Хроника войны, 149-й день: утром в Николаеве снова раздались взрывы, ВСУ отразили штурмы оккупантов на Херсонщине

Кіт Барсік на місці ракетного удару в Миколаєві, фото: Світлана Вовк

22 липня триває 149-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

ЗСУ вчора відбили дві спроби штурму росіян на херсонському напрямку, повідомляє Генштаб.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборону зайнятих раніше позицій, зосереджує зусилля на недопущенні наступу Сил оборони, увів резервні підрозділи.

Відзначено артилерійські обстріли в районах населених пунктів Іванівка, Токареве, Трудолюбівка, Партизанське, Кобзарці, Посад-Покровське, Андріївка, Степова Долина, Таврійське, Оленівка, Шевченкове, Прибузьке, Лимани, Киселівка, Новомиколаївка, Велике Артакове, Миколаїв та Тетянівка.

Усі спроби ворожих штурмових дій у напрямках Мала Семейдинуха – Андріївка та Давидів Брід – Білогірка наші воїни одразу придушили. Окупанти відійшли.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:28 ЗСУ оточили в «котел» близько тисячі російських військових в селі на кордоні Миколаївщини та Херсонщини. Про це розповів радник голови Офісу Президента Олексій Арестович.

— На кордоні Херсонської та Миколаївської областей є таке село, Високопілля. Там уже два тижні складна ситуація у російських військ, що знаходяться у тому районі. Ми обійшли справа та зліва, і зараз можна сказати, що ми взяли Ольгино частково и повністю Потьомкіне. Це два населених пункти справа та зліва. Там, по суті, повторення Іловайська для російських військ. Там більше тисячі бійців, за нашими оцінками. Вони знаходяться в оточенні тактичному. Вчора була їх спроба прориву звідти, вони повернулись та знаходяться на 3/4 в оточенні с вогневим контролем єдиного виходу, - розповів він.

21:30 Російська армія на південному напрямку відчуває настільки гостру нестачу живої сили для оборони самого Херсона, що знімає людей з блокпостів у області і перекидає їх ближче до лінії фронту.

Цю інформацію кореспондент The Guardian отримав від свідків, які регулярно пересувалися Херсонщиною.

Багато українців, які вже виїхали з окупованої частини Херсонської області, переповіли газеті, що за останні тижні у сільській місцевості «зникли деякі російські блокпости», оскільки людей з них відтягнули ближче до Херсона.

Журналісти Євгенія Вірлич і Владислав Гладкий, які покинули Херсон у липні, але спостерігали за ситуацією весь час від моменту окупації, кажуть, що загарбники почали рити багато траншей біля Антонівського моста. По ньому наносять регулярні удари українські РСЗВ та артилерія.

— Росіяни також стали набагато репресивнішими. Вони шукають активістів, ознаки будь-кого, хто налаштований проукраїнськи, і зараз пересувають свої блокпости містом. Мінують поля на підходах з боку Миколаєва. Вони все мінують, а їхні солдати риють окопи, — розповіли вони.

Інші джерела The Guardian у Херсонській области підтверджують, що росіяни будують надійні танкові укриття та привозять бетоні доти вантажівками, очікуючи контрудару ЗСУ.

20:35 За приблизними оцінками, як мінімум тисяча російських військослужбовців була відрізана від інших підрозділів ворога в районі села Високопілля в Херсонській області.

Цю інформацію виданню The Insider підтвердили джерела в українській розвідці та Міноборони.

Українські командири, які воюють на півночі Херсонщини також розповіли журналістам, що три російських батальйонні тактичні групи просять безперешкодного проходу з оточеного Високопілля до союзних підрозділів, називаючи це «зеленим коридором». У складі цих БТГ є танкова рота та спецпризначенці. При цьому, кількість ворога може досягати і угрупування у 2 тисячі людей.

Додаткокова загроза оточення існує і для окупантів в районі Архангельського, де українська армія отримала плацдарм на берегу Інгульця, успішно форсувавши водну перепону.

