Керівник міського ветеранського центру заявив, що Миколаївська ОВА хоче нібито «зруйнувати» госпіталь ветеранів, приєднавши його до обласної лікарні

Керівник міського комунального центру підтримки внутрішньо переміщених осіб та ветеранів АТО Віктор Мойсеєв заявив, що обласна влада має намір об'єднати Миколаївський клінічний госпіталь ветеранів війни з розташованою поряд обласною лікарнею.

Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці в Facebook.

Він вважає таке рішення незрозумілим, оскільки єдиним аргументом обласної влади нібито є близькість розташування медичних закладів.

— Буквально вчора я та мої побратими в часи, коли нашим ветеранам та військовим, хлопцям з передової, яким зараз так потрібна спеціальна медична та психологічна допомога, на піку військових дій, близькості нашого регіону до фронту, дізнались що вкотре наша місцева влада на чолі з профільним чудо-замом з медицини Миколаївьскої ОВА Юрієм Гранатуровим (раніше Юрій Гранатуров попросив не називати його заступником з питань медицини, — прим.) збираються приєднати будівлю госпіталю до обласної лікарні, тому що вона, вдумайтеся, розташована біля обласної лікарні, й це єдиний аргумент, — написав він. 

Водночас Віктор Мойсеєв обурився, що об’єднати лікарні та створити єдиний реабілітаційний центр збираються «не для військових, а для здійснення вимог якось там черговій новий бредово-реформаторській постанові МОЗ».

Таке рішення керівник міського центру назвав ганебним, оскільки вважає, що таким чином обласна влада «руйнує те, що працює» для лікування українських військових.

— На часі, коли ми так багато говоримо про спеціальні центри для поранених військових, чисельність яких зростає день від дня та їх психологічну підтримку та її вдосконалення, ці дивовижні керівники пропонують такі ганебні рішення! Ми що збираємось робити, руйнувати те, що працює, ганьбити військових та ветеранів далі, або допомогти та розвивати в воюючій країні всі умови для їх відновлення, збереження, повернення на передову та продовження такого складного шляху до перемоги? На фоні занедбаної обласної лікарні наші реформатори взялися на жаль за працюючий та розвиваючійся заклад області. Руйнувати — не будувати, так? — додав Віктор Мойсеєв.

В коментарі «НикВести», керівник Миколаївського клінічного госпіталю ветеранів війни Олена Кузьміна підтвердила цю інформацію, зазначивши, що остаточне рішення ще не прийнято.

— Зараз я не можу стверджувати чи остаточно прийнято рішення про об'єднання госпіталю та обласної лікарні, але в пʼятницю мені озвучили таку позицію в управлінні. Сподіваюся що ця ідея в близькому майбутньому не реалізується, тому що зараз для військових та ветеранів необхідно зберегти спеціалізований заклад особливо під час війни, до того ж повністю фінансово спроможний, — сказала вона. 

«НикВести» також намагались отримати коментар щодо ситуації у керівника обласного управління охорони здоров'я Максимом Безносенко, проте зв'язатись з ним нам не вдалось.

За інформацією джерела «НикВести» у Миколаївській обласній раді, після об'єднання обласну клінічну лікарню може очолити новий керівник, оскільки трудовий договір з діючим головлікарем Петром Римарем спливає вже цього року. На дану посаду розглядається, зокрема, депутатка від «Слуги народу» Ірина Шабільянова, яка в 2019 році була довіреною особою кандидата у президента Володимира Зеленського.

Неналежний стан лікарень 

Нагадаємо, що після критики президента Володимира Зеленського відносно стану палат в Миколаївській обласній дитячій лікарні почали ремонт хірургічного відділення та встановили у восьми палатах кондиціонери.

Після цього випадку голова Миколаївської ОВА Віталій Кім звернув увагу на низьку швидкість роботи тимчасової комісії облради з питань перевірки медзакладів. Він також закликав миколаївців надсилати скарги та пропозиції щодо змін в медичній системі на електронну пошту, щоб ці звернення розглянула відповідна група. Після анонімних скарг Віталій Кім анонсував звільнення головних лікарів медзакладів у разі, якщо він впевниться в їх некомпетентності.

Корупція у лікарнях

Вдруге очільник ОВА загадав цю ситуацію через місяць та ще раз анонсував кадрові зміни. Причиною цьому стала інша ситуація у медичній галузі області: правоохоронці викрили масштабну схему заробітку на ухилянтах в Миколаївській обласній психлікарні.

Після цього суд обрав запобіжний захід поліцейському, який відповідав за пошук ухилянтів. Однак досі не відбулося вручення підозри та вибір запобіжного заходу медикам, що брали участь у схемі незаконного заробітку, зокерма головному лікарю Віктору Тарану.

Реагуючи на цю ситуацію голови Миколаївської ОВА з питань медичної галузі Юрій Гранатуров заявив, що викрита схема в обласному центрі психічного здоров’я — поодинокий випадок в медичній сфері регіону. Він вважає, що управління охорони здоров’я ОВА не несе відповідальність за діяльність головного лікаря.

Водночас Юрій Гранатуров повідомив, що ДБР проведе додаткову перевірку у обласному центрі психічного здоров’я, щоб з’ясувати, чи причетні інші лікарі до корупційної схеми заробітку на ухилянтах.

Пізніше стало відомо, що виконуючий обов’язки директора Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Віктор Таран, який за даними ДБР організував схему з виготовляння довідок для ухилянтів, залишиться на посаді.

Скорочення лікарів 

Однак ці два випадки не єдині у медичній галузі Миколаївщини. Ще 31 березня 2023 року редакція «НикВести» з власних джерел отримала та опублікувала копію наказу головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем’янова про скорочення штату співробітників. За його словами, це рішення пов'язано недофінансуванням: цього року лікарня отримала від НСЗУ всього 91 мільйон гривень, в той час як минулого – 128 мільйонів гривень.

Реагуючи на цю публікацію, посадовці почали масово заявляти, що це рішення не вплине на працюючих лікарів, оскільки стосується лише вакансій. Водночас в управлінні охорони здоров'я запевнили, що скорочення не вплине на якість обслуговування, а воєнний губернатор пояснив це реформами в медицині. 

Однак «НикВести» провели власне розслідування та зʼясували, що такі запевняння виявились неправдою. Виявилося, що перед колективом лікарні постав вибір: скорочувати лікарів або зменшувати заробітну плату. Таким чином медперсонал лікарні, що цілодобово лікував важкопоранених людей у перші місяці війни, змушений був погодитися на скорочення зарплат на 25%. Таке скорочення створює низку проблем, зокрема у нейрохірургії залишилося працювати 6 нейрохірургів з 12. При цьому не все з них мають право самостійно оперувати.

Однак у квітні стало відомо, що в Миколаївській лікарні швидкої медичної допомоги скасували накази про перехід хірургів на 0,75 ставки.

Дивитись повну версію