Война, 247-й день: ночью в Николаеве снова раздавались взрывы, ВСУ ударили по понтону россиян на Херсонщине

Фото: Костянтин Ліберов

28 жовтня триває 247-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, повідомляє Генштаб.

Артилерійськими снарядами різного калібру та реактивними системами залпового вогню, рашисти обстрілювали територіальні громади в Баштанському районі Миколаївщини, в Бериславському районі Херсонщини, в Нікопольському Дніпропетровщини. Без втрат, інформує Оперативне командування «Південь».

За уточненою інформацією, підтверджено ураження живої сили та техніки противника за попередні дні, повідомили в Генштабі.

На тимчасово зайнятій території Херсонської області Генштаб ЗСУ відзначив доставку до лікувальних закладів близько 100 поранених окупантів. Також в Запорізькій області знищено 8 одиниць озброєння та військової техніки різного типу та поранено до 120 військовослужбовців.

Командування російських окупаційних військ, з метою уникнення панічних настроїв серед особового складу, всіма шляхами намагається приховати реальні втрати військовослужбовців, додали у Генштабі.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


18:27 В ООН припускають включення до «зернової угоди» порту у Миколаєві, — Reuters

Припущення, що до зернової угоди можна спробувати включили порт у Миколаєві, озвучив голова ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс. Організація також оптимістично налаштована щодо продовження зернової угоди після 22 листопада ще на рік.

17:30 У «Миколаївобленерго» пояснили, чому не можуть завчасно попередити про відключення:

  • У разі, якщо в системі виникає аварійний дефіцит потужності, рішення про відключення приймається диспетчером оператору системи передачі (ОСП) або диспетчером Регіонального диспетчерського центру.
  • Після цього диспетчер АТ «Миколаївобленерго» починає відключати споживачів в області. Ця процедура має займати до 15 хвилин.
  • Тривалість перерви в електропостачанні погоджується з місцевими органами виконавчою влади, якщо відключення триватиме більше 2 годин.
  • При цьому, у разі значного дефіциту потужності та загрози розвалу енергосистеми відключення можуть бути багаторазовими та з незначними перервами.
  • Коли ж систему вдається збалансувати та зменшити навантаження на мережі, диспетчер РДЦ дозволяє «Миколаївобленерго» поновити електропостачання.

17:00 Невідомі скоїли злам у будинку спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі у Каліфорнії. Постраждав її чоловік.

Про це пишуть Reuters та Sky News.

За даними ЗМІ, чоловік високопосадовиці Пол Пелосі, зазнав «жорстокого нападу», коли самої Ненсі не було вдома. Його доставили в лікарню, де він отримує медичну допомогу.

Невідомого нападника на будинок подружжя Пелосі у Сан-Франциско затримали. Його мотиви з'ясовуються.

16:48 Гвардійці Дніпровської бригади показали як знімають прапор не існуючої республіки в населеному пункті Щурове, що на Донеччині.

Про це повідомляє Відділ інформації та комунікації Національної гвардії України.

16:35 Президент України Володимир Зеленський надав почесну відзнаку «Місто-рятувальник» столиці Чехії – місту Прага.

Про це йдеться в указі №742/2022 .

— Присвоїти почесну відзнаку «Місто-рятувальник» місту Прага (Чеська Республіка), — йдеться у документі.

Також наголошується, що Празі відзнаку присвоєно за виявлені гуманізм, милосердя та солідарність з українським народом, всебічну допомогу громадянам України, які вимушено залишили країну внаслідок збройної агресії РФ проти України, а також вагому підтримку України у захисті її незалежності та суверенітету.

16:27 Міндовкілля розробило та затвердило Методику визначення збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу в межах територіального моря, виключної морської (економічної) зони та внутрішніх морських вод України в Азовському та Чорному морях. Відповідний наказ відомства від 19 серпня 2022 року № 309 вже зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 1253/38589.

За допомогою методики розраховуватимуть кількість скинутих у морські води забруднюючих речовин з російських військових суден, кораблів, інших плавучих засобів. А також визначатимуть загальний розмір шкоди у грошовому еквіваленті - в доларах США, повідомляє Міндовкілля.