— Лінію оборони Нововознесенське – Золота балка, за оцінками українських військових, утримують дві російські БТГ. Проблем російським військовим додає складність перекидання резервів на правий берег Дніпра через значні пошкодження обох існуючих переправ — Антонівського мосту в Херсоні та греблі Каховської ГЕС у Новій Каховці. Як зазначають джерела The Insider, успіх операції ЗСУ щодо оточення російських військ на північ від Херсона може визначити перебіг усієї південної кампанії української армії, — підсумовують у виданні.

20:08 Росія направила майже 85% своєї армії для вторгнення в Україну.

Про це повідомив у п’ятницю, 22 липня, неназваний чиновник Пентагону у коментарі CNN.

Чиновник припустив, що битва за Донбас, «ймовірно, триватиме до літа», оскільки Росія досягає повільних успіхів.

Він зазначив, що окупанти продовжують випускати «десятки тисяч» артилерійських снарядів на день.

Чиновник також спростував слова російської пропаганди про те, що окупанти нібито знищили американським РСЗВ HIMARS. За його даними, Росія ще не вивела з ладу жодну систему, але окупантам у майбутньому може «пощастити», і можливо вони це зроблять.

19:42 Кабінет міністрів вніс зміни до постанови № 574 про «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».

Про це пишет TheБабель.

Відповідно до ухвалених змін надбавка в розмірі 30 тисяч гривень тепер виплачуватиметься тільки захисникам та захисницям, які перебувають у зоні бойових дій або в оточенні, а 100 тисяч гривень — під час виконання бойового розпорядження.

Постанова набирає чинності з 22 липня та почне застосовуватися з 1 серпня 2022 року.

Від початку російського вторгнення, 24 лютого, окрім основного щомісячного забезпечення, військовослужбовці та співробітники інших силових та безпекових відомств отримували ще й додаткові виплати.

  • 30 тисяч гривень виплачували всім військовим (крім строкової служби), а саме з:

ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ГУР МОУ, НГУ, ДПСУ, Управління державної охорони, Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, військовим прокурорам Офісу генерального прокурора, рядовому та начальницькому складу ДСНС, співробітникам Служби судової охорони, начальницькому складу управління спецоперацій Національного антикорупційного бюро та поліцейським;

  • до 100 тисяч гривень надбавки на місяць виплачували бійцям, які безпосередньо брали участь у місцях бойових зіткнень.

Ці виплати також стосуються і солдат строкової служби.

19:26 Один з можливих варіантів, який допоможе українським аграріям збути минулорічне зерно, а також зберегти збіжжя 2022 року, – створення в Україні міжнародного резервного фонду агропродукції.

Про це заявив Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики, народний депутат Олександр Гайду під час зустрічі із фермерами Полтавської області.

— Йдеться про те, що наші партнери викуплять в українських аграріїв зерно, а держава зі свого боку гарантуватиме його збереження та вивезення після розблокування портів. У такому випадку дуже важливо зараз вирішити, де буде зберігатися це зерно. Адже восени ми можемо стикнутися їх значним дефіцитом площ – орієнтовно не вистачатиме сховищ для 15 млн тонн продукції, – зазначив Олександр Гайду.

За його словами, аби уникнути цього, опрацьовуються кілька ініціатив: зареєстрований законопроект щодо скасування мит на імпорт рукавів, мішків для тимчасового зберігання та відповідного обладнання. Також розглядається варіант допомоги міжнародних партнерів у будівництві підлогових зерносховищ.

— Ми розуміємо, що темпи експорту через блокування портів поки удвічі менші, ніж були до війни. А це у свою чергу впливає на роботу аграріїв, які хвилюються, що не матимуть чим платити зарплати ати працівникам, пайовикам та засіятися восени. А тому, не зважаючи на війну, шукатимемо усі можливі варіанти, аби підтримати аграріїв та забезпечити продовольчу безпеку України та світу, – підсумував Олександр Гайду.

