Війна, 199-й день: ЗСУ один за одним звільняють населені пункти на Харківщині

Фото: Оперативне командування «Південь»

10 вересня триває 199-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Сьогодні, за традицією, Миколаїв мав би відзначати День міста, однак у зв'язку з війною, публічних заходів не буде.

Вночі в Миколаєві пролунали вибухи. Інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється.

Як повідомляє Генштаб, протягом имнулої доби росіяни наносили авіаційні та ракетні удари по населених пунктах Миколаївщини та Херсонщини.

У свою чергу, протягом вчорашнього дня авіація ЗСУ нанесла 7 ударів, ракетно-артилерійські підрозділи виконано понад 330 вогневих завдань на півдні. Зокрема по районах зосередження озброєння та техніки, понтонній переправі й по мостах, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:25 Українські військові з початку вересня звільнили від російських окупантів вже майже 2000 кілометрів території.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні ввечері 10 вересня.

— Рух наших воїнів на різних напрямках фронту триває. На цей час у межах активних дій від початку вересня звільнено вже близько 2 тисяч кілометрів нашої території, — сказав він.

Водночас, як зазначив Зеленський, російські окупанти зараз демонструють найкраще, що вміють, — втікають.

21:23 У Київській області затримали голову військової райадміністрації, який вимагав з волонтерів гроші за внесення до системи «Шлях», яка дозволяє їм перетинати український кордон, повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, він зі своїм радником налагодили схему вимагання хабарів з представників благодійних організацій за внесення даних про водіїв до інформаційної бази, що надає можливість безперешкодного виїзду за кордон.

Їх затримали після отримання 350 тисяч гривень.

20:42 Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр закликала не поширювати неперевірену інформацію та чекати офіційних повідомлень від влади.

Вона відзначила, що поширюється інформація про начебто звільнення деяких населених пунктах, в яких насправді ще точаться бої. І навіть про ті, звільнення яких поки немає у планах.

Ганна Маляр закликала читати офіційну інформацію від військових.

20:00Генштаб у цілях безпеки воїнів поки не повідомляє, які саме населені пункти ЗСУ звільнили на Харківщині та Херсонщині.

«Продовжується звільнення населених пунктів, що були тимчасово захоплені російськими окупантами у Харківській області та на Південнобузькому напрямку. З міркувань безпеки наших військовослужбовців, офіційну інформацію буде надано згодом», — йдеться у повідомленні.

19:26 У результаті дій Сил оборони на Південнобузькому напрямку, втрати підрозділів 106-ї повітрянодесантної дивізії ЗС РФ тільки за попередню добу склали понад 58 осіб вбитими, повідомляє  Генштаб. 

19:00 Морпіхи 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського привітали Миколаїв з 233-ю річницею заснування міста.

«З Днем народження, рідний Миколаїв! Маємо за честь бути на варті захисту твоїх мешканців!», – йдеться в повідомленні.

18:25 Міноборони РФ відключило коментарі у всіх соцмережах. У п'ятницю відомство закрило можливість обговорення на своїх сторінках у ВК та ОК.

Але адміністратори забули про RuTube та розділ із відео у «ВКонтакті». Користувачі скористалися цією можливістю і почали там залишати гнівні коментарі про «жести доброї волі», що відбуваються в Україні. Але в ніч на суботу адміністратори закрили й ці лазівки.

17:45 Міноборони РФ заявило, що для досягнення мети «спецоперації» було вирішено перегрупувати війська в районах Балаклії та Ізюму, щоб наростити зусилля на Донецькому напрямку.

З цією метою, нібито протягом трьох діб проведено операцію зі згортання та організованого перекидання ізюмсько-балаклейського угруповання військ на територію так званої «ДНР», заявили там. В Міноборони РФ додали, що три доби відволікали українських військових.

«Під час цієї операції проведено низку відволікаючих та демонстраційних заходів з позначенням реальних дій військ. З метою недопущення шкоди російським військам, за противником завдавалася потужна вогневе ураження із застосуванням авіації, ракетних військ та артилерії», — заявили в Міноборони РФ.

