:50  Російській ЗМІ підтверджують влучання в Антонівській міст. Пропагандистські «РИА Новости» з посиланням на замголови окупаційної «адміністрації» написали, що українські війська начебто випустили 12 ракет з РСЗВ HIMARS. За їх словами, частина ракет перехоплена ППО, є пошкодження.

09:23 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 20 липня

Миколаївський район:

Вчора, 19 липня, орієнтовно з 12:30 фіксувалися обстріли сіл Мирне, Зоря, Котляреве Шевченківської громади. Внаслідок чого відбулося руйнування житлових будинків, загоряння полів із зерновими. Постраждалих немає.

Вдень, 19 липня, о 15:40, внаслідок ворожого обстрілу в лісовому урочищі Галицинівської громади горіли хвойна підстилка та лісові насадження.

Вчора, 19 липня, орієнтовно з 18:00 до 19:00 були обстріли території села Лимани Галицинівської громади. Внаслідок яких відбулось загоряння житлових та дачних будинків.

Баштанський район:

Вдень, 19 липня, обстрілів зазнала Широківська громада. Зруйновані та пошкоджені сім житлових будинків, постраждалих немає. Також влучання були за межами населених пунктів.

Вночі, 20 липня, орієнтовно з 02:20 до 03:00 неодноразово була обстріляна територія Баштанської громади. Попередньо вибухи пролунали біля кількох населених пунктів. Відомо про пожежу пожнивних залишків на полі. Детальна інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Так, близько 02:00 - 02:30 під обстріл потрапило смт Березнегувате, внаслідок ракетного обстрілу пошкоджено вісім житлових будинків. З під завалів врятовано дві людини. Також приблизно в цей час під ворожий обстріл потрапили об'єкти інфраструктури та житлові будинки в селах Калуга та Висунськ. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

09:15 Втрати ворога станом на 20 липня.

08:33 До України їдуть шість додаткових САУ CAESAR, повідомила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна. 12 таких самохідних артилерійських установок вже є у ЗСУ.

07:49 Під час виконання українськими ракетно-артилерійським підрозділами вогневих завдань на півдні, нанесено ураження по кількох командних пунктах, станціях управління та базах логістичного забезпечення ворога.

Було знищено ще один польовий артилерійський склад в районі Брускинського, а також:

  • 41 окупанта,
  • 1 літак Су-35,
  • 1 безпілотний розвідник,
  • 3 РСЗВ «Град», 3 гаубиці «Мста-Б»
  • 1 «Гвоздику»,
  • 1 автомобіль зв’язку,
  • 2 звичайних авто.

07:20 Окупанти випустили 5 ракет по Березнегуватому та обстріляли селище з РСЗВ, повідомляє Оперативне командування «Південь».

В результаті обстрілів реактивною системою залпового вогню «Смерч» зруйновано два та пошкоджено п’ять приватних будинків. Людських втрат нема.

Трохи згодом атаку повторив ворожий винищувач, який випустив по Березнегуватому п’ять ракет повітряного базування. Ворог бив в район переправи та по сільськогосподарських угіддях. Без втрат.

Смотреть полную версию