19:10 Російські окупанти зачиняють місто Маріуполь на в'їзд та на виїзд із п'ятниці до ранку понеділка: хочуть провести там посилену фільтрацію та заходи боротьби з партизанським рухом.

Про це заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

— З 16:00 п’ятниці до 06:00 понеділка окупанти зачиняють місто на в’їзд та на виїзд. Будуть проводитись посилені фільтраційні та антипартизанські заходи, — йдеться в повідомленні.

Петро Андрющенко з посиланням на інсайдерів пише, що причиною цього є «погана ніч» для окупантів в Бердянську, де вони «раптом» втратили певну кількість військових.

— Тому очікуємо багато і жорстко в середині міста. Будьте насторожі. Не наражайте себе на небезпеку. Вичистіть телефони. Без зайвої необхідності не відходьте від домівок. Оминайте блокпости. Допомагайте один одному, — закликав місцевих радник мера.

18:50 Захисники «Азовсталі» стали новими героями конструкторів LEGO.

Фотографії фігурок у Twitter оприлюднив Ендрю Бікрафт, засновник компанії The Brothers Brick, яка є одним з ретейлерів LEGO та відома створенням «військових» конструкторів.

 
 

— Морські піхотинці Міноборони, бійці Нацгвардії України, добровольці ТрО й інші захисники Азовсталі, які утримували Маріуполь майже три місяці, затримали наступ російської армії та допомогли Україні виграти битву за Київ, – написав Ендрю Бікрафт.

Серед героїв можна впізнати командира полку «Азов» Дениса Прокопенка (Редіс), Святослава Паламара з позивним Калина. Також у новій колекції будуть українські парамедикині та військовий журналіст Ілля Пономаренко.

18:29 NFT-музей MetaHistory зібрав понад 1 млн доларів на допомогу Україні.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

— Перший в Україні NFT-музей війни вже зібрав понад 1 млн доларів від продажу двох NFT-колекцій Warline. Кожен з експонатів розповідає про перебіг війни від початку російського вторгнення, — йдеться в повідомленні.

Усі виручені кошти надходять до криптофонду Aid For Ukraine для допомоги Збройним силам України.

— Ми вже придбали автомобілі на передову, техніку та багато необхідної амуніції для наших захисників. Сьогодні команда проєкту зарелізила третю NFT-колекцію Warline. Вона вже доступна на сайті музею, — сказано в повідомленні.

18:14 На фото – Віктор, Анастасія та їх двоє маленьких дітей. Родина має незвичайну історію. 4 березня у сім’ї народилась дівчинка. Саме тоді під час бойових дій на Вознесенщині були підірвані мости і швидка допомога доїхати на пологи вчасно не встигла.

Пологи у дружини вдома приймав чоловік Віктор. Дівчинка народилась здоровою. Батьки назвали її Вікторія, що означає перемога. Дуже символічно, адже саме в ці дні громада здобула свою Перемогу – силами захисників вдалось звільнити громаду від ворога.

17:08 На півдні окупанти продовжують ведення бойових дій переважно шляхом дистанційних обстрілів, укріплюючись на рубежах оборони, повідомляє Оперативне командування «Південь».

На Херсонщині бойові дії йдуть в громадах Бериславського, Каховського та Херсонського районів.

Жителі територій, які межують із Снігурівкою та Зеленодольським, розповідають про замінування низки доріг та берегу річки Інгулець. 

Протягом тижня окупанти також перевіряють приватні гаражі у Херсоні: шукають зброю. На вулицях обласного центру — блокпости, посилене патрулювання.

16:53 За останні декілька годин жителі Херсонщини повідомляють про вибухи: в Херсоні та дуже потужний в районі Чорнобаївки.

— А це означає, що скоро орки знову недорахуються багато чого зі своїх запасів, – повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

16:20 У очільника територіальної оборони Дніпропетровської області Геннадія Корбана під час в’їзду в Україну прикордонники вилучили український паспорт, повідомляє Українська правда.