16:56 Українські військові перебувають на околицях Лисичанська на Луганщині, повідомив Суспільному керівник ОВА Гайдай.

16:19 У суботу, 10 вересня, співак, телеведучий Коля Сєрга, який зараз служить у теробороні, напередодні Дня міста привітав миколаївців.

Своє відеопривітання він опублікував на сторінці в Instagram

«Сім місяців тому я їхав до тебе в гості.

Я мав заспівати для твоїх сміливих людей.

Потім почалася війна і плани змінилися зовсім.

Але моя нога поруч з твоєю йде.

Коли ти від спраги вмирав, то я носив тобі воду.

Ділив свою кров, ти давав її захисникам.

Я приїжджав в твої гості при кожній сакральній нагоді.

Бо честь мені словом ділитися з тим, хто тебе несе на руках.

Бо честь мені бачити очі синів твоїх і очі доньок,

Ці очі, які від прожитого трохи блищать.

Із добрими зморшками, десь з сивиною на скронях.

Ці очі, в яких у майбутнього райдуги щасть.

Я знаю, що скоро ти все, що болить відбудуєш,

Я знаю, що швидко розквітнеш, новою красой обростеш.

Незламності дух свій в бою із цим пеклом гартуєш.

Ти — місто з душею, а значить ти — місто без меж», — сказав він у відео.

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от KOLYA SIERGA (@thekolya)

15:26 Сили спеціальних операцій захопили сучасні російські засоби інженерного озброєння на Харківщині, повідомляється в офіційному телеграм-каналі ССО України.

«На Харківщині під час проведення спеціальних дій, наші воїни захопили сучасні російські засоби інженерного озброєння — ПТКМ-1Р. Це — російські протитанкові міни, які використовують окупанти проти бронетехніки підрозділів Сил оборони України», — йдеться у повідомленні.

14:42 Радник Миколаївського міського голови, депутат облради Михайло Талпа опублікував відео з власного архіву, зняте 27 лютого.

На ньому видно українські танки 59-ї бригади імені Якова Гандзюка, що рухаються центром Миколаєва у напрямку Херсону. Це ті жорсткі дні війни, коли на наше місто насувалися колони ворожої техніки, а наші воїни у нерівних боях відстояли Миколаїв та більшу частину області.

«Миколаївці будували фортифікаційні споруди на підступах для захисту міста. Кожен ранок розпочинався з того, щоб побачити прапор України на Соборній площі», — написав Михайло Талпа.

Також на відео чутно переговори по рації з одного із штабів управління.

13:58 Звільнення міста Куп’янськ в Харківській області офіційно підтвердила СБУ.

«Спецпризначенці ЦСО «А» СБУ в Куп’янську, який був і завжди буде українським! Ми звільнимо нашу землю до останнього сантиметра! Йдемо далі! Слава Україні!», - йдеться у повідомленні.

А це фото бійців з 92-ї бригади, які встановили український прапор на своє законне місце.

12:59 Одеський міський голова Геннадій Труханов привітав Миколаїв напередодні дня міста, яким традиційно прийнято вважати другу неділю вересня.

Відеопривітання опублікували в офіційному телеграм-каналі Одеської міськради. 

Геннадій Труханов дав обіцянку, що Одеса допомагатиме у відновленні Миколаєва.

— І нехай нам сьогодні не до свят, але одне я знаю точно: наступні дні наших міст ми святкуватимемо у вільній та мирній Україні. Одеса допомагатиме відновлювати Миколаїв стільки, скільки потрібно — пліч-о-пліч. Ми віримо в те, що незабаром остаточно звільнимо нашу країну від окупантів. Дякуємо нашим Збройним Силам! Дякуємо безстрашному Миколаєву! І нехай допоможе нам Бог, — відзначив Геннадій Труханов.

Він додав, що приїхав у Миколаїв, щоб передати допомогу від одеситів, які «надійно захищені завдяки нашим воїнам і стійким мешканцям Миколаєва».

12:27 Мер Олександр Сєнкевич також привітав миколаївців з наступаючим Днем міста.

