Організатора збору на GoFundMe засудили до року в'язниці за обман на 400 000 доларів

11:34, 08 серпня, 2022

Спонтанний добрий вчинок на заправній станції обернувся гучною судовою справою.

Організатор кампанії на GoFundMe Кейтлін Макклюр збирала кошти для бездомного, який допоміг їй у скрутну хвилину. Але замість того, щоб віддати гроші нужденному, Кейтлін та її бойфренд Марк Д'Аміко залишили їх собі і жили в розкоші, доки пару не спіймала поліція. Тепер Макклюр проведе 12 місяців у в'язниці за обман жителів США на 400 тисяч доларів.

Початок історії

У 2017 році у машині Кейтлін Макклюр закінчився бензин, і вона застрягла на шосе в Пенсільванії. Вона не мала грошей, тому вона не могла ні заправити машину, ні дістатися до будинку.

Повз проходив місцевий безпритульний Джонні Боббітт-молодший. Він побачив, що Макклюр потрапила у біду, і віддав їй усі свої гроші. Мав лише 20 доларів, але дівчині їх вистачило, щоб заправити машину і дістатися додому.

Однак у цієї душещипальної історії є каверза: насправді її не було. Макклюр та її хлопець усі вигадали та опублікували в інтернеті.

Дівчина створила сторінку на краудфандинговій платформі GoFundMe, щоб винагородити «доброго самаритянина» за «безкорисливий вчинок». Кампанія швидко набула популярності: понад 14 000 людей пожертвували кошти вигаданому герою, зібравши 367 000 доларів. Незабаром цією історією зацікавилися великі ЗМІ, які хотіли взяти у рятівника інтерв'ю, і парі шахраїв довелося запросити його роль реальної людини. Вони знайшли бездомного, яким виявився Боббітт, і запропонували йому 75 000 доларів, щоб він підтвердив їхню розповідь.

Розкішне життя

Чим більше грошей збирала кампанія GoFundMe на ім'я Макклюр, тим екстравагантнішими ставали її витрати. Вони з хлопцем купили автомобіль BMW і робили покупки в елітних магазинах. Не обмежуючи себе ставками в онлайн-казино, вони сплатили переліт першим класом у Лас-Вегас, де відзначили Новий рік і витратили тисячі доларів.

Їхні витрати зростали, і протягом двох щасливих років пара продовжувала витрачати кошти, поки їхня схема не дала збій. Боббітт-молодший був незадоволений тим, як багато вони отримують, і зажадав більшого. Коли пара йому відмовила, він подав позов, який став основою судового процесу та зробив Макклюр та Д'Аміко відомими на всю країну.

Судовий розгляд

Рішення Боббітта було недалекоглядне: щоб пред'явити претензії, він був змушений визнати, що вся історія є вигадкою. В результаті влада звинуватила його в крадіжці шляхом обману, і він уже зізнався. У 2019 році Боббітт отримав п'ятирічний умовний термін та був відправлений на лікування від наркозалежності.

Наступним на черзі був Д'Аміко, хлопець та співучасник Макклюр. Після того, як він визнав свою провину та погодився повернути гроші благодійникам, Д'Аміко був засуджений до 27 місяців в'язниці.

Макклюр чекала на вирок до липня цього року. У ході засідання присяжним показали повідомлення, в якому Кейтлін зізналася другові, що вигадала історію з бензином. Після цього її без вагань засудили до одного року позбавлення волі та трьох років обмеження волі, а також зобов'язали повернути гроші. Її покарання виявилося м'якшим, ніж покарання Д'Аміко, якого суд визнав організатором афери.

Як не стати жертвою шахраїв

Справа Д'Аміко і Макклюр стала найбільшим шахрайством на GoFundMe, але трапляються і дрібніші інциденти. Наприклад, після теракту на концерті в Манчестері з'явилося кілька підроблених облікових записів, які намагалися отримати вигоду з трагедії.

GoFundMe заявляє, що докладає всіх можливих зусиль щодо боротьби з подібними схемами, у тому числі повертає жертвам до 1000 доларів. Проте за всіма нагодами встежити неможливо. Щоб захистити себе від зловмисників, дотримуйтесь інструкцій:

— Вивчіть статистику облікового запису в соціальній мережі, яку організатори можуть використовувати для підтримки своєї кампанії. Якщо профіль був створений нещодавно і має менше 50 передплатників, швидше за все, він фальшивий.

— Виконайте зворотний пошук зображень у Google за допомогою фотографії з профілю кампанії. Так ви побачите, чи вона використовувалася в інших зборах.

— Перевірте, як організатор пов'язаний із заявленим бенефіціаром збору коштів.

Наслідуючи ці кроки, ви зможете знизити ризики і вберегти себе від інтернет-шахрайства.

11:34, 08 серпня, 2022
View full version