У Сєнкевича пояснили, чому у 2022 році не витратили ₴1,7 млрд та куди вони підуть

11:15, 23 лютого, 2023

У Миколаєві планують витратити понад 1,5 мільярда гривень, що лишилися з бюджету минулого року, на відновлювальні роботи, налагодження водопостачання та придбання квартир військовим.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич під час сесії Миколаївської міськради 23 лютого, пишуть «НикВести».

Як повідомлялося, у бюджеті 2022 року лишилося 1 мільярд 700 мільйонів гривень нерозподілених залишків.

Директор департаменту фінансів Миколаївської міської ради Віра Святелик пояснила, чому лишилася не витраченою така чимала сума.

— З початком війни було нерозуміння, які кошти будуть надходити до бюджету, і були призупинені будь-які витрати. Потім вийшла постанова №590, про яку ми кожного разу кажемо. Там було жорстко прописано, які кошти будуть проходити, які видатки пропустять органи казначейства, які ні. Тому було зупинення будь-яких капітальних видатків, і поточні видатки проходили не всі. Окрім того, змінилися пріоритети: кошти потрібно було більше витрачати не на те, що ми планували, а на інші витрати. Тому кошти дуже виважено витрачалися минулого року для того, щоб їх витратити на інші цілі, — пояснила Віра Святелик.

Мер Олександр Сєнкевич додав, що крім цього також міська рада економила на зарплатах і роботах з благоустрою.

— Ми скоротили видатки і за рахунок зарплат. Ми зрізали зарплати на початку війни. Ми зрізали видатки. Відома інформація про тендер на 40 мільйонів на прибирання зелених зон і загалом прибирання. І якщо раніше ми витрачали в 5 разів більше грошей на прибирання, то у 2022 році зекономили на цьому. Ну і постанова №590, яка заборонила нам капітальні видатки, тому ми нічого не будували, не ремонтували, не відновлювали. Чи велика ця цифра 1 мільярд 700? У нас не було завдання витратити ці кошти, було, навпаки, завдання утримати на всяк випадок, якщо у нас не буде грошей чи надходжень до бюджету, — додав Олександр Сєнкевич.

Від розповів, що частину цих грошей буде запропоновано перерозподілити на цей рік, в тому числі на програму купівлі квартир для військових, різні відновлювальні роботи та налагодження водопостачання.

Нагадаємо, у мерії Миколаєва прогнозують, що доходи бюджету міста 2023 року становитимуть 4,8 мільярда гривень. Витрат запланували на 300 мільйонів більше.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич відзначав, що 2023 рік у фінансовому плані для міста може бути ще складніший, ніж цей.

Також він запевняв, що місто максимально скоротило видатки, в тому числі на благоустрій, залишивши лише необхідні роботи

Раніше голова Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, що бюджет Миколаївської області наповнюється в основному за рахунок податків від військових, бо бізнес практично не працює.

11:15, 23 лютого, 2023
View full version