Нардеп Чорноморов розкритикував Мінфін та бюджетний комітет Ради і закликав залишити військовий ПДФО в Миколаєві

12:45, 29 вересня, 2023

Народний депутат від партії «Слуга народу» Артем Чорноморов виступив з критикою в бік Міністерства фінансів та бюджетного комітету Верховної Ради України через рішення забрати з бюджету Миколаєва податку на доходи фізосіб, який сплачують військові.

З відповідною заявою він виступив в ході онлайн-сесії Миколаївської міської ради в п'ятницю, 29 вересня, пишуть «НикВести».

Нардеп різко висловився з приводу того, що можливості наповнення бюджету прифронтової Миколаївської області, яка потерпала від системних обстрілів російських окупантів, порівнюють з іншими містами, куди з початку повномасштабного вторгнення перемістився бізнес.

Він навів приклад Львівської області, де сьогодні активно працює та розвивається сфера туризму та закриті миколаївські курорти, робота яких неможлива через мінування та обстріли.  

— Хочу пояснити свою позицію щодо змін бюджетного кодексу 2024 року. Перш за все хотів би зазначити, що це не питання бруківки, парків або заробітних плат місцевого самоврядування. Перш за все, це питання справедливості і воно не може мати ніякого політичного забарвлення, особливо, коли ми кажемо про Миколаїв та область. Тому що єдине забарвлення, яке є місто в Миколаєві, це те, що це, як визначив президент — місто герой, який стояв щитом по всьому півдню України і уберіг від держави-терориста Одеську область. Тому для мене було дуже великим сюрпризом, коли Мінфін у своїх змінах до бюджету 2024 року всіх під одну копірку приєднав області до єдиних змін — забрати військове ПДФО. На мою думку, не може бути такого, щоб в одному рядку стояла Миколаївська область і Львівська, коли під час війни у Львівській області будуються готелі за сотні мільйонів доларів. А якщо порівняти Коблево, в якому вже за два роки війни зупинився туризм, і там є декілька військових бригад, які приносять єдиний прибуток — військовий ПДФО до громади, з Буковелем, який на сьогодні більше схожий на Куршавель. Я проаналізував все, що висловлював Мінфін і деякі політики, і я не можу зрозуміти лише одного, мешканці Миколаєва та області не заслуговують на те, що поки інші їх родичі воюють в тих бригадах, які прописані в Миколаєві? Я думаю, що ці військові хочуть жити в більш менш нормальних умовах, — заявив Артем Чорноморов

Артем Чорноморов заявив, що запропонує правки до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва.

— Я буду подавати правки в бюджетний кодекс 2024 року і подавати їх декілька, аби Мінфін і бюджетний комітет мали можливість обрати по принципах. Перший принцип, щоб області Харківська, Запорізька, Миколаївська, які належать до жовтої смуги, залишите їм військове ПДФО. Тому що в цих областях зараз немає бізнесу. Інший варіант — давайте знімати в цих трьох областях нехай ПДФО з надбавок військових залишиться в громадах. Третій варіант — ми повинні визначити з Мінюстом, Мінфіном цілий ряд областей, в яких багатократно збільшилось ПДФО в розрізі релокації бізнесу, — додав нардеп.

Політик наголосив, що Миколаїв та обласні громади відраховували з бюджету частину ПДФО для допомоги Збройним Силам України. На його думку, важливим є робота з депутатським корпусом, який не має голосувати за дані поправки до бюджету. Він стверджує, що центральна влада має визначити ряд областей, де через релокацію бізнесу ПДФО виріс в декілька разів. 

— Я знаю, що Миколаїв, Вознесенськ та інші громади відраховували частину ПДФО на допомогу військовим, я говорю про те, що повинна бути справедливість: Миколаївська, Харківська і Запорізька область відділяють всі західну Україну, куди перемістився весь бізнес, від збройної агресії Росії. І на мою думку, висловлювання про те, що не треба подавати поправки до бюджету, тому що їх не підтримає Мінфін… Мені все одно, підтримає їх Мінфін чи ні. Питання того, що підтримують нардепи — це робота праці та донесення певної думки, тому що це різні на сьогоднішній день за своїм значенням області Миколаївська і Хмельницька, Харківська і Львівська, Запорізька і Вінницька. Хто проаналізував скільки бізнесу було переміщено з Харківської області до Тернопільської? Або скільки бізнесу пішло до інших західних областей? Не можна зараз забувати про те, що архітектура України змінена, — підкреслив він.

До цього народний депутат України Ігор Негулевський заявив, що підтримує вилучення військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з бюджетів громад, оскільки зараз пріоритет — перемога України, тому всі інші питання, включаючи повсякденні потреби громад, мають бути відкладені на другий план.

Раніше у Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроекту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Депутат міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Водночас депутат Олександр Береза заявив, що за таких умов в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста, а депутат Артем Ільюк вважає, що у такому разі місту треба буде включати режим економії та шукати додаткового заробітку. Директор ДЖКГ Миколаєва Дмитро Бездольний заявив, що ремонт укриттів, житлових будинків та доріг — пріоритетні питання пооб'єктного розпису бюджету на 2024 рік. Їх фінансування залежить від можливості виділення коштів з державного бюджету, оскільки бюджету міста не вистачатиме, через втрату військового ПДФО.

Також ситуацію з втратою військово ПДФО прокоментували народні депутати. Зокрема, народний депутат України Максим Дирдін повідомив, що не вноситиме до державного бюджету-2024 правки по Миколаївській області. На відміну від його колеги, нардеп Олександр Пасічний розказав, що працює над внесенням правок до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва дотаціями після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові.

12:45, 29 вересня, 2023
View full version