Після зустрічі з Зеленським мер Миколаєва обговорив проблему «військового» ПДФО з міністром фінансів

14:57, 31 жовтня, 2023

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич зустрічався з міністром фінансів України Сергієм Марченком, щоб обговорити питання можливої компенсації до бюджету міста після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який платять в військовослужбовці.

Про це він розповів в коментарі «НикВести».

Нагадаємо, що 20 жовтня президент Володимир Зеленський провів в Миколаєві нараду з актуальних питань безпеки та життєдіяльності регіону. На нараді були присутні мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім та керівники правоохоронних органів. 

За результатами наради з президентом, Олександр Сєнкевич також обговорив це питання з профільним міністром.

— Я обговорив з президентом України Володимиром Зеленським питання стосовно військового ПДФО. В Миколаєві не буде вистачати коштів на виживання після того, як нас залишать без військового ПДФО. Це питання активно обговорювалось, і після цього у мене минулого тижня була зустріч з Міністром фінансів Сергієм Марченком, — повідомив мер Миколаєва.

Олександр Сєнкевич зазначив, що зараз міська влада готує пакет документів, який наочно продемонструє різницю доходів та видатків бюджету Миколаєва у 2024 році в порівнянні з ковідним 2021 роком.

— У нас продовжується робота, ми готуємо всі порівняльні таблиці по доходах у 2021 році в порівнянні з 2024 роком, будемо порівнювати та пояснювати доходи і видатки. Звичайно, що бюджет буде скорочений, але хотілось аби місто Миколаїв розглядалось не так, як інші міста України, а окремою позицією, бо в нас сьогодні не працює бізнес, проблеми з оплатою земельного податку, тобто буде дуже важко в наступному році, — резюмував мер.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярдів гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Верховна Рада України для компенсації від втрати ПДФО з доходів військових може виділити громадам Миколаївської області дотацію в сумі у понад 517 мільйонів гривень.

6 жовтня повідомлялось, що Бюджетний комітет Верховної ради переглянув рішення щодо законопроєкту про ПДФО з військових та вніс правки: з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий» ПДФО спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%. Одна частина у 13 мільярдів гривень йтиме Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України на дрони, а другу частину, теж 13 мільярдів гривень, направлятимуть Міноборони на закупівлю артилерійських систем.

Також ситуацію з можливою втратою військового ПДФО прокоментували народні депутати. Зокрема, народний депутат від партії «Слуга народу» Артем Чорноморов виступив з критикою в бік Міністерства фінансів та бюджетного комітету Верховної Ради України через рішення забрати з бюджету Миколаєва податку на доходи фізосіб, який сплачують військові. 

Під час сесії Миколаївської міської ради він заявив, що не буде підтримувати державний бюджет 2024, якщо в нього не внесуть поправки для того, щоб залишити в прифронтових громадах податок на доходи фізичних осіб, який сплачують військовослужбовці. 

17 жовтня Верховна Рада провалила голосування у другому читанні за законопроект, яким пропонувалось забрати у місцевих громад надходження від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військовослужбовці.

14:57, 31 жовтня, 2023
View full version