Война, 246-й день: ВСУ ударили по трем районам скоплений войск РФ в Николаевской и Херсонской областях

27 жовтня триває 246-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Протягом минулої доби на Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення, повідомив Генштаб.

Також в Генштабі підтвердили вогневе ураження району зосередження озброєння та військової техніки, складів боєприпасів росіян 25 жовтня в районі Берислава Херсонської області. Втрати особового складу уточнюються.

Нашою штурмовою та армійською авіацією відпрацьовано 6 ударів по силам протиповітряної оборони ворога, по опорному пункту та по трьох районах скупчення живої сили, озброєння та техніки на Бериславщині та в Миколаївському районі.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:32 На Миколаївщині оголошено повітряну тривогу.

21:45 Путін заявив, що РФ не потрібний ядерний удар по Україні, оскільки «сенсу немає - ні політичного, ні військового».

При цьому він сказав, що поки ядерна зброя існує, завжди є небезпека її застосування.

Також Путін уточнив, що особисто наказав Шойгу обдзвонити закордонних колег та попередити їх про загрозу "провокації" у вигляді "брудної бомби".

— Нам не потрібен ядерний удар по Україні, сенсу немає, ні політичного, ні військового, - говорить він.

21:30 Російська співачка Земфіра знову закликала РФ припинити щодня обстрілювати Україну.

— Сьогодні 245-й день війни, яку розв'язала моя країна. Понад два тижні проходять перманентні обстріли України. Я вважаю, моя країна має припинити цю війну, - заявила вона зі сцени в Берліні.

20:45 Збитки довкіллю України через російську агресію перевищили 1,35 трлн грн, повідомила головна координатор Оперативного штабу з фіксації екозлочинів РФ Олена Криворучкіна.

За її словами, йдеться про 574 опрацьовані випадки із понад 800, які були внесені до реєстру. Найбільших збитків завдано атмосферному повітрю, збитки за цим напрямом становить понад 924 млрд грн.

19:45 На звільненій території Херсонської області викрили та повідомили про підозру чотирьом жителям Бериславського району, які брали участь у проведенні псевдореферендуму, повідомляє Офіс генпрокурора України.

За даними слідства, з 23 по 27 вересня 2022 року підозрювані у супроводі озброєних представників РФ ходили по домівках місцевих мешканців з бюлетенями та скринькою, «рекомендуючи» брати участь у незаконному голосуванні. Нині ним обрано безальтернативний запобіжний захід - утримання під вартою

19:32 Борис Джонсон розглядає можливість створення нової організації для підтримки України та відновлення зруйнованої війною економіки, - The Telegraph

Організація стане сучасним аналогом «плану Маршалла». У виданні також повідомляється, що Джонсон відкрив офіс у Вестмінстері, з якого він сподівається заснувати фонд.

19:16 Наразі Білорусь не має ударного угруповання, яке було б оснащене належним чином для наступу, розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк.

Водночас, за його словами, Білорусь проводить навчання особового складу, щоб відволікати увагу та сили України зі сходу та півдня.

— Звичайно, що потенційна небезпека з боку Білорусі для України існує. З території РБ здійснюються запуски ударних БПЛА, які РФ закупила у Ірану, туди переміщені літаки МіГ-31К, які можуть нести ракети «Кинжал», – зазначив Черняк.

18:13 Це інформаційна операція, — Зеленський про начебто відступ росіян з Херсону

— Я не бачу, щоб вони тікали з Херсону. Це інформаційна атака. Це така атака для нас, щоб ми пішли туди, щоб перекинули війська з інших небезпечних напрямків. Це була їхня інформаційна операція, вони не готові залишити Херсон. Але вони знають, що, якщо ми досягнемо успіху, вони не матимуть змоги вийти, — зазначив президент України Володимир Зеленський, в інтерв'ю Corriere della Sera.

17:33 Президент РФ Володимир Путін щойно на Валдайському форумі заявив, що Захід «зробив декілька кроків на загострення». 

— Вони (захід, – прим.) завжди грають на загострення. Нічого нового тут немає. Це й розжигання війни на Україні, це є провокація навколо Тайваня, дестабілізація світового продовольчого та енергетичного ринків», – каже він.