Видання пише, що Наразі Генадій Корбан перебуває на кордоні, а саме на пропускному пункті «Смільниця». Туди він приїхав з території Польщі. Прикордонники заявили йому, що його українське громадянство припинене, проте не показали жодних підтверджуючих документів.

15:54 Надзвичайний та повноважний посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський назвав «нісенітницею» обвинувачення української держави в нацизмі.

Про це він сказав в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

— Я вважаю, що це повна нісенітниця - обвинувачувати Україну в нацизмі. Напевно, як у будь-якій іншій країні, в Україні є націоналісти, антисеміти - вони є у Росії, Франції, США і в цьому сенсі Україна нічим не відрізняється від інших країн, — сказав Міхаель Бродський.

15:36 Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков не знає, з чим пов’язана заява «МЗС» невизнаного Придністров’я про плани приєднатися до Росії.

Про це Пєсков сказав російським журналістам, повідомляє Цензор.НЕТ.

— Я бачив повідомлення ЗМІ, але я не знаю із чим це пов’язано, з якими процесами. Нічого не можу сказати, — сказав Дмитро Пєсков.

15:21 Миколаївська міська рада вперше с початку війни проведе засідання сесії. Планується, що 28 липня депутати працюватимуть в онлайн форматі. Після опрацювання питання, юристи мерії дійшли висновку, що сесію можливо проводити дистанційно.

Про це в інтерв’ю каналу «НІС-ТВ» повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— Онлайн будемо проводити сесію. Юристи опрацювали це питання. Ми маємо можливість провести онлайн. По-перше, офлайн проводити — небезпечно. Знаєте, як міська рада, секретар міськради, міський голова знаходяться в одному приміщенні, і якщо туди прилетить ракета… Ми не можемо їх наражати на небезпеку, — розповів Олександр Сєнкевич.

15:11 Станом на 22 липня українські аграрії зібрали 6,5 мільйона тонн ранніх зернових та зернобобових культур з загальної площі у 2,1 мільйона гектарів (18%).

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

За тиждень по країні зібрали 2,9 мільйона тонн зернових. Дніпропетровська, Миколаївська та Одеська області вже зібрали по понад мільйон тонн зерна нового врожаю.

15:00 Два загальноосвітні навчальні заклади, які у липні отримали значні пошкодження в результаті обстрілів Миколаєва військами Російської Федерації, неможливо відновити, їх треба зносити та перебудовувати.

Про це в інтерв’ю телеканалу НІС-ТВ повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, - пишуть НикВести.

— Їх потрібно зносити. Вони всі зруйновані, там порушені несучі конструкції. Це видно без експертизи, якщо це стосується цих двох шкіл. В них є тріщини, вирвані металеві конструкції. Я сам особисто ходив по всім цим об’єктам. Ці об’єкти повинні бути знесені і відбудовані заново. Що стосується цих двох шкіл, це невідновлювані об’єкти, - сказав Олександр Сєнкевич.

14:52 Україна в рамках перегорів щодо вивезення зерна не буде підписувати прямий догорів з Росією, а лише з Туреччиною та ООН. Про це повідомив радник Офісу президента Михайло Подоляк.

— Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. Росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН, — пояснив Михайло Подоляк.

14:48 Сєнкевич: Бажаючих виїхати з Миколаєва стає все менше. 

Про це міський голова Миколаєва повідомив у інтерв’ю телеканалу НИС-ТВ. 

За даними міської влади, в Миколаєві наразі залишились близько 230 тисяч людей, відповідно до кількості споживанням води, вивезенням сміття.

14:20 Антонівський міст на Херсонщині міг бути обстріляний снарядами 155-го калібру Excalibur.

З такою точкою зору виступив шведський журналіст Ларс Вільдеранг, посилаючись на аналіз шведського військового аналітичного облікового запису Wilkman.

