Замазєєва розповіла, як росіяни взяли в полон цивільну з Маріуполя та знущалися над нею: «Заражала птахів смертельними вірусами»

Фото для ілюстрації

Голова Миколаївської облради, очільниця Консультаційного центру Південного регіону штабу з питань військовополонених Ганна Замазєєва розповіла історію мешканки Маріуполя, яку вдалося звільнити з російського полону. Наразі дівчина проживає у Миколаївській області.

«Ольга з Маріуполя підписала контракт з батальйоном «Азов» і працювала в біолабораторії – вирощувала птахів, заражала їх смертельними вірусами й відправляла на росію вбивати «славян». Маячня? Так! Але саме ці звинувачення висували 32-річній дівчині в російському полоні. В цьому пості не буде її фотографії, бо не можна публікувати. І не буде справжнього імені, бо його не можна називати. Але буде жахлива історія звичайної української дівчини. І на відміну від імені, яке я назвала вище, ця історія, на жаль, правдива. І вона ідентична сотням таких самих історій простих українок з окупованих територій, куди прийшов «русский мир», — відзначила Ганна Замазєєва.

Ольга евакуювалася з Маріуполя пішки, по дорозі натрапила на російський патруль. Хоча вона й була цивільною людиною, окупанти такою її не вважали і записали у військовополонені.

На щастя, її вдалося обміняти, і зараз дівчина мешкає на Миколаївщині. Консультаційний центр регіону займається збором інформації про військові злочини для майбутніх судів. І Ольга тут – цінний свідок, відзначає голова облради.

«Від її розповідей стає моторошно. До обміну дівчина пройшла декілька в’язниць в росії та на окупованих територіях України. В одній з них окупанти тримали кілька десятків цивільних українців і українок, яких ідентифікували як «снайперів», «коригувальників», а у випадку Ольги – як розробника «біологічної зброї». Полонених били, катували електричним струмом, тримали в антисанітарних умовах без вікон і з прорваною каналізацією, поїли технічною водою та годували кашею з камінням, не надавали медичної допомоги, змушували кричати «слава росії» та «слава ДНР», — розповіла вона.

Ользі надали всю необхідну допомогу, облаштоване житло на безстроковій основі, харчування. Через знущання окупантів дівчина має проблеми зі здоров’ям. Після звільнення з полону кілька місяців тому лікарі давали їй усього місяць життя. Але вона тримається і чекає з полону своїх близьких.

«Вірю, що вони побачаться. А ті, хто прийшов на нашу землю, щоб чинити геноцид, вбивати та знущатися з українців, будуть покарані!», — резюмувала Ганна Замазєєва.

Нагадаємо,  11 січня, Миколаїв з робочим візитом відвідала заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона ознайомилася з презентацією програми реабілітації військовослужбовців після  повернення з полону, яку розробили представниками Консультаційного центру Південного регіону.

Дивитись повну версію