Військове командування РФ обговорило використання ядерної зброї в Україні, в США занепокоєні, — NYT

Високопосадовці з-поміж російських військових керівників обговорювали використання ядерної зброї проти України. Це викликало занепокоєння всередині адміністрації Джо Байдена та показує, наскільки Москва розчарована через невдачі на полі бою в Україні.

Про це пише The New York Times із посиланням на американських посадовців.

Так, військові керівники нещодавно мали розмови, під час яких обговорювали, коли і як Москва може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Президент РФ Володимир Путін не брав участі в розмовах.

Розвіддані про розмови військового керівництва РФ на тему можливого застосування ядерної зброї були розповсюджені в уряді США в середині жовтня.

— Той факт, що російські військові керівники проводили обговорення, стривожив адміністрацію Байдена, тому що це показало, наскільки російські генерали були розчаровані своїми невдачами на полі бою, і свідчить про те, що погрози Путіна застосувати ядерну зброю можуть бути не просто словами, — пише NYT.

Водночас американські посадовці заявили, що не бачать доказів того, що росіяни переміщують ядерну зброю або вживають інших тактичних заходів для підготовки до удару.

— З самого початку ми чітко дали зрозуміти, що коментарі росії щодо потенційного використання ядерної зброї викликають глибоке занепокоєння, і ми сприймаємо їх серйозно, — сказав чиновник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Нагадаємо, глава МЗС Великобританії Джеймс Клеверлі попередив Кремль про серйозні наслідки у разі застосування ядерної зброї проти України. Він наголосив, що такий крок російського диктатора Володимира Путіна змінить характер війни.

Дивитись повну версію