Siemens хоче встановити плавучі електростанції біля Миколаєва та в Одеській області, — ЗМІ

Німецька Siemens Energy в листопаді цього року звернулася до українського уряду з пропозицією розмістити плавучі електростанції в акваторії біля Одеси, Ізмаїла та Миколаєва.

Про це пише Forbes з посиланням на презентацію компанії, яка є в розпорядженні видання.

Siemens пропонує Україні електростанції потужністю 150–300 MВт. Осадка барж – від 5 м. Останній проєкт компанії – плавуча електростанція Estrella del Mar III потужністю 145 МВт в Домініканській Республіці.

При цьому керівник Seafloat від Siemens Energy Хамед Хоссейн не відповів на питання Forbes у Whatsapp на момент публікації тексту.

У пресслужбі «Укренерго» Forbes повідомили, що держкомпанія не веде жодних перемовин щодо плавучих електростанцій.

Пресслужба Міністерства енергетики відмовилася від коментарів на цю тему. 

— Перемовини дійсно були. Але поки це вилами по воді писано, більше схоже на просування комерційних інтересів, тому ми обережні, – сказав на умовах анонімності чиновник з уряду

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко відзначив, що українське узбережжя заміноване, а в морі – Чорноморський флот РФ, що суттєво ускладнює реалізацію цієї ідеї та неквапливість уряду,. Не менша проблема – Україна не має необхідної інфраструктури, щоб швидко підключити до мережі плавучі електростанції, тому необхідно будувати все з нуля, додав він.

Крім того, це навряд вирішить проблему з дефіцитом електроенергії в країні.

— Передати кудись великий обсяг електроенергії все рівно не зможемо, оскільки через ракетні обстріли ми обмежені найближчими двома-трьома підстанціями, – зазначає він. 

Раніше повідомлялося, що деокупація Кінбурнської коси від військ РФ дозволить розширити «зерновий коридор» на миколаївські порти.

Дивитись повну версію