16:23 У Миколаєві продовжують ліквідовувати наслідки ворожих обстрілів та готують до зими житловий фонд, який зазнав пошкоджень. Будівельники щодня закривають вибиті вікна та ремонтують покрівлі, щоб усі жителі були з теплом.

Про це повіомляє пресслужба Миколаївської міської ради.

— Днями до Миколаєва надійшла партія будівельних матеріалів, яких нині дуже потребує наше місто, зважаючи на масштаби руйнувань. Це OSB-плити, матеріали для аварійного ремонту систем опалення та водопостачання. Щиро дякуємо за допомогу партнерам з Данії: Посольству Королівства Данія в Україні, Данській раді з питань біженців, Данському агентству міжнародного розвитку, Цінуємо підтримку друзів, — йдеться у повідомленні.

16:10 Міністерство внутрішніх справ вже відкрило 43 кримінальні провадження за фактами сексуальних злочинів на тимчасово окупованих росіянами територіях України.

Про це повідомила заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко під час брифінгу в Military Media Center, пише hromadske.

— У деяких із таких проваджень дійсно є кілька фактів, кілька епізодів, декілька постраждалих або навіть декілька злочинців, — зазначила вона.

15:52 Американські військові провели 26 жовтня випробування компонентів гіперзвукової зброї на полігоні NASA у Вірджинії. Зі стартового майданчика запустили зондувальну ракету, а також провели 11 різних експериментів зі збирання даних та інформації про компоненти гіперзвукових ракет, включно з термостійкими матеріалами та високотехнологічною електронікою.

Про це повідомляє CNN.

Військове командування оцінило запуск як успішний. Ще один аналогічний запуск ракети запланований на сьогодні, 27 жовтня, відбудеться 13 додаткових експериментів.

15:42 Громадська організація «300 миколаївців» надала лікарням Миколаєва допомогу – доставили партію спеціалізованих багатофункціональних медичних ліжок.

Про це повідомляється у Telegram-каналі громадської організації.

— «300 миколаївців» висловлює вдячність нашим надійним партнерам «Бавер Україна» (Данія) за допомогу в виділенні великої партії медичних ліжок для медичних установ нашого міста, – йдеться у повідомленні. 

15:30 Служба безпеки затримала депутата Куп’янської райради, який під час окупації одним із перших почав працювати на росіян і забезпечував їх продовольством.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

У ході стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської області Служба безпеки викрила ще одного ворожого поплічника серед посадовців. Ним виявився депутат Куп’янської районної ради, який добровільно пішов на співпрацю з окупантами і організував їм оптові поставки харчової продукції з власного підприємства.

15:12 США вирішили прискорити розміщення модернізованих тактичних бомб B61-12 у Європі, вони мають бути доставлені на бази НАТО вже у грудні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на американську газету Politico.

Повідомляється, що американські чиновники на закритій зустрічі НАТО у Брюсселі заявили, що бомби прибудуть раніше, ніж планувалося. Вони мали бути розміщені в Європі, згідно з початковим задумом, навесні 2023 року.

14:57 Українські правоохоронці відпрацьовують критичні об'єкти інфраструктури України, зокрема у сфері енергетики, щодо наявності серед співробітників людей, які потенційно можуть працювати з ворогом.

Про це сказав виконуючий обов’язки голови Служби безпеки України Василь Малюк в інтерв'ю Інтерфаксу.

— Загалом кожне місце, де розташовані наші потужності, постійно відпрацьовується в межах контрдиверсійних і антитерористичних заходів. Що це означає? Береться конкретна локація, заходять сили Служби безпеки України, Нацполіції, Нацгвардії і шляхом такого поетапного пересіювання ми знаходимо тих, хто потенційно готовий працювати з ворогом. А як правило, знаходяться й ті, хто вже реально працює на нього, — розповів Василь Малюк.

14:45 Служба безпеки України здійснила агентурно-технічне проникнення до лав ФСБ, щоб затримати колишнього начальника управління СБУ у Криму Олега Кулініча.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» розповів виконуючий обовязки голови спецслужби Василь Малюк.