Про те, що по мосту потрапили не снарядами з РСЗВ HIMARS (теж 155-й калібр), свідчить характер пошкоджень, які можна розглянути на фото мосту, зокрема, розміри отворів.

При цьому військові аналітики з Wilkman зазначають, що розміри отворів на мосту варіюються. Деякі отвори не пробиті, але більше схожі на ями, що може свідчити про використання відкладеного вибуху в снаряді.

– Яку шкоду завдає 155-мм снаряд M982 Excalibur? Снаряд має точне наведення та наводиться на ціль за допомогою GPS або лазера. Снаряд б’є під великим кутом, що узгоджується із зображеннями ушкоджень, – пишуть аналітики.

14:10 Повідомляється про потужний вибух неподалік Херсону в районі Чорнобаївки. 

Місцеві видання пишуть, що вибух стався в старому кар'єрі за Нафтозаводом

13:50 «Вони зляться», — Кім розповів, що окупанти почали частіше обстрілювати Миколаїв через успішний контрнаступ ЗСУ

— Наші Збройни Сили України мають успіх, вони просуваються, тренуються на Антонівському мосту, передають привіти. Вони зляться, стріляють у відповідь. Але з військовими нічого зробити не можуть, бо стріляють по цивільним об'єктам. Так їм легше пояснити, що там в ангарі з коровами у нас, наприклад, командний пункт, – повідомив він в ефірі телеканалу «5 канал».

13:20 Окупанти заблокували Google в ОРДЛО, повідомляють пропагандистські російські ЗМІ. 

Ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін заявив, що роботу Google на території псевдореспубліки 

За даними росЗМІ, жителі ОРЛО вже опинилися без доступу до Google.

12:55 Щонайменше 250 вчителів із 31 регіону Росії погодилися викладати у школах на тимчасово захоплених територіях України, зокрема у Херсонській та Запорізькій областях. Про це повідомляє Медіазона, журналісти якої поспілкувалися з кількома такими педагогами.

Більшість російських учителів, які відгукнулися на пропозицію працювати в Україні, мешкають у селах та невеликих містах. Понад 80 з них — з Дагестану.

12:33 У миколаївській 79-й бригаді опублікували світлини воїнів-десантників, які ведуть бойові дії на одному з основних напрямків Донецької області та успішно знищують російських загарбників.

12:14 У НБУ прогнозують, що готівковий курс долара стабілізується через кілька днів.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук вважає, що курс долара на готівковому ринку стабілізується протягом двох-трьох днів. За його словами, ринок шукає нову рівновагу після підвищення НБУ офіційного курсу на 25% до 36,57 гривень.

Водночас він переконаний, що НБУ має «набагато більше можливостей захищати» новий курс 36,57 гривень, ніж старий 29,25.

11:53 Рішення Нацбанку встановити ліміт у розмірі 100 тисяч гривень на місяць для розрахунків із гривневих карток за кордоном не вплине на волонтерів. Вони зможуть купувати товари на суму 400 тисяч гривень на місяць, повідомляє прес-служба НБУ.

Як зазначається в повідомленні, НБУ, ураховуючи запити волонтерів, ще на початку квітня запровадив послаблення для волонтерів. Так, фізичні особи можуть купувати та перераховувати іноземну валюту для купівлі товарів оборонного призначення за кордоном у межах щомісячного ліміту в розмірі 400 тисяч гривень в еквіваленті.

До таких товарів належать більшість з тих, що постачаються волонтерами: бронежилети, каски, шоломи, прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги тощо.

11:10 Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич перерахував головні проблеми, з якими стикаються комунальники у підготовці до майбутнього опалювального сезону.

Головними проблемами є нестача коштів на рахунках ОСББ та управляючих компаній, через те, що багато людей, що виїхали з міста, не сплачують послуги, а також відсутність доступу до залишених квартир.

