«Бомбосховища відсутні, підвали непридатні», — у разі НС понад 70% мешканцям Намиву нема де сховатися

У разі надзвичайної ситуації більшості мешканців мікрорайону «Намив» нема де ховатися. На даній території відсутні бомбосховища, а підвальні приміщення в будинках не відповідають технічним вимогам.

Про це йдеться у відповіді адміністрації Заводського району на інформаційний запит видання НикВести.

На Намиві проживає понад 25 тисяч мешканців. Бомбосховищ на території мікрорайону немає. Для укриття можуть використовуватись лише підвальні приміщення школи №57 (вулиця Лазурна, 46), ОСББ «Перлина» (вулиця Озерна, 17-б), ОСББ «Зірка» (вулиця Озерна, 19), супермаркету «Сільпо» (вулиця Озерна, 17) -г) та підземний паркінг житлового комплексу «Рів'єра». Вони можуть сховатися 5 тисяч 469 людей, а решти жителів – місць для укриття немає.

Разом з тим, усі вищезазначені підвальні приміщення у житлових будинках не відповідають технічним вимогам для укриття.

— Граничний час перебування людей в умовах ізоляції у таких спорудах, не обладнаних системами подачі повітря, енерго- та водопостачання — 4-6 годин. Але це не виключає можливості укриття в них за екстреної необхідності, — повідомили в адміністрації.

Загалом на території Заводського району розміщено 64 захисні споруди, 23 з них державної форми власності, 25 — частою та 16 — комунальною.

До використання готові 9 споруд, обмежено готові — 16, а зовсім не готові — 39. Також на території району є 83 підвальні приміщення, які можна використовувати для укриття.

В адміністрації зазначають, що захисні споруди державної та приватної форми власності (48 притулків) використовуються підприємствами, установами та організаціями для укриття своїх працівників у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Укриття населення району планується у 99 спорудах (83 підвали та 16 комунальних притулків).

- 60% захисних споруд цивільного захисту (притулку) не готові до використання за призначенням. З основних причин — вихід із ладу, непридатність фільтровентиляційного обладнання, аварійний стан приміщень, несправність інженерних мереж, підтоплення тощо, — розповіли в адміністрації району.

2021 року адміністрація витратила 508 тисяч гривень на придбання фільтрів для захисних споруд. Орієнтовна вартість придбання фільтрів вентиляційного обладнання для однієї споруди – 240 тисяч гривень.

Нагадаємо, що в Корабельному районі Миколаєва із 10 захисних споруд лише 2 можуть використовуватися для укриття населення. При цьому вони існують тільки на папері.

Раніше повідомлялося, що у Миколаєві у 70 бомбосховищах відсутнє фільтровентиляційне обладнання, на його відновлення потрібно 17 мільйонів гривень.

До цього заступник Миколаївського міського голови Юрій Степанець заявив про необхідність терміново упорядкувати захисні споруди в місті. Після цього він розповів, що отримав від мера « мондюлів » за свої слова про проблеми з бомбосховищами.

Голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім упевнений, що у разі наступу російських військ на регіон місцеві жителі зможуть використовувати підвали як укриття.

Дивитись повну версію