— Було проведено безпрецедентну філігранну розробку та подальшу реалізацію, здійснено агентурно-технічне проникнення до лав ФСБ. Ми видобули всі файли, де він реально доповідав до Москви інформацію, зокрема секретну, про ситуацію в нашій країні, в службі, як вони намагалися впливати на різні процеси, —  розповів Василь Малюк.

14:31 Вищий антикорупційний суд визначив 49 620 грн застави голові Рахункової палати Валерію Пацкану у справі про незаконне отримання 117 тисяч грн компенсації. Це максимальний розмір застави, який можна визначити за цією кваліфікацією.

Про це повідомляє прес-служба САП.

— 27 жовтня 2022 року за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурорами САП, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав запобіжний захід народному депутату України VIII скликання, який наразі обіймає керівну посаду в Рахунковій палаті, який обґрунтовано підозрюється у незаконному отриманні 117 тис. грн компенсації за винайм житла у столиці. Так, суд застосував до особи запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 49 620 гривень. Зауважимо, що це максимально можливий розмір застави для злочину, у якому підозрюється колишній народний депутат, — інформує прокуратура.

14:04 Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив з іспанським колегою Маргаритою Роблес питання зміцнення обороноздатності країни. До України має надійти новий пакет військової допомоги.

Про це міністерство оборони України повідомляє у Телеграмі.

— Провів продуктивну розмову з міністром оборони Іспанії Маргаритою Роблес. Дякуємо за вашу підтримку та за те, що ви перші надали системи Hawk, щоб зробити наше небо безпечнішим. Чекаємо на новий пакет військової допомоги, який надійде незабаром, — заявив Олексій Резніков.

13:50 В. о. голови Служби безпеки України Василь Малюк відзначає роботу жінок у сфері контррозвідувальної діяльності України.

Відповідаючи на запитання в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» про те, що можна розповісти про роботу української агентури, Василь Малюк зазначив, що «зі зрозумілих причин на публіку конкретику розкривати не може, щоб не розшифрувати форми і методи, не підставити джерела, які працюють у тилу ворога, зокрема в РФ».

13:36 У Миколаєві жителі мікрорайону Казарського до вечора залишились без води через аварію на водопровідній мережі

Про це повідомляє МКП «Миколаївводоканал».

У водоканалі повідомили, що до 20:00 години припинено водопостачання в будинки, що розташовані в мікрорайоні Казарського. 

13:11 Російські військові готують тимчасово окупований ними Херсон до вуличних боїв. Про це повідомив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов у коментарі CNN.

Він заявив, що до міста прибувають мобілізовані — окупаційні війська з міста не тікають, проте командування армії РФ готує росіян до втрати Херсону.

— Відведення окупаційних військ прискориться, коли Україна візьме під свій артилерійський контроль дамбу Нової Каховки, — сказав він.

Водночас, представник окупаційної влади захопленої Херсонщини Кирило Стремоусов заявив, що на лівий берег Дніпра перенесені всі російські «адміністрації». Міські служби окупованого Херсону нібито продовжують працювати у «спеціальному режимі».

12:10 У розслідуванні вибуху на Кримському мосту росіяни далекі від реальності, заявив в. о. голови СБУ Василь Малюк в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Просто ми, українці, дуже любимо бавовну... Навіть у моєму кабінеті вона стоїть у вазі. Але хіба ми винні, що росіяни не вміють із нею поводитися правильно?», — відзначив він.

За словами Василя Малюка, російська сторона демонструє свій непрофесіоналізм у розслідуванні інциденту на Кримському мосту.

«Я про те псевдослідство, яке вони ведуть із приводу інциденту на Кримському мосту. У своєму «розслідуванні» вони дійшли того, що до підриву моста нібито причетний мій колега за силовим блоком Кирило Буданов та ГУР МО загалом. Я запевняю вас, що це не так. І ми розуміємо, що росіяни взагалі далекі від реальності», — сказав керівник СБУ.