16:05 У Росії закінчуються Іскандери, тому Москва намагається отримати балістичні ракети в Ірану. Однак у країни-агресора все ще залишаються ракети Х-22 та С-300.

Про це повідомив представник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу.

— Ракет мало. Їх більше ніде не взяти, окрім Ірану. Ще Північна Корея у них союзник. Ракети Іскандер у супротивника у дуже серйозному дефіциті. Недоторканний запас вони вже вичерпують, вичерпали власне. Тому балістичні ракети вони просять у Ірану, - сказав Юрій Ігнат.

15:50 Брифінг заступника керівника Офісу Президента України Кирила Тимошенка щодо відновлення життєзабезпечення на деокупованих територіях Харківської, Миколаївської та Херсонської областей.

Російські терористи на Миколаївщині зруйнували 8 297 об‘єктів, з них 4 826 - приватні будинки та 1 125 багатоповерхівок. Про це повідомив Кирило Тимошенко під час брифінгу.

15:28 СБУ затримала агентку РФ в Миколаєві, яка стежила за місцями дислокації бойових літаків ЗСУ на південному напрямку

«Насамперед зловмисниця передавала інформацію щодо переміщення військової техніки ЗСУ, в тому числі про місця дислокації повітряної військової техніки на території Миколаївської області. Також вона передавала ворогу локації стратегічно важливої критичної інфраструктури на території регіону», — зазначається у повідомленні СБУ.

Отримані відомості окупанти використовували для підготовки прицільних ракетних ударів по українських об’єктах, зазначили в СБУ.

14:55 У РФ мобілізованих солдат, які провинилися, саджають до кліток

Відповідне фото з Татарстану опублікував місцевий новинний ресурс Inkazan. Знімок було зроблено у будівлі Kazan Expo у столиці республіки, яку було переобладнано під казарми для мобілізованих

14:37 Фоторепортаж «НикВести» наслідків нічного обстрілу Миколаєва ракетами С-300

14:10 До фахівців психологічного профілю, які працюють у системі охорони здоров'я, від початку війни звернулось 650 тисяч українців.

«З початку війни до психологів та психіатрів у системі охорони здоров'я звернулися 650 тисяч людей, вони отримали допомогу. За межами системи охорони здоров'я також є велика кількість психологів на різних рівнях, як державних, так і недержавних. Це освіта, соціальна політика, ЗСУ, Нацполіція, ДСНС», — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

13:00 На Миколаївщині понад 25% сільгоспземлі знаходяться в простої через війну, розповів «Суспільному» головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обладміністрації Володимир Афанасьєв.

У Баштанському та Миколаївському районах області, які перебувають на лінії зіткнення, у 2022 році площі земель, які оброблялися, були меншими на 30 відсотків у порівнянні з 2021 роком.

Зі слів Володимира Афанасьєва, окрім зменшення посівних площ, на врожайність також вплинули й погодні умови: в період формування зерна не було достатніх опадів.

Станом на 27 жовтня ситуація зі збутом готової сільгосппродукції в області більш-менш стабільна.

12:50 Для виробництва іранських розвідувально-ударних безпілотників «Mohajer-6», які РФ застосовує проти України, використовуються компоненти побутового призначення. Тому безпілотник є значно гіршим за аналоги своїх конкурентів. Про це йдеться у сюжеті військового телебачення.

Співробітники воєнної розвідки України з’ясували звідки походять комплектуючі безпілотника, який росіяни закупили в Ірану для ведення бойових дій в Україні. Також фахівці ГУР МО України виявили деталі марковані офіційною мовою Ірану – фарсі.

—Три четвертих усіх комплектуючих – американські комплектуючі. Є комплектуючі з Японії, є Китай, є Швеція, Австрія. Є навіть компонент українського виробництва. Наразі наші спецслужби дізнаються, як він туди потрапив, — йдеться у сюжеті.

Зазначають, що усі складові цивільні і купити їх може будь хто. Через це «Mohajer-6» програє конкурентам за характеристиками. Тепер, коли українські оборонці знають комплектуючі безпілотника, протидіяти їм буде простіше.

12:24 В деокупованому Ізюмі розпочали процедуру перейменування вулиць, повідомив заступник міського голови Володимир Мацокін.