— Проблема насправді дуже велика. Те, що ми обговорюємо, це лише вершина айсбергу. Наше підприємство («Миколаївоблтеплоенерго», — прим.) планово готується до опалювального сезону. Наскільки мені відомо, ТЕЦ також готується до опалювального сезону, вони ремонтують свої мережі, готуються до запуску. Ми то готуємо труби до входу в будинки, а далі, як завжди, компанії, які обслуговують житловий фонд, готували будинки: промивали системи, відкачували, опресовували. Сьогодні є проблеми з цим. По-перше, багато людей, які поїхали, не платять за обслуговування свого житлового фонду. Тому обслуговуючі компанії не отримують цих грошей і зменшують кількість свого персоналу. По-друге, ми будем запускати сезон, і може так трапитися, що будуть пориви в окремих квартирах, в які ми не зможемо елементарно зайти. По-третє, є квартири, які зачинені і в яких немає вікон. Їдеш по проспекту Центральному і бачиш на 8-9 поверхах, що немає вікон і туди залітають шпаки, голуби. Зрозуміло, що ці квартири також потрібно опалювати, і треба зрозуміти, як це зробити. Тому ми думають навіть, щоб брати альпіністів і такі квартири хоча б піною «зашивати», — розповів Олександр Сєнкевич.

Він додав, що наразі проходять процедури виділення коштів і закупівлі матеріалів. Також мер наголосив, що кількість пошкоджених будинків і квартир в Миколаєві до початку і під час опалювального сезону ще збільшуватиметься.

11:00 З початку повномасштабного вторгнення військ ворога в Україну на території Миколаївської області групою піротехнічних робіт та підводного розмінування аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України  у Миколаївській області відпрацьовано 3537 адрес за зверненнями громадян, щодо виявлення вибухонебезпечних предметів, які залишились на землях нашого регіону. Загалом піротехніками ДСНС вилучено 2998 боєприпасів,  21 липня — 39.

10:40 Це не міський склад, — Сєнкевич про обстріляну росіянами гуманітарку в Миколаєві

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич стверджує, що в результаті обстрілу російськими окупантами міста вчора, 21 липня, міський склад гуманітарної допомоги не постраждав. Про це Олександр Сєнкевич розповів в інтерв’ю телеканалу НИС-ТВ.

— Насправді, я не можу сказати, якої гуманітарної допомоги там був склад, чий. Це не міський склад. Можливо, це склад облдержадміністрації, про що повідомив голова ОВА Віталій Кім, який працює для всієї області. Можливо, там якісь приватні склади. Сьогодні місто Миколаїв працює виключно з окремими категоріями громадян: це люди старшого віку, багатодітні родини та сім’ї з дітьми-інвалідами. Дуже маленьке коло осіб, і то ми бачимо, що в пунктах видачі допомоги стоять великі черги людей, які підпадають під ці категорії, - сказав Олександр Сєнкевич.

Він додав, що насправді Миколаїв уже близько двох місяців не отримує великих об’ємів гуманітарної допомоги. А з цією допомогою співпрацюють різні громадські організації. Вони отримують цю гуманітарку, фіксують всіх людей, та роздають всім категоріям, які вони собі перелічили та з ким співпрацюють.

— Що стосується цього складу, я не знаю, якого типу там гуманітарка, - сказав мер Миколаєва.

Що стосується міста, то у Миколаєві є недоторканий запас на випадок блокування міста.

— Це продукти довгострокового зберігання: крупи, макарони, консерви. Це на випадок осади міста. В майбутньому, якщо ці продукти не будуть використовуватися і підходитимуть до свого терміну закінчення, будуть роздаватися у вигляді гуманітарки. Ми не зберігаємо там якихось речей. Я взагалі прошу не надсилати гуманітарну допомогу одягом. Одяг нам не потрібен, - сказав Олександр Сєнкевич.

10:32 Миколаїв потрапив в трійку міст України, які росіяни обстрілюють найбільше, розповів секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону.

Найбільше ракет окупанти випустили по Ізюму Харківської області. На другому місці за кількістю ракетних обстрілів — Маріуполь. 

