Британська розвідка розповіла, що саме може зменшити морський вплив Росії в Чорному морі

Судна в російському порту Новоросійськ є відносно вразливими, Україна може продемонструвати загрозу порту, і це стане стратегічним викликом для Чорноморського флоту РФ.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані власної розвідки.

Там вказують, що 18 листопада російські та українські ЗМІ повідомили про напад на нафтовий термінал у порту Новоросійськ на чорноморському узбережжі Росії. Поруч із нафтовим терміналом розташована велика база Чорноморського флоту РФ.

Розвідка зазначає, що флот переніс багато своїх операцій на підводних човнах до Новоросійська після того, як улітку Україна завдала удару по їхній базі в Севастополі в окупованому Криму. Російське командування, ймовірно, буде стурбоване загрозами для флотилії десантних кораблів, що базуються в Новоросійську.

— Ці судна є відносно вразливими без супроводу та відіграють важливішу роль у постачанні російських сил в Україну після пошкодження Керченського мосту в жовтні, — пише відомство.

Розвідка наголошує, що повні подробиці цього інциденту ще не відомі. Однак, мовляв, будь-яка демонстрація України здатності загрожувати Новоросійську, імовірніше за все, стане подальшим стратегічним викликом для Чорноморського флоту РФ.

— Це також ще сильніше підірве і без того зменшений морський вплив росії в Чорному морі, — додало Міноборони Великої Британії.

Нагадаємо, що якщо українські війська візьмуть під контроль Кінбурнську косу у Миколаївській області, то зможуть відбивати удари з боку російських окупантів по підконтрольному Києву узбережжю Чорного моря.

Дивитись повну версію