«Цими вихідними Миколаїв відзначає 233 річницю заснування. За статутом, День міста щороку припадає на другу неділю вересня, але вже сьогодні наші містяни почали вітати Миколаїв з днем народження! Приєднуюсь до привітань і я. Відзначити гучними концертами та масовими заходами наше свято цього року ми не можемо. Однак ми підготували для вас багато сюрпризів. Тож гарних і тихих усім вихідних! Стежте за офіційними сторінками — все буде Миколаїв», — написав він.

11:06 Голова Миколаївської військової адмністрації Віталій Кім опублікував відеоролик напередодні Дня міста Миколаєва.

«Миколаїв, ти — Герой! Ти вистояв! Далі більше», — прокоментував він.

У відео показані кадри довоєнного життя міста, бої та знищену російську техніку.

«Прийшли з мечем у мирне місто — буде кінець швидким та марним», — говориться в ролику.

10:20 Ракета, випущена російськими військами, влучила у старе списане судно, яке стояло в акваторії Миколаєва, повідомив пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук.

Це сталося під час обстрілу вночі.

— Оригінально (ні) російські окупанти привітали з 233-ти річчям місто корабелів, втопивши старе списане судно своєю ракетою. Символісти хрінові. Бісяться від своєї немічі, — написав Дмитро Плетенчук.

09:35 Сьогодні, у другу суботу вересня, за традицією, в Миколаєві мали б відзначати День міста — 233 річницю заснування. Однак через постійні обстріли росіян жодних концертів чи фейєрверків не буде.

Проте завтра, 11 вересня, на «Суспільному» пройде онлайн-марафон на «Миколаїв. Є життя», у якому візьмуть участь міський голова, начальник обласної військової адміністрації, медики, військові, волонтери, артисти, співаки.

Як відзначають на телеканалі, вже декілька тижнів у місті триває флешмоб. Представники різних закладів, установ, жителі міста, зірки естради та представники міст-побратимів записують відеопривітання. 

Тож глядачів чекають народні пісні, музика та привітання. «Миколаїв. Є життя» триватиме з 18:00 до 21:00. Подивитися можна буде 11 вересня на Facebook-сторінці та YouTube-каналі «Суспільне Миколаїв».

09:15 У п’ятницю 9 вересня Одеський міський голова Геннадій Труханов побував у Миколаєві і вручив колезі Олександру Сєнкевичу почесну відзнаку «За оборону Одеси».

— Сьогодні спокійне життя Одеси забезпечують ЗСУ та Миколаїв. Саме це місто знаходиться біля рубежів оборони і страждає від росіян. Окрім допомоги Миколаєву ми також хочемо виразити свою подяку кожному жителю міста в особі мера Олександра Сєнкевича, — сказав Геннадій Труханов.

Мер Миколаєва, в свою чергу, сказав, що відзнаку після закінчення війни передадуть до музею.

— Вона для кожного миколаївця, який своєю роботою робив все для оборони півдня, Одеси, Миколаєва, нашої держави. Після війни ми обов’язково передамо це в міський музей. Вона буде пам’ятним знаком про те, що робили люди, як на передовій, так і в тилу, — відзначив Олександр Сєнкевич.

Почесну відзнаку «За оборону Одеси», засновано мером Одеси цього року. Нею нагороджуються громадські організації, трудові колективи, мешканці міста Одеси та інших міст України, іноземні громадяни, які допомагають місту у боротьбі з російською агресією.

08:15 За підтвердженими результатами армія РФ скоротилась на:

  • 75 окупантів
  • 9 танків
  • 2 гаубиці «Мста-Б»
  • 8 одиниць авто-бронетехніки.

В Бериславському районі Херсонщини знищено склад боєприпасів в Біляївці та поромну переправу в районі Львового.

07:45 Вчора по обіді росіяни випустили крилату ракету Х-31 з літака по відкритій місцевості у Вознесенському районі Миколаївщини.

Людських втрат немає, повідомили в ОК «Південь».

Дивитись повну версію