На Херсонщині окупанти викрали флот миколаївської компанії та використовують для військових цілей

В Херсонській області російські війська забрали 13 суден миколаївської компанії «Грейн-Трансшипмент» та використовують їх для будівництва понтонних переправ, необхідних для перекидання техніки.

Про це повідомив співзасновник компанії, депутат Миколаївської облради Євгеній Ігнатенко.

Він розповів, що у грудні минулого року ТОВ «Грейн-Трансшипмент»/ Grain-Transshipment LLC придбала П’ятий Затон у Херсоні.

— 6 років ми інвестували, створювали нові робочі місця, сплачували податки та найголовніше – займалися розвитком річкової інфраструктури. Саме для цього ми і купили Пʼятий Затон, який символічно назвали Перлиною Херсону. За короткостроковою стратегією розвитку ми мали створити там базу флоту, тож незадовго до початку війни ми переправили туди половину усього нашого флоту – 15 суден, де займалися саморемонтом, модернізацією суден та готувалися до відкриття навігації-2022. За довгостроковою ж стратегією ми планували створити там річковий транзитний хаб, зʼєднати його з нашою Перлиною Дніпра та розвивати до нечуваних масштабів, — розповів Євгеній Ігнатенко.

Співвзасновники компанії Євгеній Ігнатенко та Олександр Григоренко

Однак плани компанії 24 лютого зруйнувала війна. Флот залишився у Херсоні разом із персоналом. Як відзначив Євгеній Ігнатенко, весь цей час люди продовжували отримувати зарплату, також товариство сплачувало всі комунальні послуги підконтрольним Україні установам. Однак наразі компанія втратила зв’язок з працівниками, а майже весь флот — 13 із 15 суден — був викрадений загарбниками.

— Окупанти знищили те, що ми створювали довгий час. Вперше, 2 серпня, орки забрали першу нашу баржу, наступного дня – ще одну і 4 серпня – три. Одразу їх почали використовувати для створення понтонної переправи. 14 вересня забрали ще 6 одиниць флоту, і 20 – одну. Зараз там залишилось ще 3 судна, і їхня доля відома, адже ми знаємо, як діють окупанти, тому це лише справа часу. Цими 15-ма суднами нам вдавалося транспортувати Дніпром до портів Миколаєва та «Великої Одеси» значну кількість від загального вантажу, який експортується в Україні загалом. Завдяки цьому флоту ми були одними з лідерів річного транспорту, тож він відігравав справді важливу роль у логістиці нашої компанії. Вороги забрали нашого первістка – баржу «Грейн-1», і разом з іншими використовують для переправи особового складу та БК. Деякі танкери були з вантажем, тому це вчергове доводить, що окупанти – мародери та злочинці, які згрібають все на своєму шляху. Але вороги не просто побачили флот і вирішили його забрати, — додав співзасновник компанії.

За його інформацією, викрадення відбувалися під керівництвом нового «начальника» Херсонського морпорту, призначеного окупаційною владою — Андрія Харитонова.

— Ну дуже цікава особистість! Раніше він займав керівну посаду на Херсонському суднобудівному заводі, який входить до обʼєднання проросійського олігарха Вадима Новинського, а у 2015 році балотувався до Херсонської міськради від партії «Наш край». На щастя, його не обрали, але це не завадило йому чинити воєнні злочини спільно з окупаційною владою. Саме тому нещодавно Служба Безпеки України повідомила йому про підозру в держзраді, і за відповідною статтею Кримінального Кодексу, він отримає або 15 років тюрми, або ж довічне увʼязнення. Гроші все ж таки пахнуть, і думаю, Харитонов вже починає це розуміти. Кожен, хто обрав зрадити свою країну, буде про це жалкувати, а головне – відповідати за всі злочини. Ми ж, у свою чергу, маємо стимул ще більше працювати, аби відновити все втрачене та зробити ще кращим після перемоги України, — додав Євгеній Ігнатенко.

Раніше повідомлялося, що на Херсонщині окупанти будують понтон із крадених в українських підприємців барж. Зокрема, частина з них належить миколаївському підприємству «Нібулон».

Нагадаємо, що у 2020 році миколаївська компанія «Грейн — Трансшипмент» перемогла у номінації «Відродження флоту» у Національному морському рейтингу.

Дивитись повну версію