Кремінь розкритикував Сєнкевича через російські вивіски у місті та припустив, що мовна програма Миколаєва є скоріше фікцією

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь висловив незадоволення тим, як в Миколаєві виконуються норми мовного законодавства, зокрема щодо розміщення вивісок на приватних закладах у місті російською мовою.

В коментарі кореспонденту «НикВести» він повідомив, що відповідно до Закону усі оголошення, показники, вказівники, вивіски, написи та інша інформація має бути державною мовою, а Миколаївська міська рада повинна внести відповідні зміни до правил благоустрою.

Мовний омбудсман поділився своїми враженнями від останнього візиту в Миколаїв. Він залишився незадоволений тим, як у місті захищають мовні права громадян.

—  Цими вихідними я був у Миколаєві та був приємно вражений тим фактом, що містяни спілкуються українською. Це громадський транспорт, сфера обслуговування, це й люди старшого віку, це й зовсім молоді миколаївці. Приємно вражений, скільки військових спілкується українською. Я заходив і до театрів, і до музеїв, зустрічався зі спортсменами, освітянами. Я вважаю, що Миколаїв проявив свій характер у боротьбі за цінності як у 2014 році, так і у 2022. Але, мені здається, місцевими органами влади проводиться недостатня робота щодо виконання законів, — сказав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, 13 липня 2021 року повідомлялось, що Миколаївський окружний адміністративний суд визнав незаконним рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної. Для цього мовний омбудсман Тарас Кремінь був вимушений звертатись до Офісу Генерального прокурора, оскільки міська рада довгий час не могла скасувати це рішення самостійно.

За словами Тараса Креміня з початку 2022 року він неодноразово звертався до Миколаївського міського голови з питанням внесення змін до правил благоустрою щодо використання недержавної мови у вказівниках, вивісках, оголошеннях тощо, але зіштовхувався з байдужістю місцевої влади у питанні дотримання мовного законодавства.

— На початку 2022 року я звернувся до міського голови, щоб внести зміни до правил благоустрою міста Миколаєва та інших актів, які регулюють розміщення вивісок, табличок та іншої інформації для загального ознайомлення на території міста. І попросив відповісти протягом 30 днів. Пан Сєнкевич (Миколаївський міський голова, - прим.) не відповів. Тобто тут окрім порушення законів ще й питання відсутності відповіді на звернення. Потім я написав йому наприкінці 2022 року повторно, попросив знов внести зміни до правил благоустрою. Вони сказали, що інформацію про дотримання закону довели представникам бізнесу і власникам рекламних засобів. Змін до правил благоустрою ніхто поки що вносити не збирається. Але водночас повідомили, що у разі виявлення незаконно розміщених вивісок, вони будуть розглядати це питання на виконкомі. Є елементарна байдужість місцевої влади з питання дотримання закону про мову, — сказав Тарас Кремінь.

23 лютого 2023 року у Миколаєві була прийнята програма розвитку української мови. За словами начальника управління культури Миколаївської міської ради Юрія Любарова, метою програми є, зокрема, створення домінантного україномовного простору.

— «Мовну програму» затвердити в Миколаєві було дуже важко, я просував це питання фактично з моменту призначення у 2020 році. Постійно говорив про це Миколаївському міському голові та його профільним заступникам. Нарешті ця програма з’явилась і серед завдань документа у томи числі активізація роботи щодо використання державної мови у різних сферах життя, зокрема у рекламі, торгівлі, освіті, місцевому самоврядуванні. Але затверджена програма є скоріше фікцією, тому що я не бачу конкретних результатів, розширення мережі мовних курсів, системної інспекції з перевірки дотримання мовного закону, комунікації з моїми представниками, які є по Миколаївській області й готові всіляко сприяти тому, щоб  українська мова була за замовченням у всіх сферах суспільного життя. Й врешті, я не бачу тих ресурсів, які залучені для того, щоб ситуацію змінити, — зазначив Тарас Кремінь.

Також Уповноважений навів нещодавній позитивний приклад Баштанки, де міський голова за 2 тижні привів у відповідність до закону усі вивіски на території міста.

— Є й позитивний приклад, як на Миколаївщині місцева влада може забезпечити права громадян. Мені імпонує позиція міського голови Баштанки Олександра Берегового. Він звернувся до приватних підприємців, дав їм 2 тижні, щоб привести вивіски у відповідність до закону, який працює вже 4 роки. Замінити вивіски з недержавної на державну. Пройшло 2 тижні, й 100% вивісок було замінено. Сподіваюся, очільник міста Миколаєва, де затверджена мовна програма і має виконуватись закон, особисто пройде містом і зробить все від нього залежне. Можна за 2 тижні привести їх у відповідний стан. Сподіваюся, що він почує це звернення та не буде порушувати норму закону. Так само сподіваюсь, що соціально відповідальний бізнес, який працював та працює в умовах війни як в Миколаєві, так і в інших куточках України, усвідомлює свою відповідальність. Але місцева влада повинна проявити лідерські якості. В іншому випадку я буду застосовувати визначені законом заходи, — сказав Тарас Кремінь.

У зв’язку з цим омбудсман вважає за необхідне створити у Миколаївській міській раді відповідну комісію або інспекцію, яка б займалась цим питанням.

— Коли цими вихідними я був у Миколаєві, я зафіксував 10 прикладів правопорушень. Буду накладати санкції й жодних альтернатив цьому не бачу. Якщо немає в місті влади, значить доведеться мені допомагати громадянам у захисті їх прав. Якби влада була б, то створила б робочу групу, комісію, інспекцію та підготувала відповідні рішення. Це пряма функція влади — виконувати визначені законом функції. І вони все це записали у своїй програмі. Тому я навіть наполягаю на тому, щоб питання численних порушень мовного закону окремо розглянули на засіданні виконкому. Це й вивіски, і обслуговування, і сфера транспорту. Щоб мені не казали, це відповідальність місцевої влади. Вона жодним чином не зробила достатніх заходів для того, щоб принаймні задовільнити мовні потреби містян, — сказав Тарас Кремінь.

Тарас Кремінь повідомив, що повідомляти про порушення мовного законодавства можна за посиланням: https://mova-ombudsman.gov.ua/povidomiti-pro-porushennya

Нагадаємо, свого часу Олександр Сєнкевич змусив депутатів міської ради спілкуватись під час пленарних засідань українською, зокрема, починав перебивати їх виступ російською та синхронно перекладати його державною мовою.

8 листопада Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вже звертався з подібною вимогою до місцевої влади в Одесі. А до цього, у лютому 2022 року до місцевої влади Миколаєва з приводу російськомовної реклами на території міста.

Дивитись повну версію