За добу на дрони-камікадзе для ЗСУ зібрали ₴352 млн

За добу на дрони-камікадзе RAM ll UAV для Сил оборони України вдалося зібрати 352 мільйони гривень.

Про це повідомляють Сергій Притула та Сергій Стерненко, які проводили цей збір.

Збір грошей тривав із 12:00 10 жовтня до 12:00 11-го. З цих коштів волонтери закуплять 50 дронів-камікадзе RAM II із наземними станціями на суму 100 мільйонів гривень. 

Як пояснив Сергій Притула, волонтери хотіли законтрактувати 50 ударних дронів із трьома наземними станціями.

— Комплекс має вигляд 10 «пташок» та наземки — підготувати три групи, щоб вони з цим всім працювали. І коли ці «пташечки» у 10 штук вистріляються, потім [буде] ще одна партія, — розповів Сергій Притула.

На цей комплекс волонтери планували зібрати загалом 100 мільйонів гривень.

— Але оскільки ми зібрали в рази більше, аніж планували, то лишається ще 252 мільйони. І вони також підуть на винищення російських окупантів, — повідомив Сергій Стерненко та анонсував оприлюднення деталей згодом.

Як йдеться на сайті розробників, RAM II UAV — це сучасний дрон-камікадзе на базі українського безпілотника «Лелека-100» від компанії DEVIRO. Його максимальна дальність польоту — 30 кілометрів, тривалість — 55 хвилин, точність — до 1 метра, а бойове навантаження — до 3 кілограмів.

Розробники запевняють, що комплектують дрони різними видами боєголовок — для виконання конкретної місії. Наприклад, якщо потрібно вразити цілі всередині будівель або малу броньовану техніку, використовують термобаричну бойову частину.

А ось осколково-фугасну бойову частину застосовують для ураження живої сили на відкритому просторі. Є також варіант із бронебійною бойовою частиною — для броньованих і сильно захищених цілей на суші або в морі.

Нагадаємо, телеграм-канал «Миколаївський Ванек» за менш ніж п'ять годин забрав 5 мільйонів 600 тисяч гривень на пікапи та вантажівки для українських захисників на південному фронті.

Дивитись повну версію