Нардеп Пасічний звернувся до Мінфіну за додатковими коштами для Миколаєва та Очакова після втрати ПДФО

17:30, 30 жовтня, 2023

Народний депутат України Олександр Пасічний, який входить до складу бюджетного комітету Верховної Ради, проситиме Міністерство фінансів надати громадам Миколаєва та області додаткові кошти через втрату доходу військового ПДФО.

Про це Олександр Пасічний написав на своїй сторінці в Facebook.

Народний депутат наголосив, що Миколаїв та інші постраждалі громади Миколаївщини, які перебувають під постійними обстрілами, потребують додаткових міжбюджетних трансфертів. Він підкреслив важливість підтримки цих міст, які є одними з найбільш постраждалих у країні.

— Сьогодні на засіданні профільного підкомітету, мав нагоду ще раз привернути увагу до фінансування бюджетів Миколаївщини, зважаючи на зменшення ресурсів місцевих бюджетів у 2024 році, у зв’язку з можливими змінами в законодавстві. Тож, в дискусії з Першим заступником Міністра фінансів, в чергове наполіг на компенсації втрати доходів місцевих бюджетів прифронтових громад, та необхідність коштів на відновлення. На моє переконання, є необхідним надання додаткових міжбюджетних трансфертів для нашого міста-фортеці Миколаєва, як одного з найбільш постраждалих міст країни та Очакова, який перебуває під постійними обстрілами та інших постраждалих громад Миколаївщини! — зазначив він. 

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярдів гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Верховна Рада України для компенсації від втрати ПДФО з доходів військових може виділити громадам Миколаївської області дотацію в сумі у понад 517 мільйонів гривень.

6 жовтня повідомлялось, що Бюджетний комітет Верховної ради переглянув рішення щодо законопроєкту про ПДФО з військових та вніс правки: з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий» ПДФО спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%. Одна частина у 13 мільярдів гривень йтиме Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України на дрони, а другу частину, теж 13 мільярдів гривень, направлятимуть Міноборони на закупівлю артилерійських систем.

Також ситуацію з можливою втратою військового ПДФО прокоментували народні депутати. Зокрема, народний депутат від партії «Слуга народу» Артем Чорноморов виступив з критикою в бік Міністерства фінансів та бюджетного комітету Верховної Ради України через рішення забрати з бюджету Миколаєва податку на доходи фізосіб, який сплачують військові. 

Під час сесії Миколаївської міської ради він заявив, що не буде підтримувати державний бюджет 2024, якщо в нього не внесуть поправки для того, щоб залишити в прифронтових громадах податок на доходи фізичних осіб, який сплачують військовослужбовці. 

17 жовтня Верховна Рада провалила голосування у другому читанні за законопроект, яким пропонувалось забрати у місцевих громад надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військовослужбовці.

17:30, 30 жовтня, 2023
View full version