У розвідці розповіли, як планували контрнаступ ЗСУ у Харківській області

У серпні російське командування розпочало передислокацію військ та ресурсів на південний напрямок, що дозволило здійснити успішну українську контрнаступну операцію як на Херсонському, так і на Харківському напрямках.

Про це в інтерв'ю Kyiv Post розповів представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

ГУР здійснило всі необхідні заходи щодо викриття планів і намірів окупантів, припинення просування військ РФ по всій лінії фронту.

Вадим Скібіцький зазначив, що необхідно було зупинити наступальні темпи Росії насамперед на Донецькому напрямку. Головна мета російської армії, яка залишається на сьогоднішній день, – це повна окупація Донецької області, тому було вжито всіх необхідних заходів щодо недопущення просування російських військ на Донбасі.

Він сказав, що українська сторона розуміла, що рано чи пізно потрібно буде проводити контрнаступальні дії і на Харківському напрямку насамперед через загрозу Харкову.

— Ще навесні було зрозуміло, що слабке місце Росії — це Балаклія. У червні стало очевидним, що наступ на балаклійському напрямку можливий. Дії, які ми планували в Херсонській і Запорізькій областях, допомогли розвинути загальні успіхи Збройних сил України, – додав Вадим Скибицький.

У липні деякі позиції російської армії, особливо щодо резервів, були зовсім зрозумілі. У серпні все прояснилося, коли росіяни почали активно перекидати свої війська та, по суті, стратегічні резерви батальйонної стратегічної групи Східного округу – з Харківського та Донецького напрямків.

Раніше в ГУР МО розповіли, що російським солдатам командування «забуло» повідомити про «перегрупування» на Харківщині.

Дивитись повну версію