11:40 Втрати росіян станом на 27 жовтня:

11:00 У Миколаєві вже розпочалася робота щодо розробки нового Генерального плану. Наразі обговорюють те, який вигляд матиме місто після завершення війни. Про це розповів міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич в інтерв’ю «Суспільному».

Нагадаємо, що у Миколаєві стартувало опитування городян, їх просять відповісти на питання, які стосуються інфраструктури їхніх районів та бачення майбутнього розвитку й зовнішнього вигляду Миколаєва.

Міський голова зазначає, що опитування пройшло вже багато людей. Ці дані будуть аналізуватися. Результати того, яким городяни бачать своє місто, будуть презентовані згодом.   

— Ми не знаємо, скільки ще триватиме війна. Зараз іде підготовка, далі будуть найняті професійні архітектори і так далі, які будуть займатися цим питанням. Фінансування закордонне від наших партнерів, — розповів він.

Мер нагадав, що Генеральний план вже давно мали змінити, але з депутатським корпусом «не дійшли згоди». Міський голова сподівається, що цього разу за допомогою іноземних партнерів зможуть його затвердити.

— Сьогодні ми вже обговорюємо в робочих групах і з нашими іноземними партнерами те, що може ми не будемо відбудовувати одну, другу, третю зруйновану школу на тих самих місцях. Може статися так, що замість трьох будуть побудовані дві великі та сучасні і організовано підвіз дітей чи будівництво нових доріг. Ми хочемо, щоб люди, які займаються цим професійно і займалися планування міст і простору за кордоном, допомогли нам це зробити у Миколаєві за гроші європейських платників податків, — розповів він.

Між тим, Олександр Сєнкевич зазначає, що після війни хотів би бачити у місті більше зелених зон, громадського простору та велодоріжок.

09:37 На Херсонщині ЗСУ збили вертоліт Ка-52 та штурмовик Су-25, повідомляють Повітряні сили.

27 жовтня близько 08:00 години підрозділ Херсонської зенітної ракетної бригади збив російський ударний вертоліт Ка-52.

А близько 08:40 підрозділ зенітної ракетної Одеської бригади збив російський штурмовик Су-25.

09:18 На Миколаївщині за минулу добу від ворожих обстрілів постраждало два райони. Пошкоджено інфраструктуру Про це повідомили у Миколаївській ОВА.

У Миколаївському районі за минулу добу під ворожими обстрілами перебувала Шевченківська громада. Вчора о 08:45, 11:50, 16:20, 18:25, 21:50, 22:40 та сьогодні о 02:45 обстрілів зазнали п’ять населених пунктів громади. Внаслідок артилерійських ударів пошкоджено інфраструктуру. Постраждалих немає.

Тривають обстріли Березнегуватської громади Баштанського району. Так, вчора, 26 жовтня, орієнтовно об 17:20 обстрілів зазнали околиці одного з населених пунктів. Детальна інформація уточнюється.

Також вночі, 27 жовтня, з 02:30 до 03:00 були обстріли за межами населеного пункту Широківської громади. Влучання по відкритій території. Постраждалих та руйнувань немає.

08:41 Директор ЦРУ Вільям Бернс на початку жовтня відвідав Україну і зустрівся з Зеленським — він підтвердив зобов'язання США надавати підтримку Україні, зокрема шляхом обміну розвідданими, повідомляє CNN.

Глава ЦРУ відвідав Україну на тлі все більшого занепокоєння у США тим, що Росія може вдатися до використання ядерної зброї.

07:50 Протягом минулої доби ракетно-артилерійськими підрозділами відпрацьовано 190 вогневих завдань на півдні.

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 53 окупанти
  • 2 міномети
  • самохідна крупнокаліберна гаубиця «Акація»
  • 2 бронемашини
  • 2 бліндажі з особовим складом.

Остаточні результати дорозвідуються.

07:20 Вчора ввечері над Миколаївщиною збили три дрони-камікадзе, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Пізно ввечері по півдню материкової України з тимчасово окупованого Криму росіянами було випущено близько двох десятків дронів типу «Shahed-136». Силами протиповітряної оборони 3 збито над Миколаївщиною, 15 — над Одещиною, ще 1 — над Вінницькою областю.

Смотреть полную версию