«Евакуйованих» мешканців Херсонщини росіяни вивозитимуть на Крайню Північ, — ЗМІ

В Ямало-Ненецькому автономному окрузі Росії створять спеціальні оперативні штаби «з розміщення, облаштування мешканців ДНР, ЛНР, Запорізької та Херсонської областей, а також біженців з України».

Інформація про це розміщена на різних пропагандистських медіа, а також на регіональних медіа Ямало-Ненецького автономного округу, пише видання «МОСТ».

— Тобто, можна зробити висновок про намір росіян влаштувати масове переселення українців, які погодилися на «евакуацію», в північні регіони Росії, де є велика потреба в покращенні демографічної ситуації, — пише видання.

Окупанти вирішили зробити це за рахунок фактично депортованих українців. 

Росіян, судячи з їх дій, не турбує, як мешканці тієї ж Херсонської області будуть акліматизовуватися у вкрай несприятливих умовах для українців, які звикли до зовсім іншого клімату, звертає увагу видання.

Ямало-Ненецький автономний округ розташований на півночі Західно-Сибірської рівнини та з півночі омивається Карським морем. Крайній захід округу, ліворуч річки Об, проходить через східні схили Полярного (Лабитнанги, Обська, Харп, Лаборова) та Приполярного Уралу. Регіон належить до районів Крайньої Півночі, і більше половини його території розташовано за Полярним колом. Клімат визначається наявністю багаторічної мерзлоти, близькістю холодного Карського моря, великою кількістю заток, річок, боліт та озер. В цілому, для округу характерна тривала зима (до 8 міс.), коротке літо, сильні вітри, невелика величина снігового покриву. Середньорічна температура повітря округу – нижче нуля, на Крайній Півночі вона досягає -10 °С. Часті магнітні бурі, що супроводжуються полярним сяйвом.

Також лишається відкритим питання про те, як вивезені українці адаптуватимуться в регіоні з зовсім іншою економічною структурою.  

Розташований Ямало-Ненецький автономний округ Росії за понад три тисячі кілометрів від України. Тому настільки далеке вивезення людей навряд чи передбачає наявність у росіян наміру повернути їх додому.  

Мешканців росіяни Донбасу почали звозити на північ своєї країни раніше, судячи з публікацій регіональних медіа.

Згідно зі статтею 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, примусове (індивідуальне чи масове) переселення чи депортація цивільних заборонено.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін заявив, що жителів Херсона потрібно вивезти з міста.

Дивитись повну версію