— Найбільше ракетних атак у нас було на місто Ізюм. Ми бачимо, що 476 ракетних ударів було по Ізюму, а Маріуполь знаходиться на другому місці, далі Миколаїв, – сказав він.

Нагадаємо, що 14 липня мер Сєнкевич озвучив, що за 141 день повномасштабної війни, яку Російська Федерація розпочала в Україні, місто Миколаїв не бомбардували всього лише 21 день.

09:47 Окупанти вночі завдали масованого удару по Нікополю — випустили близько 100 снарядів з РСЗВ

За попередніми даними, загинула одна людина, ще одна була поранена. Також було пошкоджено об'єкти інфраструктури та житлових будинків.

Обстріляли й інші населені пункти області. В Апостолові було зруйновано три школи та пошкоджено житлові будинки поряд. За попередніми даними, постраждали вісім людей.

09:03 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 22 липня:

Миколаївський район:

Вчора, 21 липня, протягом дня внаслідок ворожих обстрілів Галицинівської громади в селі Українка відбулось загоряння сількогосподарських будівель та техніки, за населеним пунктом села Лимани зайнялися лісові насадження та поля із зерновими. Постраждалих немає.

Вчора, 21 липня, о 17:00 внаслідок обстрілів у селі Калинівка Воскресенської громади відбулось загоряння пожнивних залишків, лісосмуги та чагарників на відкритій території.

Сьогодні, 22 липня, ворожих обстрілів зазнала Первомайська громада. Відомо про влучання в будівлю магазину та гаражний кооператив у смт Первомайське. Близько 05:00 були обстріли села Новомиколаїка. Влучення переважно по відкритих територіях. Постраждалих немає. За попередньою інформацією, орієнтовно з 07:30 відбувалися обстріли в напрямку населених пунктів Киселівки та Максимівки. Інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється.

Баштанський район:

Орієнтовно о 20:00, 21 липня, та о 05:00, 22 липня, були обстріли у селі Широке Широківської громади. Влучання були по сільськогосподарським будівлям. Постраждалих немає.

Вдень, 21 липня, о 14:00 обстрілів зазнало селі Зелений Клин Баштанської громади. Так, внаслідок потрапляння боєприпасів та їх уламків за межами населеного пункту виникла пожежа сухої трави та пожнивних залишків.

Продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

08:37 Португальський журналіст Клаудіо Калхау опублікував сюжет про обстріл у селі Лимани, яке знаходиться біля Миколаєва. За словами старости села Наталії Панашій, тут сильно пошкоджено 90% будинків, на решті 10% – трохи пошкоджень (наприклад, шиферу).

07:50 Наші авіатори протягом минулої доби нанесли 8 ударів по ворожих позиціях і запасах. Бомбардувальниками та літаками штурмової авіації відпрацьовано 5 ударів, а гелікоптерними парами — 3, повідомляють в Оперативному командуванні «Південь».

Нанесено ураження по п’ятьох опорних пунктах і двох складах боєприпасів в Скадовському та Бериславському районах Херсонщини, а також по місцю скупчення ворожого особового складу на Миколаївщині.

Всього нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 230 вогневих завдань. Наразі підтверджено втрати ворога у складі:

  • 35 окупантів
  • самохідна гаубиця «Мста-С»
  • 2 безпілотних розвідника
  • 3 одиниці броньованої техніки
  • 8 автомобільної техніки.

Остаточні втрати дорозвідуються.

07:26 «Народні Байрактари», на які українці збирали гроші, зараз на виробництві та готуються для відправлення в Україну, повідомив Сергій Притула.

Безпілотники прибудуть орієнтовно наприкінці літа і на них будуть наліпки «Народний Байрактар».

«Є домовленість, що у зведеннях і відео на офіційних ресурсах Генштабу та Міноборони будуть вказувати, що це працюють саме народні «Байрактари», — розповів Сергій Притула. 

Смотреть полную версию