«Ми вважаємо вас героями», — міністр Данії пояснив, чому його країна відгукнулася на пропозицію Зеленського відновити Миколаїв

13:10, 23 січня, 2023

Міністр у справах міжнародного розвитку Данії Ден Йоргенсен, який нещодавно відвідав Миколаїв, розповів, чому його країна відгукнулася на пропозицію президента Володимира Зеленського та вирішила допомогти у відновленні нашого міста.

Про це він сказав у коментарі кореспондентам «НикВести».

Ден Йоргенсен відзначив, що Данія підтримує Україну всіма наявними засобами, оскільки вважає її народ героями у цій боротьбі та хоче приносити користь.

— Перш за все, хочу сказати що Данія підтримує Україну всіма засобами, які в нас є. Ми вважаємо себе дуже близькими друзями з народом України та звичайно, ми вважаємо вас героями в цій боротьбі. Тому для нас надзвичайно важливо також приносити користь. Говорячи про те, що вже було зроблено, ми надали допомогу в різних формах, допомога яка буде дуже корисною тут і зараз - генератори, джерела живлення та тепла, яке також допомагає отримати чисту воду,  подача тепла в будинки які були зруйновані, що б люди мали змогу там жити. Окрім цього, наш уряд допомагає і по військовій частині, але це звичайно інше питання, — відзначив міністр.

Він додав, що Данія вважає за честь прохання Президента України Володимира Зеленського допомогти у відновленні Миколаєва.

— Загалом, президент Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Данії з проханням створити партнерство «Країна – місто», Данія як країна, яка зараз бере участь в цьому партнерстві з Миколаєвом та регіоном. Для нас, це честь що президент попросив Данію це зробити і ми думаємо що ця співпраця буде дуже плідною. Це не означає, що ми більше ніде в Україні не допомагаємо, це означає, що наш фокус, наші зусилля зосереджені саме на цьому регіоні, — сказав Ден Йоргенсен.

Ден Йоргенсен

Міністр також відзначив, що під час візиту до України було укладено договір з прем'єр міністром запровадити керівний комітет для роботи з відновлення міста.

— Я спільно з віце-прем’єр-міністром буду працювати над цим комітетом, це дасть нам можливість координувати дії та точно знати, що допомога, яку ми надаємо, є справді необхідною і використовується за призначенням максимально швидко та з мінімумом бюрократії, — сказав він.

Ден Йоргенсен у Миколаєві, фото: Миколаївська міськрада

Нагадаємо, наприкінці березня президент України виступив перед парламентом Данії Під час звернення він розповів про ракетний удар по Миколаївській ОВА та запропонував Данії взяти участь у відновленні міста після війни.

Через кілька тижнів Данія відгукнулася на пропозицію президента Володимира Зеленського та погодилася допомогти Україні з відновленням Миколаєва. Відповідну заяву зробила прем'єр-міністр Метте Фредеріксен.

У п’ятницю, 13 січня, в Миколаєві відбулася зустріч представників Данії та України з приводу планування подальшого відновлення міста. Міністр у справах міжнародного розвитку та глобальної кліматичної політики Данії Ден Йоргенсен відзначив, що його країна зробить усе необхідне для відновлення Миколаєва.

13:10, 23 січня, 2023
View full version