Сєнкевич: У Миколаєві без вікон кожна друга багатоповерхівка

У Миколаєві на зараз частково або повністю без вікон залишився фактично кожен другий багатоквартирний будинок. 

Про це заявив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич 20 вересня під час брифінгу у Медіа Центрі Україна.

За словами мера Миколаєва, порівняно з довоєнним часом кількіcть людей, які проживають у місті, зменшилась вдвоє - до 220 - 230 тисяч осіб. Більшість з них - пенсіонери.

— Ми вирішили усі війна, у тому числі і в будинках, де немає людей, забивати ОСБ-плитами. Зараз таких будинків, де є квартири без вікон, майже півтори тисячі від загальної кількості 3300 будинків, - розказав Олександр Сєнкевич.

Він додав, що від обстрілів також постраждали майже всі медичні заклади. Вікна в лікарнях також забиваються ОСБ-плитами. 

Олександр Сєнкевич розказав, що через велику кількість роботи з закриття вікон він звернувся по допомогу до інших міст. Зараз Миколаєву з закриттям вікон ОСБ-плитами допомагають бригади з Одеси та Івано-Франківська. Міський голова сподівається, що до 1 листопада у Миколаєві не буде будинків без вікон.

— Справа в тому, що у наших колег, міських голів інших міст проблеми такі: «Чи буде газ? За якою ціною він буде? Чи вистачить його? В нас інша проблема. Насправді з усіх будинків, у яких розбиті вікна, сьогодні є багато квартир, майже 50%, де немає людей. І сьогодні ми використовуємо підйомники, піднімаємо туди фахівців, які закривають їх ОСБ-плитами, задувають піною тощо. Ми зрозуміли, що не впораємося самотужки, я звернувся до Асоціації міст, щоб інші міста надіслали нам свої ремонтні команди. Звичайно, небагато людей нам відповіли, бо тут небезпечно, і люди просто бояться сюди їхати. Але нам допомагає бригада з Одеси, вчора приїхала бригада з Івано-Франківська. І сьогодні вони вже працюють. Ми бачимо, що такими темпами ми до 1 листопада встигнемо закрити всі розбиті вікна. Звичайно ж, якщо обстріли триватимуть, їх буде більше, - сказав Олександр Сєнкевич.

Нагадаємо, за останні три місяці кількість гуманітарної допомоги, яка надходить у Миколаїв, зменшилася вдесятеро.

Дивитись повну версію