Дем‘янов не бачить проблеми у скороченні 43 штатних одиниць ЛШМД: Низку медпослуг надаватимуть й інші лікарні

Головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги Миколаєва Олександр Демʼянов прокоментував скорочення штату медпрацівників лікарні.

Як повідомив він у коментарі кореспонденту «НикВести», низку медичних послуг надаватимуть й інші лікарні міста, в яких за час великої війни зʼвялися нові відділення.

Як відомо, з 1 квітня в лікарні швидкої медичної допомоги Миколаєва скорочують штат співробітників. Це пов'язано з нестачею коштів на заробітну плату співробітникам через скорочення фінансування лікарні Нацслужбою здоровʼя України. 

Скільки саме осіб буде скорочено наразі невідомо, оскільки в документі йдеться лише про штатні одиниці. До прикладу один лікар може мати декілька ставок, або ж декілька лікарів можуть працювати на неповній ставці. 

За словами головного лікаря Олександра Демʼянова, НСЗУ розрахувала оплату договорів на 2023 рік, зважаючи на дані за липень-серпень-вересень 2022 року.

— Це три місяці, які зазнали відліку. На їх підставі видали період, як пояснили у НСЗУ, найсприятливіший для більшості лікувальних закладів України. Ви памʼятаєте, що було з нашою лікарнею в серпні: влучання двох ракет. Ми весь місяць фактично відновлювалися – три тижні, як мінімум. Тому ми маємо несприятливий період для розрахунку, – додає Олександр Демʼянов.

Він зазначає, що цього року лікарня отримала від НСЗУ всього 91 мільйон гривень, в той час як минулого року – 128 мільйонів гривень.

— Цього не вистачає на те, щоб виплачувати по 20 тисяч гривень лікарям та 12 тисяч гривень медсестрам за постановою. Тому ми змушені користуватися поправкою до ухвали про те, що не маємо права виплачувати зарплати з більш ніж 85% доходів від НСЗУ. За договором із НСЗУ ми зобов'язані витрачати 15% на медикаменти та харчування для того, щоб виконати договірні зобов'язання перед пацієнтом. Тому цієї суми і того скорочення, яке ми робимо, не зовсім вистачає для того, щоби повністю піднятися на рівень зарплат за постановою, – розповідає головний лікар.

Відповідаючи на запитання, чи зможе лікарня повноцінно працювати з урахуванням запланованого скорочення, Олександр Демʼянов відповів, що наразі ЛШМД не є монополістом у наданні медичних послуг миколаївцям. Оскільки за час великої війни миколаївські лікарні мали змогу розширити спектр надання послуг: з'явилися нові хірургічні, гінекологічні, урологічні та травматологічні відділення.

— Давайте говорити відверто. Військовий час дозволив деяким лікарням, скажімо так, «підтягнутися» і до нашого рівня. Відкрилося кілька хірургічних відділень. Є хірургічне відділення у 3 та 5 міських лікарнях, а також обласній лікарні та є ще хірургія госпіталю. Тобто є кілька лікарень, які виконують хірургічну роботу. Урологічне відділення дублюється у 3 міській лікарні, гінекологія – у жіночій консультації, яких на сьогоднішній день три. Нейрохірургія – єдине відділення в області, тому його в цьому наказі ви не знайдете. Її залишаємо в повному обсязі, враховуючи, що там є надлишок пацієнтів, пов'язаний з надходженням з Херсонського напрямку. Ще травматологія, яка на сьогоднішній день дублюється у 3 та 5 міській лікарні, шпиталі та обласній лікарні. Фактично, якщо говорити про те, що раніше ми були монополістами у місті за деякими напрямками, то сьогодні ця галузь є у всіх лікарнях, – розповів Олександр Демʼянов

Він також зазначив, що анастезіологи лікарні залишаються у штаті, а скорочують лікаря-анестезіолога, який наразі знаходиться за кордоном.

Нагадаємо, внаслідок обстрілу 1 серпня 2022 року була зруйнована будівля травматологічного відділення Миколаївської міської лікарні швидкої медичної допомоги. Пізніше стало відомо, що в межах співпраці з відновлення Миколаєва міська влада запропонує Данії взяти на себе реалізацію проєкту з відбудови травматологічного пунктуЛШМД.

Дивитись повну версію