— Відродження нашого міста ми почнемо з вмивання його обличчя. Щоб амбітні інфраструктурні проєкти розгорталися не на всяких там «красної/революції/пушкінських/толстих/московських/пролетарських», а на вулицях Мазепи, Бандери, Коновальця, Шухевича, Стуса і сьогоднішніх героїв, що боронять незалежність нашої України. Так буде. Запрошуємо до широкої дискусії просто всіх небайдужих, — написав Володимир Мацокін.

12:40 Про наслідки сьогоднішніх обстрілів Миколаєва розповів (https://t.me/senkevichonline/3082) мер Олександр Сєнкевич:

Практично вщент зруйнована триповерхова адмінбудівля. Поряд вибуховою хвилею та уламками зачепило новобудову.

Із самого ранку тут лад наводять комунальники, вони розчищають проїзд та пішохідні зони від уламків і сміття. Працівники адміністрації району фіксують наслідки обстрілів.

Також пошкоджень зазнало приміщення хлібопекарні. Один працівник дістав легкі поранення.

12:02 В Миколаєві з'явилися ще три точки видачі питної води

ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" продовжує облаштування свердловин та встановлення модульних станцій очищення води.

Ще три нові адреси, де можна щодня з 06:30 до 20:30 години набрати воду:

  • пров. Полярний, 2-к;
  • вул. Генерала Карпенка, 51-а;
  • вул. Листопадова, 1-к.

Повний перелік адрес видачі очищеної води за посиланням

11:05 Російські окупанти наразі намагаються розробити декілька планів дій на Південнобузькому напрямку. ЗСУ своєю чергою готові до будь-яких підступних маневрів ворога,  заяивла керівниця пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Вони можуть залишити певні сили, щоб утримувати правий берег. Але те, що вони готуються до оборони лівого берега — це також досить красномовно. Те, що вони намагаються вкласти у свідомість громадян, що там залишаються, підготовку до вуличних боїв — це також одна з характеристик їхньої поведінки», — розповіла Наталя Гуменюк.

Своєю чергою українські військові готові до будь-яких провокацій ворога.

«Те, що вони намагалися звинувачувати ЗСУ, заздалегідь, то в підриві ГЕС, то в підриві «брудної бомби». Тобто вони постійно якісь інсинуації намагаються вкидати, для того, щоб створити оць це відволікання від справжніх процесів», — вказала керівниця пресцентру ОК «Південь».

10:20 За останню добу Російська Федерація втратила ще близько 480 військовослужбовців, один літак та два гелікоптери.

09:59 Триває так звана «евакуація» з тимчасово зайнятої території Херсонської області.

Значна увага приділяється вивезенню медобладнання та майна, як кажуть окупанти, «націоналізованих» підприємств, повідомляє Генштаб.

З населеного пункту Білозерка, обладнання місцевої лікарні вивозиться до міст Скадовськ та Генічеськ.

В той же час, відзначається посилення угруповання ворога на правобережній частині тимчасово зайнятої території Херсонської області мобілізованими військовослужбовцями чисельністю до 1000 осіб. Їх розселяють у помешканнях місцевих жителів, які покинули ці території.

09:07 Після опівночі 28 жовтня російські війська вдарили по Миколаєву ракетами з систем С-300, повідомили в Миколаївській ОВА.

Внаслідок ракетного удару по Миколаєву зруйновано трьохповерхову адміністративну будівлю та пошкоджено поряд розташовану багатоповерхову новобудову. Також пошкоджень зазнала хлібопекарня. Одна людина отримала легкі поранення, уточнили в Миколаївській ОВА.

07:55 ЗСУ вдарили по понтонній переправі окупантів на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Загалом вчора штурмова та армійська авіація нанесла16 ударів по районах зосередження живої сили, техніки та озброєння ворога.

Ракетно-артилерійськими підрозділами Сил оборони, протягом бойового дня виконано близько 130 вогневих завдань. Втрати ворога у живій силі — 44 окупанти.

На додачу до ранішніх літака і гелікоптера, знищено ворожий танк, два міномети та 3 одиниці авто-бронетехніки.

В Бериславському районі наші ракетники утилізували 2 склади з боєприпасами та ангар із скупченням техніки ворога.

Отримано підтвердження про результативне попереднє влучання по понтонній переправі з ворожою військовою технікою.

Смотреть полную версию