Косовські серби пообіцяли сьогодні почати розбір барикад після 19 днів блокування доріг

У Косово етнічні серби погодилися розпочати вранці четверга демонтаж барикад, якими вони блокували дороги протягом 19 днів.

Анонс демонтажу зробив сербський президент Александар Вучич після зустрічі з сербами в місті Рашка, пише Reuters.

— Це довгий процес, він займе час, – сказав він. 

Александар Вучич додав, що США і ЄС, які виступили посередниками в конфлікті між Белградом і Приштіною, гарантували, що жодного причетного до зведення барикад серба не притягуватимуть до відповідальності. 

Місія НАТО в Косово, KFOR, заявила, що підтримує діалог між усіма сторонами для послаблення напруженості, яка включала блокування сербами доріг на головних магістралях вантажівками та жорстокі сутички з поліцією. 

Зведення барикад і стрілянина з поліцією відбулися через арешт 10 грудня колишнього косовського серба-поліцейського за напад на чинного офіцера поліції. Затримання серба викликало бурхливі протести сербської меншини Косова. Вони встановили понад 10 блокпостів, вимагаючи його звільнення. Тепер його звільнили з-під варти та помістили під домашній арешт після запиту прокуратури, повідомив Reuters речник суду першої інстанції в Приштині.

Рішення суду розлютило косовських урядовців, зокрема прем’єр-міністра Альбіна Курті та міністра юстиції Албулену Хаджіу.

— Я не знаю, як це розуміти і як можливо, що хтось, кого звинувачують у такому серйозному злочині, пов'язаному з тероризмом, потрапляє під домашній арешт, – сказала Албулену Хаджіу.

Ескалація ситуації триває з липня, коли серби протестували через рішення влади частково визнаної республіки перереєструвати з 1 серпня свої транспортні засоби та ідентифікаційні картки зі сербських на косовські.

У підсумку Косово вирішило відтермінувати рішення про перереєстрацію сербських знаків для авто. 

Нагадаємо, що група з близько 20 осіб, частина яких одягнута в камуфляж, ввечері 27 грудня заблокувала прикордонний перехід Мердаре між центральною Сербією та Косово з сербського боку.

На півночі Косова, де останніми тижнями загострилася напруженість між урядом та етнічною сербською громадою, з’явилися нові блокпости.

Дивитись повну версію